Uçak Bileti

Brezilya mutfağı; Avrupa, Afrika ve Kızılderili mutfaklarının etkilerini taşıyan çok yönlü bir mutfak. Ülkedeki halk, göçmen nüfusla birlikte oldukça çeşitli olduğu için ve ayrıca ülkenin büyük yüzölçümü nedeniyle mutfak kültürü de bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. Brezilya’da ne yenir sorusunun iştah kabartan cevaplarına birlikte göz atalım.

Brezilya’da Ne Yenir?

Brezilyada ne yenir

Brezilya yemekleri hakkında bilgi araştırırken tarihte Brezilyalı yerlilerin kullandığı ilk malzemelerin manyok, guarana, acai üzümü, cumaru, kaju ve tucupi olduğunu gördüm. Yıllar boyunca gerçekleşen göç dalgaları sonucunda göçmenler de kendi özgün yemeklerini Brezilya’ya getirmiş. Esir tutulan Afrikalılar ise Brezilya’nın kıyı şehirlerinin mutfak kültürüne katkı sağlamış. Özellikle Japon göçmenler, günümüzde Brezilya’da göreceğiniz Asya yemeklerinin çoğunu Brezilya’ya getirmiş.

Brezilya’nın geleneksel yemeklerine bakacak olursak, ülkenin millî yemeği feijoada ve beiju, feijão tropeiro, vatapá, moqueca, polenta gibi yöresel yemekler. Ayrıca Brezilya’nın millî içeceği kavhe, millî içkisi ise cachaça.

En Meşhur Brezilya Yemekleri

Mobil Uygulama
  • Chourasco
  • Feijoada
  • Coxinha
  • Pastel
  • Pão de Queijo
  • Farofa
  • Acarajé
  • Tapioca
  • Cassava
  • Moqueca

Chourasco

Churrasco, sığır, dana, kuzu ya da domuz eti ve tavuğun sulu parçalarının, dilimlerinin, bifteklerinin ve pirzolalarının büyük şişlere yerleştirilerek odun ateşinde pişirildiği bir Brezilya barbekü yöntemi. Bu yöntem, 1800’lü yılların başlarında, Avrupalı ​​göçmenlerin bir araya gelerek ateş yakıp, bu ateşte etleri kızartmasıyla ortaya çıkmış.

Brezilya‘da Churrascarias adı verilen restoranlarda garsonlar etleri misafirlere göstermek için masalar arasında gezdiriyor. Tercih ettiğiniz et türünü seçiyorsunuz ve şişteki etler dilimlenerek servis ediliyor.

Feijoada

Feijoada

Brezilya’nın en ünlü yemeği nedir diye sorsanız muhtemelen Feijoada cevabını alırsınız. Ülkenin tamamında bilinen ve her evde pişen geleneksel bir yemek bu. 2 farklı şekilde sunulan bu yemek “Feijoada Carioca” olarak Cuma günleri, “Feijoada Paulista” olarak ise Çarşamba ve Cumartesi günlerinde yeniliyor.

Feijoada Güney Amerika’daki kölelik dönemine dayanan bir yemek. Köle sahipleri domuzun değerli bölgelerini kendi yemekleri için kullanırmış. Geriye kalan kulak, kuyruk, bacak gibi kısımları kölelere verilirmiş. Köleler siyah fasulye, mısır gibi ürünlerle yemek yaparken daha sonrasında bunlara domuz parçaları eklenmiş. İşte bu yemek Brezilya’da çok yenen feijoada.

Coxinha

Coxinha Brezilyada ne yenir

Coxinha için Brezilya’nın içli köftesi desek sanırım nokta atışı olur. Haşlanmış ve soslanmış tavuk galeta unu ile kaplanıyor ve yağda kızartılıyor. Bu yemek 19. yüzyılda Sao Paulo’ya yakın küçük bir şehir olan Limeria’da ortaya çıkmış. Brezilyalı bir prens tavuk budundan başka bir şeyi yemiyormuş. Hal böyle olunca da yeni tarifler denenmiş ve coxinha bulunmuş.

Pastel

Pastel Brezilyada ne yenir

Brezilya’nın meşhur yemekleri arasında yer alıyor pastel. Derin yağda kızartılan içi dolgulu milföy hamuru ülkede çok seviliyor. İç dolgusunda peynir, sucuk ve jambon gibi şeyler kullanılıyor. Genelde pazarlarda bulunan bu sokak yemeğini tatmadan dönmeyin.

Pão de Queijo

Pão de Queijo

Brezilya peyniri ile hazırlanan Pão de queijo, küçük yuvarlak atıştırmalıklar olarak Brezilya mutfağında hatırı sayılır bir yere sahip. Dışı çıtır, içi yumuşacık bu mini çörekler kahvaltılarda da, kahve yanında da tercih edilen gözde yiyeceklerden.

Farofa

Farofa

Farofa, yukarıda anlattığım feijoada yemeğinin yanında garnitür olarak servis edilen bir yancı. Manyok unu tereyağı ve baharatla kavrularak hazırlanıyor. Bazen soğan, zeytin, fındık, çıtır domuz pastırması parçaları gibi malzemelerle çeşitlendirilebiliyor. Tek başına yenildiğinde pek hoş gelmeyebilir ama sulu yemeklerle birleşince lezzetli oluyor.

Acarajé

Acarajé

Brezilya geleneksel yemekleri içinde kendine yer edinmiş Acaraje, Afrika’dan gelen bir yemek. Nohut unu kullanılarak hazırlanan hamur kızartılıyor. Kızaran hamurun içine bamya, karides, baharat, salata konularak hazırlanıyor. Deniz ürünlerini seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.

Tapioca

Tapioca Brezilyada ne yenir

Manyok bitkisinin nişastasından yapılan krepe benzeyen bir sokak lezzeti olan tapyoka Brezilya’nın meşhur sokak lezzetlerinden biri. İster tatlı, ister tuzlu olarak deneyebilirsiniz. Damak tadınıza göre çikolata, muz, çilek gibi malzemelerle hazırlatıp yiyebiliyorsunuz. Tuzlu yemek isterseniz de peynir, jambon, yumurta ile doldurabilirsiniz. Mekan olarak Dona Tapioca & Cia’da deneyebilirsiniz.

Cassava

Cassava

Ne çok seviyorlar bu manyok denen sebzeyi Brezilyalılar. 😁 Yine bu sebzeden yapılan bir cips cassava. Patates kızartması gibi düşünebilirsiniz. Genelde ana yemek ya da içeceklerin yanında atıştırmalık olarak yeniyor.

Moqueca

Moqueca Brezilyada ne yenir

Brezilya’da ne yenir listemin son maddesine geldik. Birçok malzemenin bir araya gelerek mükemmel bir uyuma kavuşması eşittir Moqueca. Bu lezzetli yiyeceğin içerisinde soğan, balık, sarımsak, hindistan cevizi sütü, domates ve birçok malzeme bulunuyor. Kıvamlı bir çorba aslında. Vitamin deposu bu çorbayı tatmanızı öneririm.

Rio de Janeiro Gezilecek Yerler

Sao Paulo Gezilecek Yerler

Brezilya Gezilecek Yerler

Brezilya Gezi Rehberi

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here