Uçak Bileti

Ankara’nın kuzeyinde yer alan Kızılcahamam yemyeşil doğasıyla şehirden kaçış için mükemmel bir adres. Bölgede görecek bir çok yer, yapılabilecek çokça aktivite bulunuyor. O nedenle Kızılcahamam gezilecek yerler rehberini sizin için derledim.

Kızılcahamam’da gezilecek yerleri genellikle milli parklar ve ormanlar oluşturuyor. Ankara’nın en yeşil bölgelerinden biri Kızılcahamam termal kaplıcaları ile ünlü. Burada pek çok otel ve tesis bulunuyor. Şehir gürültüsünden uzak olması ile sakin bir tatil geçirmek isteyen herkes için ideal bir seçim oluyor Kızılcahamam. Bolu, Çankırı ve Karabük sınırlarına yakın olması da bir avantaj.

Kızılcahamam Gezilecek Yerler

Büyük şehrin kalabalığından, gürültüsünden kaçıp kısa bir mola vermek isteyen Ankaralıların uğrak adresi Kızılcahamam. Ayrıca şifalı termal suları sayesinde çevre illerden de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu doğa harikası ilçeye gitmek için ilk etapta bir Ankara uçak bileti almakla başlayabilirsiniz. Karayolu ile gitmeyi tercih edenler de Ankara otobüs bileti fırsatlarına göz atabilir.

Soğuksu Milli Parkı

Soğuksu Milli Parkı, Kızılcahamam gezilecek yerlerin başında geliyor. Çam ağaçları ile kaplı tertemiz havasıyla ziyaret eden herkes bu milli parkı çok seviyor.

Mobil Uygulama

Park içerisinde kamp yapma imkanı da sunuluyor. Milli park alanı içinde neler mi var ? Çeşme, otopark, büfe, piknik alanları, konaklama tesisi, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, seyir terası ve dahası. 3 yataklı kır evinde konaklama ücreti gecelik 170 TL. Yani ailecek, sevdiklerinizle gelip tüm gününüzü geçirebileceğiniz mükemmel bir alan.

Soğuksu Milli Parkı’nda piknik yapabilir, bisiklet sürebilir, kuşları gözlemleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Parkta yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, kurt, vaşak, sincap ve tavşan gibi memeli hayvanlar bulunuyor. Ayrıca, Milli Parkta 160 civarında kuş türü var. Bu kuş türlerinin en önemlisi dünya çapında koruma altına alınan “Kara Akbaba”.

Soğuksu Milli Parkı giriş ücretleri

  • Şahıs 11 TL
  • İndirimli Şahıs 5.5 TL 
  • Bisiklet 11 TL 
  • Motorsiklet ve ATV 22 TL 
  • Otomobil, Kamyonet 33 TL 
  • Minibüs 99 TL 
  • Midibüs 165 TL 
  • Otobüs 330 TL 
  • Soğuksu Milli Parkı konumu burada.

Aluçdağı Tabiat Parkı

Kızılcahamam’a 35 km mesafede bulunan Aluçdağı Tabiat Parkı da oksijen deposu harika bir yer. Kızılcahamam’da mutlaka görülmesi gereken bir yer. Alan içinde piknik için ayrılmış bölümler, çeşme, büfe, spor sahası bulunuyor. Keyifli bir gün geçirebileceğiniz Aluçdağı Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü yapıp enerji depolayabilirsiniz.

  • Aluçdağı Tabiat Parkı konumu burada.

Kızılcahamam Kaplıcaları

Yeraltı suları bakımından oldukça zengin olan Kızılcahamam, yılın hemen her zamanı birçok kişiyi kaplıcalarında ağırlıyor. Bu termal suların bazı rahatsızlıklara şifa olduğu biliniyor. Tedavi amaçlı da kullanıldığı için sağlık turizmi anlamında da ilgi görüyor Kızılcahamam kaplıcaları.

Kızılcahamam’da termal sulardan faydalanabileceğiniz oteller ve günübirlik kullanabileceğiniz tesisler yer alıyor. Termal tesislere gelen ılıca sularının sıcaklığı 47 °C’yi buluyor. Bu suların özellikle karaciğer, mide ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Şifalı termal sularıyla pek çok hastalığa iyi gelen Kızılcahamam kaplıcaları, banyo kürleri ve içme suyu olarak ikiye ayrılan hizmetleri ile şifa dağıtıyor.

Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi

Yerel tarih kokan bir müzeye götürüyorum şimdi sizi. Gelenekleriyle Kızılcahamam temalı güzel bir müze Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi. Müzede unutulmaya yüz tutan meslekleri canlandırmışlar. Müzeyi ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Kızılcahamam Jeopark Müzesi

Kızılcahamam Jeopark Müzesi, Türkiye’deki ilk jeopark müzesi olma özelliğini taşıyor. Dünyanın 4.5 milyar yıllık zaman tünelini gezmiş gibi hissedeceğiniz bir müze burası. Müze sadece ziyaret amaçlı değil, lise ve üniversite öğrencilerinin “coğrafya, yeryüzünün oluşumu” gibi dersleri için eğitim amaçlı da kullanılıyor. Müze girişi ücretsiz.

Abacı Peri Bacaları

Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasında yer alan en ilginç bölge Abacı Peri Bacaları olabilir. En bilinenleri Kapadokya’da olsa da peri bacaları oluşumları ülkemizin bir çok yerinde bulunuyor aslında. İşte o bölgelerden biri de Kızılcahamam’da bulunan Abacı Peri Bacaları. Yaklaşık 5.000 metrekarelik bir alana yayılıyor peri bacaları. M.Ö. 1700 yılına dayandığı düşünülüyor.

  • Abacı Peri Bacaları konumu burada.

Mahkeme Ağacin Köyü

Bir dönem Kızılcahamam bölgesinin merkezi olarak kullanılan ve günümüzde küçük bir yerleşim yeri olan Mahkeme Ağacin Köyü, mağaraları ile ünlü. Bu mağaralar, yapılan restorasyon çalışmaları ile ziyarete açılmış. Bu mağaraların Roma İmparatorluğu’ndan saklanmak amacıyla ilk Hıristiyanlar tarafından inşa edildiğini gösteriyor.

Bazı mağaraların içerisinde yapılan çalışmalarda ortaya çıkartılan motifler ve kullanım düzeni, kilise olarak inşa edildiğini gösteriyor.

  • Mahkeme Ağacin Köyü konumu burada.

Alicin Manastırı

Tarihi, Sümela Manastırı’ndan bile önceye dayanıyor Alicin Manastırı’nın. Bir vadi yamacında, tabandan 70 metre yükseklikte yer alıyor manastır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği ve sığınma alanı olarak kullanıldığı düşünülüyor. Alicin Manastırı, yüksekte ve yamaçta konumlanması nedeni ile ziyaret edilmesi zorlu bir yer. Gitmek isterseniz dikkatli olmanızda ve yerli halktan yardım almanızda fayda var.

  • Alicin Manastırı konumu burada.

Ağsar Kalesi

Halk arasında Gavur Kalesi olarak da adlandırılıyor Ağsar Kalesi. Ulaşımın zor olduğu bir tepede konumlanıyor. İlk çağlarda inşa edildiği düşünülen kale, çevreye hakim konumu ile bir gözlem noktası. Osmanlı İmparatorluğu döneminde karakol olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Pazar Köyü

Kızılcahamam gezilecek yerler içinde en ilginç konumlardan biri de Pazar Köyü’dür. Roma döneminden günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan yapıları köyde görebilirsiniz. Köy, 19.yüzyılda inşa edilen Halil Ağa Camii’ne de ev sahipliği yapıyor. Kendine has mimari özellikleri ile mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden.

Başköy Kalesi

Kızılcahamam’a 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor Başköy Kalesi. Volkanik kayalardan oyularak inşa edilmiş olan kalenin Roma döneminden kaldığı düşünülüyor. Beş kat olarak inşa edilen kalenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde üs olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Gün batımı izlemeyi seviyorsanız akşam üstü gitmenizi tavsiye ederim. Muazzam bir manzara oluyor.

Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi Türbeleri

Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi’ye ait türbeler Taşlıca Köyü’nde yer alıyor. Anadolu’nun Türk-İslam ülkesi haline gelmesinde büyük emekleri olan Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi, Türk ordularından da önce buraya yerleşmişler.

Anlatılan rivayete göre Selçuklu Devleti Hükümdarı Alaaddin Keykubat, Başköy Kalesi’ni fethetmek için çıktığı seferde Taşlıca Köyü’ne uğramış. Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi, Türk askerlerini karşılamış ve ayran ikram etmek istemiş. Kırmızı Ebe hazırladığı taze ayranı, yakınındaki taş oluğa dökmüş. Askerler mataralarını doldurmuşlar ancak oluktaki ayran hiç azalmamış. Yaşanan olay Sultan’ın kulağına gidince bölgedeki topraklar, Kırmızı Ebe’nin oğlu Oruç Gazi’ye bağışlanış.

Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi türbeleri 2001’de restore edilmiş.

  • Kırmızı Ebe Türbesi konumu burada.
  • Oruç Gazi Türbesi konumu burada.
Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here