Uçak Bileti

Akdeniz’de Sicilya’nın güneyinde, 5 adadan oluşan Malta, karakteristik mimari dokusu ile Orta Çağ’dan kalma havasını korumayı başaran çok güzel bir ülke. Yerli halkın ‘görkemli’ olarak adlandırdığı, tüm yapıların adaya özgü sarı taş ile inşa edildiği Malta’nın, doğal limanları, ılıman iklimi ve çok kültürlülüğü turizmin parlayan yıldızı.

Ortaçağ’dan kalma karakteristik mimari dokusunu korumayı başarabilmiş Malta’daki tüm yapılar adaya özgü sarı taş ile inşa ediliyor. Bu korunmuş mimari yapısı, doğal limanları, ılıman iklimi ve çok kültürlülüğü ile tarihi zenginliğe sahip ülke, turizmde de ilgi çekiyor.

malta-hakkinda-bilgiler

Dünya ticaretinin en önemli rotalarından biri olan Akdeniz’de stratejik bir noktada konumlanan Malta, güneşi, denizi, tarihi dokusu ile ziyaretçilerini etkiliyor.

Malta Hakkında Bilgiler ??

Resmi adı Malta Cumhuriyeti olan Malta, Güney Avrupa’da, Orta Akdeniz’de, Sicilya’nın güneyinde yer alan, 3 büyük ve 2 küçük adadan oluşan bir ada devleti. Dünyanın en küçük ve en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olan Malta, çok zengin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip.

Mobil Uygulama

İlk yerleşimin Neolitik Döneme kadar uzandığı, Avrupa ülkesi Malta, tarih boyunca Fenikeliler, Romalılar, St. John Şövalyeleri, Fransızlar ve İngilizler gibi farklı milletlerin egemenliğine girmiş. Yeryüzünün en eski tapınaklarından biri olan Megalitik Tapınakları’nın bulunduğu ülke, bakir koyları, hareketli plajları, renkli gece hayatı, eşsiz doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor.

Tarihi geçmişi günümüzden 7 bin yıl önceye uzanan Malta’da ilk insan izleri Neolitik Dönemde görülmüş. MÖ 870 ile 800 yılları arasındaki dönemde adada yaşayanlar, adadaki varlıklarına dair belirgin izler bırakmışlar.

Tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle Akdeniz’de birçok uygarlık ve devletin iştahını kabartan Malta, konumu ve limanının avantajını kullanmak isteyen Fenike, Kartaca, Roma, St. John Şövalyeleri, Bizans, Arap, İspanyollar, Fransızlar ve İngilizler tarafından işgal edilmiş.

Avrupa’nın güneyinde, Orta Akdeniz’de yer alan adalar devleti Malta, İtalya’nın Sicilya adasının güneyinde, 3 büyük ve 2 küçük adadan oluşuyor. Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Malta, Akdeniz çanağının en önemli turizm destinasyonları arasında.

Malta’nın başkenti Valletta’da bu çok kültürlü yapının yansıması olan çok sayıda eserle karşılaşmak mümkün.

St. John Şövalyeleri’nin adaya hakim olduğu dönem Malta’nın gelişimi açısından altın çağ olarak kabul ediliyor. Adaya yerleşir yerleşmez ticaretteki etkinliği artıran, ticari gelirlerin etkisiyle sosyal yaşamı dönüştüren St. John Şövalyeleri, ülkenin kimliğine önemli katkılarda bulundular.

Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman’ın 1565’te giriştiği Malta Kuşatması’ndan başarsızılıkla ayrılması üzerine St. John Şövalyeleri’nin Avrupa’da kazandığı güç Malta’nın mimarlık, sanat ve kültür gibi alanlarda devrim yaşamasını sağlamış. Daha sonra önce Fransızlar’ın sonra İngilizler’in hakimiyetine giren Malta, 1964’te bağımsızlığını ilan etti.

Parlementer cumhuriyet yönetim biçimine sahip Malta Avrupa Konseyi’ne 1965’te katıldı. Ülkedeki İngiliz askeri üslerinin tamamı 1979’da boşaltıldı. 2004 yılında Avrupa Birliği’ne giren Malta, 2008 yılından bu yana Euro’yu para birimi olarak kullanıyor.

