Uçak Bileti

El sanatları, zengin kültürü ve köklü tarihi ile Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri olan Sivas şehri, tadıyla hafızalara yer eden yöresel lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Birbirinden enfes tatlılar ve yemekler ile konuklarının beğenisini kazanan şehir, yeni tatlar denemeyi sevenler için harika bir turizm rotası. O zaman hazırsanız bir lezzet yolculuğuna çıkalım. Sivas’ta ne yenir sorusunun cevaplarına göz atalım.

Sivas’ta Ne Yenir?

Sivas tarihi ve doğasıyla olduğu kadar lezzetleriyle de hafızama kazındı. Listemizde olan yemeklerin bazıları daha çok evlerde yapılan şeyler. Bazılarını ise Sivas restoranlarında tatma şansınız var. E tabi Sivas yemekleri bu listedeki kadar değil elbette. Burada azı var çoğu yoktur belki. Ben de 3 günlük seyahatime sığdırabildiğim kadar çok lezzet sığdırdım.

Sivas’ta Neler Yenir?

  1. Sivas Kebabı
  2. Çılbır
  3. Kazan Simidi
  4. Madımak Aşı
  5. Divriği Pilavı
  6. Peskütan Çorbası
  7. Etli Ekmek
  8. Kesme Aşı
  9. Katmer
  10. Sivas Köftesi

1. Sivas Kebabı

Sivas Kebabı sivas'ta ne yenir

Kuzu etinin patlıcan, domates ve biberle harmanlandığı eşsiz bir yemek olan Sivas kebabı, şehre gelenlerin tatmadan dönmediği lezzetlerin başında geliyor. Tadının yanı sıra görüntüsü ve kokusuyla da akıllara kazınan bu kebap çeşidi, şehrin en sevilen yemeklerinden.

Mobil Uygulama

Ramazanda, bayramlarda sofraların vazgeçilmezi olan bir yemek. Kalabalık ailelerin de vazgeçilmezi olan bu lezzeti restoranlarda bulabilirsiniz. Sivas kebabı nerede yenir derseniz Lezzetçi Sivas Mutfağı‘nı tercih edebilirsiniz.

2. Çılbır

çılbır

Kaynayan suya yumurta kırıp üzerine de yoğurt, tereyağı ve kırmızı biber eklenerek hazırlanan değişik ama basit bir yemek olan çılbır, sahan içerisinde servis ediliyor. Yörede sevilerek tüketilen çılbır, pratik şekilde hazırlanan bir yemek olduğu için sofralardan eksik olmuyor.

3. Kazan Simidi

kazan simidi

Un, tuz ve yaş maya katılarak hazırlanan bir hamuru olan kazan simidi, pekmezli suyla dolu kazanlarda kaynatılıyor. Son aşamada ise taş fırında odun ateşinde pişirilen bu simitler, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sivas’ta her fırında bulabilirsiniz simitin bu en has ve lezzetli halini.

4. Madımak Aşı

madımak aşı

Çiğ ya da pişirilerek yenen madımak otu kullanılarak yapılan madımak aşı, hem şifalı hem de leziz bir yöresel yemek. İlk bakışta semizotuna benzeyen bir görüntüsü olan madımak aşı, içerisine bulgur, et ve salça eklenerek hazırlanıyor.

5. Divriği Pilavı

divriği pilavı

Kuşbaşı et, nohut, kuru üzüm, karabiber ve yenibahar gibi malzemeler katılarak hazırlanan harika bir pilav çeşidi olan Divriği pilavı, tadıyla olduğu kadar renkli görünümüyle de kendine hayran bırakan bir yöresel lezzet. Bu özel pilav Sivas’ın tescilli lezzeti.

6. Peskütan Çorbası

Peskütan çorbası da Sivas’ta ne yenir sorusunun başlıca yanıtlarından biri. Çorbaya adını veren yoğurdun özel bir biçimde pişirilmesi ile oluşan peskütan adı verilen yiyecek. Yarma ve mercimek pişiriliyor. Peskütan soğuk su ile inceltiliyor ve çorbaya ilave ediliyor. Ayrı bir tavada yağ, kuru soğan ve nane kavrulup tencereye ekleniyor. Ve peskütan çorbamız hazır. Afiyet olsun. 😍

7. Etli Ekmek

etli ekmek

Etli ekmek Konya’nın değil miydi ya dediğinizi duyar gibiyim. Ben de daha önce Sivas’ta da yapıldığını bilmiyordum. Birbirlerinden farkı Konya’da kuzu eti kullanılırken Sivas’ta dana etinden yapılıyor. Ayrıca hamur olarak Konya’da maya kullanılmazken Sivas’ta mayalı yapılıyor. Ülke bizim, lezzetler bizim, hepsi benim bebeklerim. 😊

8. Kesme Aşı

Sivas mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri kesme aşı. Evlerde sıklıkla pişen bu yemek yeşil mercimek ve eriştenin buluşmasıyla damaklarda şölen yaratıyor. Bulduğunuz yerde hüpletin kaçırmayın.

9. Katmer

Geleneksel yöntemlerle taş fırında odun ateşinde pişen bir yiyecek Sivas katmeri. Bölgede üretilen undan yapılan bu lezzet evde elektrikli fırınlarda asla orijinal lezzete ulaşamıyor. O nedenle yolunuz Sivas’a düştüğünde fırınlarda arayın, bulun, yiyin. Bu yöresel tadı bazı internet sitelerinden de sipariş verebilirsiniz.

10. Sivas Köftesi

sivas köftesi

Sivas deyince akla gelen ilk yemek Sivas köftesi olabilir. Yalnızca kıyma ve tuz kullanılarak hazırlanıyor. Köfte değil lokum mübarek. Sulu sulu ve epey lezzetli gerçekten. Sivas’ta bir çok restoranda bulabilirsiniz. Coğrafi işaretli bu köfteyi yemeden Sivas’tan ayrılmayın sakın.

Siz de, Sivas uçak bileti kampanyalarına göz atarak, bu büyüleyici şehrin birbirinden eşsiz yöresel tatlarını deneme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca Sivas gezilecek yerler yazımı okumadan yola çıkmayın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here