Uçak Bileti

Dünyanın en zengin yedinci şehri olarak bilinen Kopenhag, huzur dolu atmosferi ve gelişmiş yaşam koşullarıyla Kuzey Avrupa ruhunu hissedebileceğiniz bir şehir. Danimarka‘nın en büyük adası Zealand üzerinde kurulmuş bulunan Kopenhag, görkemli mimari eserleri ve büyüleyici sokakları ile geçmişin tarihi izlerini yansıtıyor.

İnce kumlu masmavi plajlar, yeşili bol mesire alanlar, tarihi müzeler ve ünlü şeflerin hizmet verdiği restoranlar, İskandinavya İncisi olarak nitelendirilen şehrin en popüler ziyaret noktalarından. İşte bu şehirde görmeniz gereken yerlerden bazıları.

Kopenhag-gezi-rehberi

Kopenhag Gezi Rehberi

Günümüzde yaşayan en eski krallıklardan biri olan Danimarka’da başkent Kopenhag, Avrupa’nın en turistik şehirleri arasında yer alıyor. Geçmişi Vikinglere dek uzanan Kopenhag, önemli bir ticaret limanı özelliği gösteriyor. İskandinavya’nın en kalabalık şehri olan Kopenhag, kültür, sanat, mimari, gastronomi, tarih ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.

2014 yılında Avrupa’nın Yeşil başkenti Ödülü’nü alan şehirde bisiklet yolları, kanal kıyısındaki yeşil alanlar, büyük park ve bahçeler ilgi çekici yerlerden. Şehir, dünyanın yaşanılabilir en iyi şehirleri arasında yer alıyor, Ancak Avrupa’nın bir çok başkentinde olduğu gibi Kopenhag’ın da biraz pahalı olduğunu akılda tutmakta fayda var.

Mobil Uygulama

Tivoli Bahçeleri ve Hans Christian Andersen’in Küçük Denizkızı sevimli ve masalvari bir atmosfer katıyor ancak şehrin dinamik ve modern tarafı da Kopenhag’ı çok çekici bir destinasyon yapıyor. Küçük olması sebebiyle her yere yürümek, alışveriş yapmak ve sayısız kültürel güzelliğini doya doya yaşamak mümkün.

İskandinavya’nın en kozmopolit şehri her listede yaşam standartları konusunda en üstte yer alıyor ve sebebini gidince kendi gözlerinizle göreceksiniz. Ulaşım kusursuz, Stroget tartışmasız dünyada yayalar için yapılmış en güzel bölge, her yerde bisiklet kullanmak mümkün

Dünyanın en uzun araç trafiğine kapalı alışveriş caddesi Stroget, dünyanın en eski lunaparkının bulunduğu Tivoli Meydanı, tarih ve mimari özellikleri ile dikkat çeken Amalienborg Sarayı, 6. Christiansborg Sarayı, Parlamento Binası, çocuklu ailelerin tercihi dev Lego müzesi Legoland, eski liman bölgesi Nyhavn, Frederiksberg Sarayı, Tivoli Bahçeleri, Gefion Çeşmesi mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

Kopenhag Gezilecek Yerler

1. Nyhavn

Nyhavn

Her yanı rengarenk Nyhavn kanallarla dolu, muhteşem mimari tasarım, modern kafeler ve restoranlar ve samimi atmosferi kuzey ikliminin soğuğunu saf dışı bırakıyor ve Kopenhag’ı Avrupa’nın en keyifli başkentlerinden biri yapıyor.

2. Küçük Deniz Kızı Heykeli

Danimarka’nın en ünlü turistik mekânı olan ve Langelinie Limanı kıyısında yer alan Küçük Denizkızı Heykeli (The Little Mermaid), her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yakından bakıldığında dünyanın en hayal kırıklığı yaratan simgelerinden biri olan Küçük Denizkızı’nın yine de kendine has bir çekiciliği var.

1913’te Edvard Eriksen tarafından tasarlanan heykel, 1.25 m uzunluğunda, çıplak göğüslü ve kuyruklu bir denizkızı formunda. Kopenhag’ın simgesi olan bu küçük heykel Tivoli Meydanında, kaide görevi gören kaya üzerinde oturuyor.

3. Rosenborg Kalesi

Rosenborg-Kalesi-Kopenhag

Rönesans mimarisinin en çarpıcı örneklerinden biri olan Rosenborg Kalesi (Rosenborg Castle), göz alıcı bahçesi ile hayranlık uyandırıyor. 1606 yılında Kral IV. Christian‘nın inşa ettiği kalenin içerisinde Danimarka kültürünü anlatan eserler ve Kraliyet ailesine ait özel koleksiyonlar sergileniyor. Taç giyme törenlerinin yapıldığı ve çeşitli taçların bulunduğu Şövalye Salonu ise kalenin en ünlü yerlerinden.