Malta hava durumu, tatil için yılın her mevsimi elverişli bir imkân sağlıyor. Ortalama hava sıcaklığı yıl boyunca 18°C sıcaklıkta seyrediyor. Haziran’dan Eylül’e kadar olan dönemde hava sıcaklığı ortalama 30°C. Malta’da yılın 300 gününden fazlasında hava güneşli.

Malta’nın yapısı

Malta, Gozo ve Comino olmak üzere 3 büyük ve 2 adadan oluşuyor. 316 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan Malta’nın nüfusu 493 bin (2019). Ada nüfusunun yüzde 96’sı Maltalılardan, yüzde 2’si İngilizlerden ve kalan yüzde 2’si ise farklı milletlere mensup kişilerden oluşuyor.

Ülke en büyük adası Malta’nın adıyla anılıyor. Ülkenin başkenti Valletta adını kahraman kurtarıcıları şövalye St. Jean Parisot de la Valette’den alıyor. Başkent halk arasında daha çok II-Belt adıyla anılıyor.

Ülkenin nüfusunun yarısı Valletta şehrinde yaşıyor. Malta’nın ikinci büyük adası olan Gozo, 7 bin kişilik nüfusuyla adanın en kalabalık ikinci şehri. Ülkede resmi dil olarak Maltaca ve İngilizce konuşuluyor.

malta-hakkinda-bilgi

Malta’da kültür

Maltalılar, dünyanın en eski Hristiyan halkları arasında yer alıyor. İncil’e göre MS 60 yılında bir tutsak olarak Roma’ya götürülen St. Paul’un bir gemi kazasından kurtularak Malta’ya çıktığı ve buraya Hristiyanlık inancını yaydığı söyleniyor.

İnşası MÖ 3 bin 600 ile 700 yılları arasında üç farklı döneme uzanan ve bu yüzden yeryüzünün en eski yapılar topluluğu olarak kabul edilen Malta’nın Megalitik Tapınakları, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Tarihi geçmişi MÖ 3 bin 300-3 bin yılları arasına dayanan yer altı tapınağı Hypogeum (Hal-Saflieni) Malta’nın Paola şehrinde bulunuyor. Adı Yunanca ‘yeraltı tapınağı’ anlamına gelen Hypogeum, dünyanın en eski tarih öncesi yeraltı tapınağı olarak kabul ediliyor. Bir nekropol olarak kullanıldığı düşünülen yapının içinde 7 bin insana ait kemikler bulunuyor.

Malta turizmi

Malta, yürüyerek yeni yerler keşfetmeyi sevenler için tam anlamıyla bir cennet. Nefis ve etkileyici manzaralar eşliğin de adayı gezmek çok kolay. Malta’da metro, tren, uçak gibi ulaşım araçları da bulunmadığı ve gerek de olmadığı için gideceğiniz yerlere ya kara yoluyla ya deniz yoluyla ya da yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.

Adada toplu ulaşım otobüslerle sağlanıyor. Turistler araç ve motosiklet kiralama seçeneklerini de kullanıyor. Malta’nın birçok noktasında bisiklet kullananlara da rastlıyorsunuz.

Deniz, kum ve güneş için hem trafik hem de gürültü derdi olmayan Comino, berrak denizi ve güzel kumsallarıyla cennet bir ada. Feribotla ulaşılabilen ada, doğal güzellikleriyle etkiliyor.

Tarih boyunca farklı medeniyetler arasındaki savaşlara ev sahipliği yapan Malta’da dünyanın en zengin zırh koleksiyonunu barındıran Şövalyeler Sarayı tarihe yolculuk yaptırıyor. Büyük Osmanlı Kuşatmasının ardından inşa edilen ve ülkeyi savunan Jean Parisot De La Vallette’nin adı verilen başkent sokaklarında kendinizi film setlerinde hissedebilirsiniz.

Saint John Manastırı ve Katedrali, Malta Milli Kütüphanesi, Arkeoloji Müzesi ve Kraliçe Victoria Heykeli Malta’da öne çıkan turistik noktalar. Şövalyelerin yaptırdığı gösterişli saraylar, surlar, kaleler ve diğer birçok dini yapı Malta’nın gezilip görülecek önemli yerleri arasında yer alıyor.

