Uçak Bileti

Güller diyarı Isparta, her ne kadar denizden uzak olsa da yeşille ve maviyle bezeli bir şehir. Eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği Isparta’nın turizmini canlandıran faktörler olsa da asıl alametifarikası gül bahçeleri ve lavanta tarlaları. Kuyucak Köyü’nde mor bir denizde yüzmek, gül bahçelerinde sarhoş eden çiçek kokusunu içinize çekmek bu şehrin olmazsa olmazları. Hadi gelin Isparta gezilecek yerler listesine birer birer tik atalım, şehri birlikte gezelim.

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta Roma ve Bizans döneminden kalma antik kentleri, göz alabildiğine uzanan mor rüya lavanta bahçeleri, gül hasadı öncesi pembeye boyanan tarlaları ile muhteşem bir destinasyon. Şehir merkezinde görebileceğiniz tarihi binalar, camiler ve yemyeşil mesirelik alanlar var. İl çevresinde ise harika göller, tabiat parkları sizi bekliyor. Aşağıdaki listede ilk 8 madde Isparta gezilecek yerler merkez, sonrası ise çevresi olarak sıralanıyor. Rotanızı buna göre belirleyebilirsiniz.

Isparta Gezilecek Yerler

  1. Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi
  2. Tarihi Çınar
  3. Aya Baniya Kilisesi
  4. Tarihi Mimar Sinan Camii
  5. Firdevs Bey Bedesteni
  6. Gökçay Mesireliği
  7. Tarihi Ayazmana Mesireliği
  8. Gölcük Tabiat Parkı
  9. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
  10. Kovada Gölü Milli Parkı
  11. Eğirdir Gölü
  12. Kuyucak Köyü
  13. Pisidia Antiokheia Antik Kenti
  14. Adada Antik Kenti
  15. Aksu Zindan Mağarası

Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Isparta’yı gezmeye merkezden başlayalım. İlk durağımız ise Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi. Isparta belediyesi tarafından 2013’te hizmete açılan Türkiye’nin en büyük etnografya Halı ve Kilim müzesi burası. 10 katlı müzede sergi salonları dışında bir de seyir kulesi bulunuyor. Seyir kulesinden Isparta’yı izlemek çok keyifli.

Mobil Uygulama

Müzede 3100 adet Halı ve Kilim sergileniyor. Ayrıca geleneksel kıyafetler, eski ev aletleri, tarımsal aletler, Yörük çadırı, eski ateşli silahlar, dokuma tezgâhları, gül imalatında kullanılan imbikler gibi yaklaşık 2300 adet eser bulunuyor. Müzeye giriş ücretsiz.

Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi konumu burada.

Tarihi Çınar

Isparta’nın merkezinde 800 yıllık tarihi bir çınar ağacı bulunuyor. Etrafında da tarihi bir meydan ve çay içebileceğiniz salaş mekanlar var. Burayı da listeye alabilirsiniz.

Tarihi Çınar konumu burada.

Aya Baniya Kilisesi

Aya Baniya Kilisesi Isparta gezilecek yerler

Aya Baniya ya da Aya Payana Kilisesi Isparta’nın eski yerleşim yerlerinden Turan Mahallesi’nde yer alıyor. 1750’de yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tarihi yapı kalıcı olarak kapalı. İçini gezemeseniz de yapıyı dışarıdan görebilirsiniz.

Aya Baniya Kilisesi konumu burada.

Tarihi Mimar Sinan Cami

Tarihi Mimar Sinan Camii

Tarihi Mimar Sinan Cami, Isparta’nın en eski camileri arasında yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından, 1561 yılında Mimar Sinan stilinde yaptırılmış. Camii günümüzde halen ibadete açık.

Tarihi Mimar Sinan Camii konumu burada.

Firdevs Bey Bedesteni

Yukarıda bahsettiğim Mimar Sinan Camii’ne gelir sağlamak amacıyla dönemin Isparta Valisi Firdevs Bey tarafından 1561 yılında yaptırılmış bu bedesten. Bu yapı Isparta’ya ait bir taş cinsi olan, düzgün kesilmiş kövke taşlarıyla yapılmış. Bedesten içinde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar var. Hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

Firdevs Bey Bedesteni konumu burada.

Gökçay Mesireliği

Gökçay Mesireliği Isparta gezilecek yerler

Gökçay Mesireliği, Isparta’yı kuşbakışı gören, etrafı bağ ve bahçelerle çevrili güzel bir piknik yeri. Burası harika bir panoramik bir görüntüye sahip. Mesire alanında çocuklar için park ve oyun alanları da bulunuyor.

Gökçay Mesireliği konumu burada.

Tarihi Ayazmana Mesireliği

Sincapları izleyebileceğiniz, kuş cıvıltıları arasında yürüyüş yapabileceğiniz keyifli bir mesire alanı da Ayazmana Mesireliği. Burada kestane ve çam ağaçları ortamı daha da güzelleştiriyor. Soğuk suyu ve temiz havası ile vakit geçirebileceğiniz bir yer.

Tarihi Ayazmana Mesireliği konumu burada.

Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Tabiat Parkı

Isparta merkeze 8 kilometre mesafede bulunuyor Gölcük Tabiat Parkı. Burası bir krater gölü ve derinliği ise 30 metreyi buluyor. Yöre halkının yıllardır günübirlik dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılayan bu göl 1991 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiş.