Rosenborg Kalesinin bahçeleri ve kraliyet koleksiyonları görülmeye değer. Bahçesi sayesinde en popüler turist bölgesi ünvanını elinde tutuyor ve içerisinde taç ve mücevherlerin de bulunduğu bir kraliyet sergisi var. 1606 yılında Danimarka Rönesans tarzında bir yazlık olarak yapılmıştı ve 18. yüzyılın başlarına kadar kraliyet evi olarak kullanıldı.

4. Tivoli Bahçeleri

Vesterbrogade semtinde bulunan Tivoli Bahçeleri (Tivoli Gardens), egzotik mimarisi ve görkemli yapıtları ile ziyaretçilerini göz alıcı bir manzara içerisine davet ediyor. Bu etkileyici bahçe, renkli ışıklandırma sistemi sayesinde peri masallarını andıran bir görüntü oluşturuyor. Modern ve geleneksel teknolojilerle donatılmış bu bahçeye gelerek, büyülü ve nostaljik turlara katılma fırsatı yakalayabilirsiniz.

5. Amalienborg Saray Müzesi

Amalienborg-Sarayi-Kopenhag

17. yüzyılda Kraliçe Sophie Amalie tarafından yaptırılan ve ismini de ondan alan Amalienborg, Rosenborg kalesinden gelen kraliyet eşyalarına ev sahipliği yapıyor. İç bahçenin tam ortasında ata binen bir kral heykeli var ve sokak onun içinden geçerek büyük bir kubbesi bulunan Marble Kilisesine gidiyor. Roma’da ki St. Peter’s Bazilikasından ilham alınarak yapılan dev kubbe İskandinavya’da ki en büyük kubbe ve 18.yüzyıla ait.

6. Ny Carlsberg Glyptotek

Antik ve modern sanat olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan Ny Carlsberg Glyptotek (National Gallery of Denmark), benzersiz mimari tasarımı ile görenleri hayrete düşürüyor. Bira yapım işi ile uğraşan Carl Jacobsen‘in 1888 yılında inşa ettiği mimari yapıtta Mısır, Yunan, Roma ve Etrüsk sanatına ait mükemmel koleksiyonlar bulunuyor.

Carlsberg bira fabrikasını kuran kişinin oğlu olan Carl Jakobsen bir sanat koleksiyoncusuydu. Bu koleksiyonlar şimdi Ny Carlsberg Glyptotek’de bir araya geliyor. Burada bulunan Rodin heykelleri Fransa dışındaki en önemli heykellerdir ve ayrıca Monet, Renoir ve Degas gibi önemli isimlerin de eserleri yine burada sergileniyor.

7. Arken Modern Sanat Müzesi

Arken-Modern-Sanat-Muzesi

Danimarkalı, İskandinavyalı ve uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Arken Modern Sanat Müzesi Kopenhag’ın hemen dışında bulunuyor. Websitesine girip hangi sergilerin olduğunu görebilirsiniz.

Şehrin 35 km kuzeyinde Louisiana Modern Sanat Müzesi adında bir başka yer daha var. Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Pablo Picasso’nun eserlerinin bulunmasının yanı sıra Danimarka’nın en popüler kültürel etkinliklerinin bulunduğu ve modern sanat sevenlerin mutlaka görmek isteyeceği bir yer.

8. Danimarka Milli Müzesi

Danimarka-Ulusal-Muzesi-Kopenhag

Prens Sarayı bünyesine bağlı olan Danimarka Milli Müzesi (National Museum of Denmark), Kophenhag hakkında önemli bilgiler veren tarihi koleksiyonları, antikaları, oyuncaklar, bozuk para ve madalyalarıyla oldukça ilgi görüyor.

Aslında burası 18. yüzyılda Kraliyet ailesine aitti fakat sonraları ülkenin tarih öncesi çağından bugüne kadar uzanan kültürüne ışık tutan bir müzeye dönüştürüldü. Taş Devri, Viking Devri, Orta Çağ, Rönesans, Modern Danimarka sergilerinden oluşan bu müzeyi, ister kendi başınıza isterse de İngilizce rehberli turlar eşliğinde gezebilirsiniz.

Avrupa’nın en güzel kentlerinden Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, bunların dışında da gezebileceğiniz pek çok adres var. Müze severler Louisiana Modern Sanat Müzesi, Viking Gemi Müzesi, Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi, Danimarka Dekoratif Sanatlar ve Endüstriyel Tasarım Müzesi’ni gezebilirler.