Dwejra körfezi yakınında bulunan ve çok sayıda kültürel ve doğal yapıya sahip Gozo Adası, birbirinden güzel doğa mucizeleriyle ünlü. İç lagün takımadaların en muhteşem yerlerinden biri olan Inland Sea ve 60 metre yüksekliğinde devasa yumru şeklindeki kireç taşından oluşan Fungus Rock (Mantar Kaya) Gozo’nun cazibe merkezleri.

Malta’nın batı kıyısında Dingli adlı köyde yer alan Dingli Uçurumları 253 metre yüksekliğiyle takımadalarının en yüksek noktası. Malta’nın güneyinde bulunan büyük deniz mağaralarına Blue Grotto deniliyor. Blue Grotto’nun muhteşem görüntüsü Wied iz –Zurrieq adlı izleme noktasından izlenebiliyor.

Akdeniz’in en temiz plaj ve sularına sahip en iyi yerinden biri olan Malta, kristal berraklığında denize ve pırıl pırıl bir güneşe sahip. Deniz, güneş ve kum kombinasyonunu sevenler için mükemmel bir tatil yer. Mellieha Körfezi, Golden Bay ve Ghajn Tuffieha çevresinde uzanan altın renkli kumsallar, her yıl yüz binlerce tatilciyi kendine çekiyor.

1980 yılında Malta’da Temel Reis film çekimleri için kurulan set, günümüzde Temel Reis Köyü adıyla ve bir açık hava müzesi ile eğlence kompleksi olarak kullanılıyor.

malta-bilgi

Malta mutfağı

Fransız ve İngiliz etkilerinin görüldüğü Malta, İtalya’ya olan yakın konumu ve Akdeniz kültürünün etkisiyle Akdeniz tipi sağlıklı beslenme tipinin de öncülerinden.

Akdeniz kültürünün hakim olduğu ülke yemeklerinde deniz ürünleri, domates, zeytinyağı, zeytin ve patatese çokça rastlanıyor. En iyi balık restoranları için Marsaxlokk köyüne uğramalı, kış aylarında lampuka adı verilen Akdeniz lüferini denemelisiniz. Tavşan eti yerel lezzetlerden sadece biri. Gozo’da keçi sütünden üretilen karabiberli peynir, makarna ve Malta ketçabı da aklınızda bulunsun.

Malta’nın geleneksel mutfağı balık ve sebzelerden oluşuyor. Bunların arasında, lampuki pie (balık böreği), pragioli (zeytinyağlı dana eti), kapunata (vejetaryen yemek çeşidi), gbejniet (keçi ve ya koyun sütünden yapılan peynir), tavşan eti gibi çeşitleri saymak mümkün. Turistik ilgi nedeniyle adada dünya mutfağından lezzetler sunan çok sayıda restoran ve kafe bulunuyor.

Malta dil okulları

Uzun bir süre İngiliz sömürgesi olarak var olan Malta’da Maltaca ve İngilizce olmak üzere iki resmi dil kullanılıyor. Nüfusun büyük çoğunluğunun İngilizceye hakim olduğu Malta’da halka iletişim İngilizce bilenler için oldukça kolay. Malta dil okulları günümüzde ülkenin en büyük gelir kaynakları arasında.

Malta’da 50’den fazla dil okulu bulunuyor. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden binlerce öğrencinin İngilizce öğrenmek için ziyaret ettiği Malta dil okullarının en büyük öğrenci kitlelerinden biri de Türkler.

Malta’nın en büyük gelir kaynağı turizm ve dil okulları. Coğrafi konumu ve yılın büyük bölümünde güneşli bir havaya sahip olması nedeniyle ada devleti Malta’yı her yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor. Şahane plajları, görkemli tarihi yerleri, capcanlı gece hayatı ve eğlencesi ile Malta, Akdeniz’in yükselen bir tatil destinasyonu.

Malta uçak bileti kampanyalarını turna.com uçak bileti sayfasından takip edebilirsiniz. En uygun Malta uçak bileti fiyatlarını yakalamak için en az 39 gün öncesinden uçak biletinizi satın almalı ya da rezervasyon yapmalısınız.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here