Uçak Bileti

Köklü bir tarihi geçmişi olan Bilecik, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu tarihi zenginlik mutfak kültürünü de etkilemiş. Bilecik mutfağında birbirinden lezzetli yöresel yemekler yapılıyor. Özellikle hamur işi yemekleri önemli yer tutuyor. Bilecik’te ne yenir sorusuna verilecek belki onlarca cevap vardır ama ben adını en çok duyacağınız, en bilindik 14 lezzeti anlatacağım.

Bilecik’te Ne Yenir?

Bir şehri tam anlamıyla hissetmek istiyorsanız şehrin doğasıyla kucaklaşıp, tarihinin izini sürmekle birlikte yemek kültürünü de tanımalısınız. Bilecik’te gezilecek yerler listesi sizi yorup acıktırdığında kendinize yöresel yemeklerle bir ziyafet çekin. Enerjinizin yenilendiğini hissedeceksiniz.

Bilecik’te Ne Yenir?

  1. Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
  2. Bıldırcın Kebabı
  3. Nohutlu Mantı
  4. Ovmaç Çorbası
  5. Bilecik Güveci
  6. Mercimekli Bozüyük Mantısı
  7. Büzme Tatlısı
  8. Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması
  9. Parmak Köftesi
  10. Zırz
  11. Gök Fasille
  12. Huris Tepsi
  13. Nişasta Helvası
  14. Pazaryeri Helvası

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası Bilecik'te ne yenir

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası Bilecik’te ne yenir sorusunun en bilindik yanıtlarından biri. İnce doğranmış soğanlar kavruluyor. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynatılıyor. Sonrasında erişteler eklenerek bir taşım daha pişiriliyor.

Mobil Uygulama

Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağı ile bir sos hazırlanarak çorbaya ekleniyor. Buraya kadar klasik bir kesme çorbası tarifi olsa da kendine özgü oluşunu sıradaki aşamadan alıyor. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak bir ekşi hazırlanıyor ve çorbayla buluşuyor.

Bıldırcın Kebabı

Bıldırcın Kebabı

Bıldırcın sarımsak, karabiber ve tuz eklenerek 25 dakika ocakta pişiriliyor. Sonra tepsiye alınıp yuvarlak şekilde kızartılan patates, domates, biber tepsiye dizilerek fırında kızarana kadar pişiriliyor.

Bilecik Bıldırcın Kebabı nerede yenir derseniz Cennet Vadisi isimli restoranda deneyebilirsiniz.

Nohutlu Mantı

Nohutlu Mantı Bilecik'te ne yenir

Bilecik’te ne ünlü diye sorsanız Bilecikli birine vereceği cevaplardan biri nohutlu mantı olur. Klasik mantı hamuru yoğrulup açılıyor ve kareler kesiliyor. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek iç harcı hazırlanıyor. Kapatılan mantılar tepsiye diziliyor ve fırında kızartılıyor.

Kızaran mantılara tavuk suyu ilave edilerek tekrar fırına sürülüyor. Fırında suyunu çekince üzerine sarımsaklı yoğurt ve sosla servis ediliyor. Bu yöresel lezzet Bilecik’e yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gerekenlerden.

Ovmaç Çorbası

Ovmaç çorbası, birçok yörede farklı şekillerde yapılan çorba çeşitlerinden biri. Bilecik’e özgü olanı diğer yörelere göre biraz daha farklı. Çorbaya ekstra olarak soğan, domates ve kıyma da ekleniyor. Soğuk ya da sıcak olarak tüketilebiliyor.

Bilecik Güveci

Bilecik güveci, şehrin meşhur yöresel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kuzu eti ile yapılan bu nefis yemek Bilecik’te çok seviliyor. Güvece ayrıca patates, soğan ve tereyağı da ekleniyor. Şehir merkezinde restoranlarda tadına bakabilirsiniz.

Mercimekli Bozüyük Mantısı

Mercimekli Bozüyük mantısı, Bilecik’in Bozüyük ilçesine has yöresel bir hamur işi yemeği. Elde açılıp kare şeklinde kesilen hamurların içine mercimek konularak fırında pişiriliyor. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile buluşan mantılar afiyetle mideye indiriliyor. Yolunuz Bozüyük’e düşerse Gülana’da deneyebilirsiniz.

