Uçak Bileti

Roma ve Bizans Dönemi’ne ait yapı kalıntıların bulunduğu, Hıristiyanların Hac merkezi olarak ziyaret ettiği önemli bir yer Pisidia Antiokheia Antik Kenti. Bir çok yapı kalıntısını görebileceğiniz bu antik kent mutlaka Isparta gezilecek yerler listenizde olmalı. Tarihe ve kültür turizmine meraklıysanız burayı görmeden dönmeyin. Hadi gelin bu tarih mirasını yakından tanıyalım.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti Hakkında Bilgi

Pisidia Hakkında Bilgi

Antik kent, MÖ 275 yılında Seleukos döneminde  I. Seleukos veya oğlu I. Antiohos tarafından kurulmuş. Kentin kuruluş amacı Frigya’da bulunan Galyalılar’a karşı ileri bir karakol yapmakmış. Roma İmparatoru Augustus tarafından MÖ 6 yılında Pisidya’da kurulan sekiz koloninin merkezi konumundaymış.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti Nerede?

Pisidia Antik Kenti Nerede?

Pisidia Isparta’ya bağlı Yalvaç İlçesi’nde bulunuyor. Antik kent ilçenin yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde ve Sultan Dağları’nın güney yamaçlarında yer alıyor.

  • Pisidia Antiokheia Antik Kenti yol tarifi burada.

Bu antik kenti ziyaret etmek için en iyi ulaşım yolu Isparta havalimanı. Isparta uçak bileti fiyatlarımıza göz atabilirsiniz.

Mobil Uygulama

Antiokheia Antik Kenti Tarihçesi

Antiokheia Antik Kenti Tarihçesi

Pisidia inanç turizmi için oldukça önemli bir antik kent. Hıristiyanlık inancının yayılmasına katkıda bulunan Pavlus ve Barnabas MS 46’da kente gelmiş ve Pavlus ilk resmi vaazını burada vermiş. Sonraki yıllarda ise adına St. Paul Kilisesi inşa edilmiş. Kent MS 3. yüzyılın sonunda Pisidya Eyaleti’nin metropolisi olmuş. Bizans Dönemi’nde de önemini korumuş ancak 713 yılında gerçekleşen Arap saldırında yıkılıp yakılmış. 13. yüzyıldan itibaren ise terkedilmiş.

Antiocheia Antik Kenti’nde ilk kazılar 1833 yılında Francis Arundell tarafından yapılmış. Arundell burada ilk detaylı araştırmayı yapan kişi. 1912 sonrası ise W.M.Ramsay burada detaylı kazılar yapmış ve Antiocheia’nın büyük bölümü ortaya çıkarılmış.

Pisidia Antik Kenti’ndeki Yapılar

Pisidia Antik Kenti'ndeki Yapılar

Antik kentte bulunan en önemli yapı Anadolu’daki ilk kiliselerden biri sayılan St. Paul Kilisesi. Ayrıca ören yerinde Augustus Tapınağı, Antik tiyatro, Roma hamamı, Bizans Kilisesi ve su kemerlerinin temel kalıntıları günümüze ulaşabilmiş. Antik kentten çıkartılan eserler Yalvaç Müzesi’nde sergileniyor. Kentte görebileceğiniz önemli yapılar şöyle;

  • Tiyatro
  • Tiberius Alanı
  • Propylon
  • Augustus Tapınağı
  • Su Kemerleri
  • Nympheum
  • Hamam
  • Palestra

Pisidia Antik Kenti Giriş Ücreti

Pisidia Antiokheia Antik Kenti Giriş Ücreti 20 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Antik kent her gün ziyarete açık.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00

Telefon: 0246 441 50 11

Pisidia İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Pisidya neresi?

Pisidya, Anadolu’nun güney kesiminde bulunan antik bölge.
Isparta ilinin tümünü, Afyonkarahisar, Burdur, Antalya ve Konya illerinin de bazı bölümlerini içine alan bir bölgeymiş.

Pisidia Antik Kenti kaçta kapanıyor?

Haftanın her günü açık olan antik kent sabah 08:00 de açılıyor 20:00 de kapanıyor.

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta’ya Nasıl Gidilir ?

Isparta’da Ne Yenir?

Kuyucak Köyü

Kovada Gölü Milli Parkı

Yazılı Kanyon Milli Parkı

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. Sevgili Bayanlar ve Baylar,
    Şu anda Pisidia Antiokheia’sından yazıtlar üzerine bir makale yazıyorum. Bu sayfada çok güzel bir yazıt taşı resmi buldum (üçüncü). Bunu yayınımda kullanabilir miyim? Elbette kaynak belirteceğim.
    Saygılarımla,
    Christian Wallner

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here