Gölcük Tabiat Parkı konumu burada.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Merkezi bitirdik ve Isparta çevresi gezilecek yerler kısmına geçiyoruz artık. Yazılı Kanyon, 1989’da tabiat parkı olarak tescil edilmiş. Derinliği 100 ile 400 metre arasında değişen kanyonda muhteşem bir doğa ve yaban hayatını gözlemleme şansınız var.

Ayrıca kanyonun yan duvarlarında bulunan Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar nedeniyle kanyon “Yazılı Kanyon” ismini almış. Daha detaylı bilgi için Yazılı Kanyon Tabiat Parkı yazımı okuyabilirsiniz.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı konumu burada.

Kovada Gölü Milli Parkı

Kovada Gölü Milli Parkı


Isparta gezilecek doğal yerler
denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri de Kovada Gölü Milli Parkı. Burası Eğirdir İlçesi’nin 29 kilometre güneyinde bulunuyor. Benzersiz bir flora zenginliği ve yaban hayatı çeşitliliği var burada. Burada bisiklet ya da yürüyüş parkurunu yapabilir, kuşları gözlemleyebilir, harika göl fotoğrafları çekebilirsiniz. Bu yazımı okuyarak göl ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kovada Gölü Milli Parkı konumu burada.

Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü

Isparta’da yapılacak şeyler içinde gölleri gezmek önemli bir yer tutuyor. 😀 Eğirdir Gölü, gün doğumu ve gün batımında seyrine doyum olmayan renklere bürünüyor. Karstik yapıda olan göl 12 metre derinliğe sahip. Türkiye’nin en büyük 2. tatlı su gölü olma özelliği taşıyan göl ve çevresi  “I. Derece Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiş.

Gölde karayolu ile bağlantısı olan adacıklar var. Bunlardan biri Yeşilada. Eğirdir’in meşhur adasının üzerinde tarihi bir kale, birkaç otel ve restoran bulunuyor.

Eğirdir Gölü konumu burada.

Kuyucak Köyü

Kuyucak Köyü

Isparta’nın en güzel köyü Kuyucak olabilir. Fransa’yı aratmayan harika lavanta bahçeleri adeta mor bir denizi andırıyor. Adeta görsel şölen sunan bu bahçeler sosyal medyanın da etkisiyle ününe ün kattı. Bilinirliği arttıkça her geçen gün daha çok misafir ağırlamaya başladı. Yıllar önce kurak ve boş olan tarlalar şimdilerde Fransa’nın Provence’ını aratmıyor. Kuyucak Köyü rehberimi mutlaka okuyun. 💜

Kuyucak Köyü konumu burada.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Roma ve Bizans Dönemi’ne ait yapı kalıntıların bulunduğu Isparta’nın tarihi yerlerinden biri Pisidia Antiokheia Antik Kenti. MÖ 275 yılında Seleukos döneminde  I. Seleukos veya oğlu I. Antiochos tarafından kurulmuş. Kent Frigya’da bulunan Galyalılar’a karşı ileri bir karakol olarak yapılmış. Pisidia Antiokheia Antik Kenti hakkında yazdığım yazıya göz atabilirsiniz.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti konumu burada.

Adada Antik Kenti

Adada Antik Kenti Isparta gezilecek yerler

Adada Antik Kenti Isparta’da görebileceğiniz antik kentlerden bir diğeri. Kent, 1888’de ilk olarak G. Hirschfeld ve aynı zamanda W.M. Ramsey tarafından bulunmuş. Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmiyor.

Kent en parlak dönemlerini Roma İmparatorluk Dönemi’nde İmparator Traianus, Hadrianus ve Antonius Pius dönemlerinde yaşamış. Kentte antik yol, Traianus Tapınağı, İmparatorlar Tapınağı, İmparatorlar ve Zeus Megistos-Serapis Tapınağı, forum, bazilika, akropol, anıtsal çeşme, yönetici binası, açık hava toplantı yeri, tiyatro ve mezar anıtı bulunuyor.

Adada Antik Kenti konumu burada.

Aksu Zindan Mağarası

Aksu Zindan Mağarası Isparta gezilecek yerler

Isparta’nın Aksu ilçesinin 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor Zindan Mağarası. Mağara 765 metre uzunluğunda ve içi tamamen aydınlatılmış. Değişik damlataş, akmataş, kenartaş ve yer altı deresinin oluşturduğu aşınım ve sarkıtlar bulunuyor mağarada. Ayrıca yer yer minyatür kanyonlar oluşmuş.

Aksu Zindan Mağarası konumu burada.

Isparta Gezi Rehberi

Isparta Kaç Günde Gezilir?

Isparta gezilecek yerler iççin merkeze bir gün çevresine iki gün ayırabilirsiniz. Yani 3-4 günde şehri rahatlıkla gezebilirsiniz.

Isparta’ya Nasıl Gidilir ?

Isparta’ya nasıl gidilir sorusunun 3 farklı cevabı var. Şehre tren yolu ile, karayoluyla ya da uçak ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu yazımda tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Isparta’da Ne Yenir ?

Isparta çok zengin bir yemek kültürüne sahip. Belki gastronomi yönünden kendini çok ispatlayabilmiş bir şehir değil ama aslında insanı şaşırtan bir çeşitlilik Isparta mutfağında. Tarım ve meyve yönünden zengin bir yöre olmasından dolayı bu zenginlik yemeklere de yansımış.

Isparta’da Ne Yenir

  1. Fırın Kebabı
  2. Banak
  3. Sazan Dolması
  4. Yufka Ekmeği
  5. Yalvaç Güllacı
  6. Dirgit
  7. Şalgam Aşı
  8. Tatar Mantısı
  9. Top Tarhana
  10. Gül Şerbeti
Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here