Büzme Tatlısı

Büzme Tatlısı

Bilecik neyi meşhur tatlı olarak diye sorsanız Büzme Tatlısı cevabını alırsınız. Bölgede sıklıkla yapılan tatlılar arasında yer alıyor. Hamurun kenar kısımları büzülerek şekil verildiği için bu ismi almış. Bu bol cevizli ve aşırı lezzetli tatlı hindistan cevizi dökülerek servis ediliyor.

Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması

Yunus erikli ekşili biber dolması, adıyla da lezzetiyle de epey farklı bir lezzet. Kuru biber ve patlıcanların içerisi dolma harcıyla dolduruluyor. Pişen dolmaların üzerine kızılcık ve dağ eriği gibi ekşi meyveler ekleniyor. Bulduğunuz yerde kaçırmayın mutlaka tadına bakın.

Parmak Köftesi

Parmak köftesi, Bilecik’te sıklıkla tüketilen yemeklerden biri. Bilhassa özel günlerde çokça tercih ediliyor. Ana malzemeleri bulgur ve irmik. Adı köfte olsa da içerisinde kıyma bulunmuyor. Salça, çeşitli baharatlar ve sarımsak eklenerek yapılan bu meşhur yemek, yanında bol yeşillik ile servis ediliyor.

Zırz

Zırz, ıspanak ile yapılan ve içerisine taze soğan ve tuzun eklendiği oldukça doyurucu yöresel Bilecik yemeği. Taze soğan ve ıspanaklar kavrulduktan sonra sarımsak ve kişnişle karıştırılan yoğurt üzerine dökülerek servis ediliyor. Bilecik’te yöresel yemekler yapan restoranlarda bu yöresel yemeğin tadına bakabilirsiniz.

Gök Fasille

Gök fasille, yaz aylarında kurutulan yeşil fasulyeler ile yapılıyor. Soğan, salça ve çeşitli baharatlar eklenerek pişirilen yemek özellikle akşam yemeklerinde yeniyor. Kış hazırlıkları yaparken siz de fasulyeyi kurutup bu lezzetli yemeği evde pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Huris Tepsi

Huris Tepsi Bilecik'te Ne Yenir

Huris tepsi adından da anlaşılacağı gibi bir tepsi yemeği. Bir tencerede yağ, salça ve soğanlar kavrulup ardından tavuk eklenip su konularak pişmeye bırakılıyor. Ayrı bir tepsiye pirinç konuluyor. Üzerine yemeğin suyundan eklenip ateşte kısa bir süre pişiriliyor. Ardından tenceredeki tüm malzeme pirincin üzerine dökülüyor ve tepsi fırına veriliyor. Ortaya oldukça lezzetli bir yemek çıkıyor.

Nişasta Helvası

Bilecik’in İnhisar ilçesinde düğünlerin olmazsa olmazı “nişasta helvası” geleneksel bir tarif. İlçede yetiştirilen buğdaydan elde edilen nişasta şeker ve yağla buluşuyor. Bu yöresel helva evlenecek kişilerin iyi geçinmesini temsil ediyor.

Pazaryeri Helvası

Bilecik Pazaryeri’nde ne yenir sorusunun en bilindik cevabı Pazaryeri Helvası. Bu yöresel helva aynı zamanda coğrafi işaretli ürün. Yaz helvası olarak bildiğimiz helvalara benziyor. Küçük bakır kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutana kadar kaynatılarak hazırlanıyor. İlçede 1936’dan beri yapılan geleneksel bir lezzet.

Bu birbirinden şahane yöresel lezzetleri tatmak için tek yapmanız gereken Bilecik otobüs bileti almak. Ayrıca Bilecik ile ilgili yazdığım diğer yazılarımı da mutlaka okuyun.

Bilecik’e Nasıl Gidilir?

Bozcaarmut Göleti

Harmankaya Kanyonu

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here