Kopenhag’ın en modern ikonu hemen deniz kıyısında bulunan ihtişamlı Operası. 2005 yılında açılan bu operanın yapımında 500 milyon dolardan fazla harcanmış ve dünyanın yapılan en pahalı operası.

Kopenhag Belediye Binası’nın yer aldığı City Hall Square, Kuzey Avrupa’nın en iyi korunmuş yıldız kalelerinden biri olan Kastellet Hisarı’nı da görebilirsiniz. Kopenhag’daki en geniş parklardan olan 17’inci yüzyılda Frederiksberg Sarayı’nın bahçesi olarak düzenlenen Frederiksberg Bahçeleri de soluklanmak için oldukça güzel ve yeşil bir adres.

Müzeleri gezmek dışında Kopenhag yine güzel bir şehir. Çoğunlukla yağmurlu ve kapalı havası olduğu için size biraz garip gelebilir ancak bu kadar eğlenceli bir sokak hayatına sahip pek az şehir var.

Kraliyet Kütüphanesinin devamı olan Black Diamond (Kara Elmas) binası da gözünüzden kaçmasın. 1999’da açılan bu cam bina boyutları ve tasarımıyla çok fazla eleştirilmişti ancak artık herkes alışmış ve kabul etmiş görünüyor.

Kopenhag alışveriş

En yoğun sokaklardan olan Stroget Avrupa’nın en uzun alışveriş sokağı. Hemen kıyıda bulunan ve rengarenk evleriyle, barlarıyla ve restoranlarıyla Nyhavn hemen yine çok yakın ve yürüme mesafesinde. Meşhur Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen’de bu bölgede yaşamıştır. 19.yy’da eğlence parkı olarak yapılan Tivoli Bahçeleri Walt Disney’in Disneyland’ı yaratmasına ilham olmuştur. 1914’de yapılan ahşap Roller Coaster halen kullanılıyor.

Kopenhag’ın özellikle ev eşyaları konusunda dünyanın en meşhur yerlerinden biri olduğu aşikar. En son modayı mutlaka takip etmek isteyenler Gothersgade Caddesindeki butiklerde vakit geçirebilir. Dükkan sahipleri her zaman çok kaliteli ürünler satıyorlar ve verdiğiniz paranın hakkını alacağınıza emin olabilirsiniz.

Ana alışveriş caddesi Stroget, turistik ama yine de görülmeye değer. Birçok mağaza zincirlerinin dükkanlarını bulabileceğiniz gibi az da olsa Danimarka’ya özel mağazalar da bulunuyor. Kronprinsensgade ve çevresindeki sokaklar birbirinden güzel ünlü dükkanlarla dolup taşıyor.

Ayrıca eğer antika tutkunuz varsa Ravnsborggade ve çevresinde bulunan dükkanlarda ilginizi çekebilir. Mobilyalar, bardaklar gümüş ve diğer otantik eşyaları arıyorsanız şayet burası tam size göre olabilir. Unutmayın Kopenghag’da alışveriş günlük hayatın parçalarından biri, bu yüzden siz de o hayatın bir parçası olmadan dönmeyin.

Danimarka mutfağı, en iyi şeflerinin Fransız tekniklerini taze yerel malzemeler ile birleştirmesinin ardından yükselişe geçmeye başladı. Günün istediğiniz her anında en lezzetli yemeklere ulaşmanız mümkün ve bir Kuzey şehri olmasına rağmen Kopenhag’ın Güney Avrupa gibi geç yemek yeme alışkanlığı bulunuyor.

Kopenhag’a nasıl gidilir

Kopenhag’a, Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus ile yaklaşık 3.5 saatlik bir yolculuk ile direkt ulaşım mümkün. Şehir merkezinden 8 km mesafedeki Amager Adası’nda yer alan ve tüm İskandinav ülkelerinin dünya ile bağlantı noktası konumundaki Kopenhag Uluslararası Havalimanı’ndan (Kastrup Havalimanı) şehre, otobüs, metro, taksi, araç kiralama ve shuttle ile ulaşabilirsiniz.

Metro ile havaalanından Kopenhang merkez istasyonuna yada şehrin kalbinde bulunan Kongens Nytorv’a ulaşım sadece 15 dakika sürüyor. Otelinize vardıktan sonra toplu taşımaya gerek kalmaksızın tüm şehri yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak illa ayaklarınızı dinlendirmek isterseniz metroyu kullanın.

Eğer siz de Danimarika’nın bu büyüleyici şehrini keşfetmek ve unutulmaz hatıralar biriktirmek istiyorsanız Kopenhag uçak bileti kampanyalarına göz atmayı ihmal etmeyin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here