Uçak Bileti

Isparta gezilecek yerler içinde önemli bir yer arz eden Yazılı Kanyon Tabiat Parkı var bu gün rotamızda. Doğal güzellikleri bakımından öne çıkan tabiat parkı aynı zamanda tarihi yönden de önem arz ediyor. Burada kampçılık, trekking, piknik, doğa turları, manzara fotoğrafçılığı ve olta balıkçılığı gibi aktivitelerle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hadi gelin bu güzel tabiat parkını beraber keşfedelim.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Hakkında Bilgi

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Hakkında Bilgi

Yazılı Kanyon, 1989’da tabiat parkı olarak tescil edilmiş. Tabiat Parkı büyük bir alanı kapsıyor. Kanyonun derinliği 100 ile 400 metre arasında değişiyor. Kanyonda harika bitki örtüsünü ve yaban hayatını gözlemleyebilirsiniz.

Tabiat Parkı’nda kızılçam, kızılağaç, saçlımeşe, çınar, ardıç, ceviz, pırnal meşesi, keçiboynuzu, akça kesme, defne, zeytin, sandal, sakız, tesbih, mersin, alıç, karaçalı, laden, katırtırnağı, zakkum, yaban gülü, sarmaşık, eğrelti gibi envaiçeşit bitki türleri bulunuyor. Ayrıca domuz, yaban keçisi, tilki, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızıl akbaba, doğan, güvercin, üveyik, keklik gibi yabani hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Peki Yazılı Kanyon ismini nerden alıyor? Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunuyor. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” ismini almış. Kanyondaki büyük bir kaya üzerinde eski bir Yunan şairi olan Epiktetos’un bir şiiri yazıyor. Bu şiirin dizeleri şöyle;

Mobil Uygulama

Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek :      

Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir

Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur

Ve kararında içtenlikliyse hür kişi ,

Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi

Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.

Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o

Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran

Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna

Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini

Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.

Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa

Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır

Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama

Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu

Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)

Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan

Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Nerede?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Nerede?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunuyor. Tabiat Parkı Çandır Köyü hudutları içerisinde kalıyor. Isparta Yazılı Kanyon arası kaç kilometre derseniz Isparta merkezden kanyona olan mesafe 72,3 kilometre.

Yazılı Kanyon yol tarifi burada.

Yazılı Kanyon Yürüyüş Rotası

Yazılı Kanyon Yürüyüş Rotası

Aziz Paul Yolu, yaklaşık 500 kilometrelik bir alanı kapsayan ve yaklaşık 27 gün sürecek tarihi bir yol. Bu tarihi yürüyüş yolunun en orijinal hali Yazılı Kanyon ile Adada Antik Kenti arasında bulunuyor.

Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası olarak Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesi’ne giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yoldan başlayabilirsiniz. Kanyon girişinde su, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kafe bulunuyor.

Kanyon duvarlarını oluşturan yüksek kaya blokları ve bu kayalardan süzülüp gelen Göksu Çayı manzarası yolunuzu süslüyor. Dar patikada 300 metre yürüdükten sonra karşınıza çıkan demir köprüden kanyonunun diğer tarafına geçiyorsunuz. Burada Epikür’ün “Hür İnsan” şiirinin yazılı olduğu kayaya ulaşıyorsunuz.

Yazıtın olduğu yerden kanyonun içine doğru ilerlediğinizde doğanın güzelliğini Göksu Çayı’nın şırıltısı tamamlıyor. Yaklaşık 1 kilometre devam ettiğinizde açık bir alanla karşılaşıyorsunuz. Bu alanın solundan aşağıya inen patikayı takip ederek suyun çıktığı yere ulaşabilirsiniz.

Yazılı Kanyon Konaklama/Kamp

Yazılı Kanyon Konaklama/Kamp

Yazılı Kanyon’da orman yangınları nedeniyle ne yazık ki çadır ya da karavanla kamp yapmak yasak. Günübirlik ziyaret edebileceğiniz alanda bir çok şey yapabilirsiniz.

Alanda otopark, restaurant, mangal alanı, kahvaltı alanı, tuvalet ve mescit bulunuyor.
Mangal yakmak isterseniz bunun için ayrı bir bölüm var. Böylece herkes dumandan rahatsız olmuyor. Suyun kenarındaki masalarda bir şeyler yiyip içmek çok keyifli oluyor. Ayrıca yüzmek isterseniz girişte yüzebilirsiniz. Kanyonun iç kısımlarında şelalelerin oluşturduğu havuzlar epey derin olduğu için tehlikeli olabilir.

Yazılı Kanyon giriş ücreti 11 TL, araç için 33 TL.

Yazılı Kanyon açık mı?

Yazılı Kanyon haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Yazılı Kanyonda ne yazıyor?

Eski bir Yunan şairi olan Epiktetos’un hür insan üzerine bir şiiri yazıyor.

Yazılı Kanyon’da ne yenir?

Kanyon girişindeki işletmede alabalık, ızgara çeşitleri yiyebilirsiniz. Ya da kendi imkanlarınızla giderek burada piknik yapabilirsiniz.

Isparta ile ilgili diğer içeriklerimi de mutlaka okuyun.

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta’ya Nasıl Gidilir ?

Isparta’da Ne Yenir?

Kuyucak Köyü

Kovada Gölü Milli Parkı

Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here