Uçak Bileti

Yurtdışı seyahatlerde kimlik yerine geçen pasaport, seyahatin gerçekleştirilmesi için olmazsa olmaz belgelerden biri. Bu yüzden yurtdışı seyahat planı yapanların mutlaka pasaport almış olmaları gerekiyor.

Ülkemizde pasaport başvuruları il ve ilçe emniyet müdürlükleri aracılığı ile yapılıyor. Online ortamda alınan randevunun ardından hazırlanan belgeler teslim ediliyor. Gerekli harç bedellerinin yatırılması ve başvurunun tamamlanmasının ardından pasaport verilen adrese kargo aracılığı ile gönderiliyor. Sizler için adım adım pasaport başvuru sürecini kaleme aldık.

Pasaport-Basvurusu

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

1. Online randevu alın

Pasaport başvurusu yapacak kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden başvuru yapacakları il ya da ilçe emniyet müdürlüğü için randevu almaları gerekiyor. Randevu için şu siteyi tıklayın.

Mobil Uygulama

2. Evraklarınızı hazırlayın

Standart (bordo) pasaport başvurularında randevu alınan emniyet müdürlüğüne giderken yanınızda götürmeniz gereken evraklar şu şekilde: Nüfus cüzdanı aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport cüzdan bedeli ve harcın yatırıldığına dair makbuz (banka ya da vergi dairesine yatırılıyor), varsa daha önceden alınan pasaportların aslı.

3. Evraklarınızı teslim edin

Online ortamda randevu alınan il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne tüm evraklarla şahsen başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru sırasında daha önceden kayıtlı parmak izi örneğiniz yoksa, parmak izi taraması yapılıyor.

Pasaport-Basvurusu-Nasil-Yapilir

4. Pasaportum ne zaman gelir

Tüm başvuru işlemleri il ve ilçe emniyet müdürlükleri tarafından online ortamda Ankara’daki merkeze aktarılıyor. En fazla 3 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar PTT Kargo aracılığı ile beyan edilen adrese gönderiliyor. Pasaport başvurusu ile pasaportun teslim edildiği süre en fazla 10 gün sürüyor.

5. Pasaport kaç yıllığına veriliyor

Bordo pasaport 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4 ve 10 yıl süreyle veriliyor. Başvuruda belirtilen yıla göre ödenecek pasaport harç miktarı artıyor.

Yüksek pasaport harçları nedeniyle her yıl yeniden pasaport çıkarmak yerine en uzun süreli (mümkünse 10 yıllık) pasaport başvurusu yapmak gerekiyor. 2016 yılında geçerli olan pasaport defter ücreti 87,5 TL olarak belirlenirken; 6 aylık pasaport harcı 111,7 TL, 1 yıllık 163,3 TL, 2 yıllık 266,4 TL, 3 yıllık 378,3 TL, 4-10 yıllık pasaport harç bedeli ise 533,1 TL.

Yurtdışı seyahati planlayanların ilk yapması gereken adımlardan biri olan pasaport başvurusu, macera ve yeni deneyimlere yelken açılacak yolculuğun başlangıcı sayılabilir.

Aşağıdaki benzer konulara da göz atın!
Pasaport nasıl alınır?
Bordo pasaport nedir, nasıl alınır?
Yeşil pasaport nedir, nasıl alınır?
Gri pasaport nedir, kimlere verilir?
Siyah pasaport nedir, kimlere verilir?
Kırmızı pasaport nedir, kimlere verilir?
Harçsız öğrenci pasaportu nedir?

Otobüs Bileti

27 YORUMLAR

  1. Ben 91 doğumluyum aöf öğrenciyim ama sigortalı işte çalışıyorum benim harç parası yatırmam gerekiyor mu yada cüzdan bedeli?

    • 25 yaşına kadar öğrencilik hakkınız devam ediyorsa çıkartabilirsiniz. 25 yaş son sınır. Cüzdan bedeli her şekilde ödenir.

