Uçak Bileti

Yöresel yemekler her zaman seyahatlerin ayrılmaz bir parçası. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek kadar yöresel yemeklerini tatmak da o kültürü tanımamıza yardımcı oluyor. Isparta’ya yolunuz düştüğünde tatmanız gereken lezzetleri ve Isparta mutfağını yakından tanıyalım bugün. Hamur işleri, balıklar, çorbalar iştah açan cinsten. Haydi gelin Isparta’da ne yenir sorusunun yanıtlarını birlikte bulalım. 😊

Isparta’da Ne Yenir?

Isparta çok zengin bir yemek kültürüne sahip. Belki gastronomi yönünden kendini çok ispatlayabilmiş bir şehir değil ama aslında insanı şaşırtan bir çeşitlilik Isparta mutfağında. Tarım ve meyve yönünden zengin bir yöre olmasından dolayı bu zenginlik yemeklere de yansımış.

Isparta yemekleri içinde çorbalar önemli bir yer tutuyor. 16 çeşit çorba Isparta’da sofraları süslüyor. Et yemekleri, sebze yemekleri dışında hamur işleri de en çok tüketilen yiyecekler arasında. Isparta’ya gittiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler ve Isparta yöresel yemek nerede yenir gibi soruların cevapları için anlatmaya başlıyorum. 😊

Isparta’da Ne Yenir?

Mobil Uygulama
  1. Fırın Kebabı
  2. Banak
  3. Sazan Dolması
  4. Yufka Ekmeği
  5. Yalvaç Güllacı
  6. Dirgit
  7. Şalgam Aşı
  8. Tatar Mantısı
  9. Top Tarhana
  10. Gül Şerbeti

1. Fırın Kebabı

Ispartada Ne Yenir fırın kebabı

Isparta’nın en meşhur yemeği nedir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabı. Nisan-Mayıs aylarında süt kuzusu, Haziran sonunda ise oğlak ve Eylül sonrası da erkeç etinden hazırlanıyor bu lezzetli kebap. Kaburga etleri şişe takılıyor ve fırına dik şekilde yerleştiriliyor.

Odun ateşinde önceden ısıtılan fırında yaklaşık 3 saatte pişiriliyor. Fırın içerisine bakır sahanlarda su konuluyor ve su buharlaştığı için etler yumuşacık pişiyor. Tuz ya da baharat eklenmeden pişiriliyor. Fırından çıkan et özgü bakır tabaklarda ince pide ekmeği üzerinde servis ediliyor. Peki fırın kebabı Isparta’da nerede yenir derseniz Kebapçı Kadir, Hacıbenlioğlu Kebap ve Ferah Kebap’ı tercih edebilirsiniz. Yanında da üzüm hoşafı ile efsane olur.

2. Banak

Ispartada Ne Yenir banak

Isparta’nın Uluborlu ilçesine özgü coğrafi işaretli bir lezzet banak. Kemik suyu, et ve pidenin lezzetli buluşması olarak tanımlayayım bu yemeği. Kuzu etinin tercihen gerdan, kaburga ve sırt etinden yapılan yemeğin pidesi pişirilerek 12 saat dinlendiriliyor. Sonrasında tüm ürünler bir araya geliyor ve afiyetle yeniyor. Isparta banak nerede yenir diye sorarsanız şehirdeki kebapçılarda bu lezzetli yemeği tadabilirsiniz.

3. Sazan Dolması

sazan dolması

Isparta meşhur yemekleri arasında önemli bir yeri olan sazan dolması var sırada. Dolmanın iç harcı için havyar, baharatlar, bulgur veya pirinç, çam fıstığı ve kuşüzümü kavrulup su ilave edilerek demlenmeye bırakılıyor. Bu karışım balığın içine dolduruluyor ve balık iğne iplik ile dikiliyor. Fırında 2 saat pişirilerek maydanoz, limon ve domatesle servis yapılıyor. Eğirdir gölü kenarındaki restoranlarda bu özel lezzeti tadabilirsiniz.

4. Yufka Ekmeği

yufka ekmeği

Yufka ekmeği, Isparta mutfağında oldukça meşhur bir ekmek. Yufkalar saçta pişiriliyor ve nemli olmayan bir ortamda yıl boyu tazeliğini koruyarak saklanıyor. Sonrasında hafif ıslatılarak yumuşayan ekmekler özellikle kahvaltı sofralarında yerini alıyor. Isparta’daki fırınlarda bulabilir ve satın alabilirsiniz.

5. Yalvaç Güllacı

Tatlı bir mola verelim yemeklere. Isparta’nın meşhur tatlısı olan yalvaç Güllacı ile damaklarımızı şenlendirelim. Bu güllaç lezzeti ve sunumu ile alışılan güllaç lezzetinin dışına çıkıyor. Şeker, süt ve limon suyu eklenerek bir kesmik hazırlanıyor. Güllaç yaprakları kesmik ile buluşturuluyor ve soğuduktan sonra şerbeti dökülüyor. Yalvaç ilçesine yolunuz düşerse Gündoğan Pastanesi’nde bu meşhur lezzeti mutlaka tadın.

6. Dirgit

Hani diş hediği olarak bildiğimiz çocukların ilk dişinin çıktığı zamanda yapılan bir etkinlik olur. Bu kutlamada da buğdaydan yapılan bir yiyecek ikram edilir. İşte dirgit de Isparta’da diş hediğine verilen isim. Buğday, nohut ve fasulye haşlanıyor. Tuz ya da şekerle yenilebiliyor. Dileyen içerisine kuru yemiş de ekleyebilir.

7. Şalgam Aşı

Şalgam aşı; şalgam, havuç, kıyma, soğan ve salça kullanılarak hazırlanan yöresel bir Isparta yemeği. Soyulmuş şalgam ve havuçlar, kavrulmuş soğan, kıyma ve salçanın buluştuğu bu sulu yemek kış aylarında çok tüketiliyor. Genellikle evlerde yapılıyor ama ev yemekleri ya da yöresel yemek yapan restoranlarda da bulabilirsiniz.

8. Tatar Mantısı

Isparta’da Tatar mantısı oldukça meşhur. Yerel halk tarafından tabak börek adıyla da anılıyor. Alışılmış mantı lezzetinin dışında oldukça farklı bir lezzet. Patatesli bir harç ile hazırlanan Tatar mantısı, haşlandıktan sonra yoğurt ve sos ile servis ediliyor. Isparta restoranlar içinde bulunan İkbal Lokantası’nda Tatar mantısını deneyebilirsiniz.

9. Top Tarhana

top tarhana

Top tarhana Isparta mutfağının çorbalar kategorisinde en önemli çorba olabilir. Kış hazırlıkları kapsamında hazırlanan tarhana geceden ıslatılıyor. Haşlanmış nohut ya da börülce de eklenerek pişiriliyor. Sofralardan eksik olmayan bu yöresel çorba insanın içini ısıtıyor.


Isparta en iyi Yemek Yerleri

10. Gül Şerbeti

gül şerbeti

Isparta’nın meşhur güllerinden yapılan gül şerbeti geleneksel tadı ile damaklarda iz bırakıyor. Bu şerbet inanılmaz ferahlık veren aromatik bir lezzet. Yöresel ürünler satan yerlerden konsantre şeklinde alarak evinizde de hazırlayıp içebilirsiniz.

Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak isterseniz tek yapmanız gereken Isparta uçak bileti almak. Isparta ile ilgili diğer içeriklerimi de mutlaka okuyun.

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta’ya Nasıl Gidilir ?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Kuyucak Köyü

Kovada Gölü Milli Parkı

Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here