  2. Selamlar kendime eşime ve şuan 3 aylik oğluma pasaport çıkarmak istiyorum ilerde istek yaptırıp almanyaya gidebiliriz diye oğluma da pasaport lazımmı o daha 3 aylik onada gerek oluyormu birde 10yillik pasaport icin maliyeye mi para yaptırıyoruz Orhan mi 10 yıllık olmasını istiyoruz yoksa emniyetten mi cevap verirseniz sevinirim takipteyim şuan sizi

    • Merhaba, her çocuğa bağımsız pasaport çıkarmak durumundasınız.

      Ne kadar süre ile pasaport çıkarmak istiyorsanız ona göre harç tutarını siz beyan edip ödeme yapacaksınız. Emniyete sonra gideceksiniz.

  3. Selam kendim eşim ve oğluma pasaport almak istiyorum ilerde istek. Yaptırıp almanyaya gidebilmek için ama oğlum şuan 3 aylik onun içinde pasaport lazım oluyormu bilmiyorum birde 10 yıllık pasaport almak için maliyeye mi bahsediyoruz emniyetten mi hallediyorlar ben maliyeye parayı yatirirken kendim mi izah edecem cevap verirseniz sevinirim

  4. merhaba, babam emekli sandığına bağlı emekli bir memur. Ben 31 yaşındayım. işsizim 🙂 yeşil pasaport çıkarma imkanım yok sanırım.
    bordo çıkarmak için bu harcı ve defter bedelini aynı olarak yatırıp tek bir dekont mu alacağım yoksa ayrı ayrı yatırıp iki tane dekont mu almam gerek?

  5. Merhaba ben bir şey soracağım ben 20 yaşındayım ve evlencem İngiltere’ye gelin gidecem ve ne gerekiyor pasaport için herhangi bir yerde çalışmıyorum ev kızıyım lise terk Tabiki eşimin orada dükkanı var binevi kebab döner dükkanı yani ne yapmam lazım neler gerekir bana açıklayın çünkü bilgim yok hangi pasaporta başvuracam anlatımısiniz

  6. Cezaevinde yattım. 6 yıl kadar. Yurt dışı yasağın kalktıktan sonra yurt dışına gitmek istiyorum. Mahkümuyetim buna engel olabilir mi ?? Sabıkam yani?

  7. Merhaba ben 01 doğumluyum ve lise 3 e gidiyorum yakında Kanadaya gitme gibi bir hayaleim var.Ben pasaporta ne kadar ödemem lazım 10 yıllık bordo istiyoruma ama öğrenci olduğumdan sadece 94 tl defter parasınımı yatırcam yoksa 573 lira harç parasıda yatırmak zorundamıyım ?

    • Öğrenciliğiniz devam ediyorsa 25 yaşına kadar geçerli olan süre kadar pasaportu yalnızca defter parası ödeyerek alabilirsiniz.

  8. Merhaba ben iki yıl sonra Irak a gitmeyi düşünüyorum daha 17 yaşındayım okul okumuyorum Irak’ta 10 yıl kalmayi düşünüyorum defter parası ne kadar yatiracam 533 tl mi verecem

  9. Merhaba 18 yaşındayım lise son sınıf ögrencisiyim harç parası ödemeden çıkartabilirim ama lise bittikten sonra iptal olur mu 10 yıllık çıkartmak istiyorum bu sene yardımcı olurmusunuzz

  10. selam pasaportumun günü bitti yani geçerlilik süresi yapacağım işlemler hepsi yeni pasaport çıkarıyor gibimi olacak

    • Yeniden başvuru yapıp sıfırdan pasaport çıkaracaksınız.

      29.12.2017 tarihli ve 30285 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 80 nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve 30.12.2017 tarihli ve 30286 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 56 no lu Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliğine göre;01.01.2018 tarihinden geçerli olmak üzere;

      (Diplomatik, hususi damgalı, hizmet damgalı, umuma mahsus münferit pasaportlar için)

      Pasaport cüzdan bedeli :108.00 TL.

      (6) sayılı tarifede belirtilen yeni harç bedelleri;

      6 Aya kadar : 137.40 TL.

      1 Yıl için : 200.80 TL.

      2 Yıl için : 327.80 TL.

      3 Yıl için : 465.50 TL.

      3 Yıldan fazla süreli : 656.00 TL.

      olarak belirlenmiştir.

      Vatandaşlarımızın 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle pasaport işlemleri buna göre yapılacaktır.​​

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here