Uçak Bileti

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından organize edilen Eurovision Şarkı Yarışması, EBU üyesi ülkelerin katılımıyla 1956’dan bu yana her yıl gerçekleştiriliyor. EBU üyesi Türkiye‘nin de 2012’ye kadar katıldığı yarışmada ülkemizin yarışma tarihi boyunca bir birinciliği bulunuyor.

Her yıl kazanan ülkenin bir sonraki yarışmayı düzenleme hakkı elde ettiği Eurovision Şarkı Yarışması’nda katılımcı ülke sayısının artması nedeniyle 2 ayrı yarı final düzenleniyor. Yarı finalde başarılı olan 10’ar ülke finalde yarışmaya hak kazanıyor. Kazanan ülke ve Avrupa Yayın Birliği bütçesine en büyük katkıyı sağlayan 5 ülkeden İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya yarı finalde yarışmadan doğrudan finale katılıyor.

Türkiye bu ayrıcalıklı durumu protesto nedeniyle Eurovision’a katılmama kararını sürdürüyor.

Türkiye’nin En Başarılı Eurovision Performansları

1. Sertab Erener, Everyway That I Can (2003, 167 Puan 1/26) 

Türkiye’nin Eurovision tarihindeki tek birinciliği Sertab Erener’in Everyway That I Can şarkısıyla geldi. Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen yarışmada 167 puanla birinci olan Sertab Erener’in birinciliği o dönem Türkiye’de büyük ses getirmişti. Sözlerinin tamamının İngilizce olduğu şarkı, sahne performansı ve koreografisiyle Eurovision tarihinde yeni bir dönemin kapılarını araladı. Sertab’ın birinciliğinin ardından 2004 Eurovision Şarkı Yarışması İstanbul’da düzenlendi.

2. MaNga, We Could Be The Same (2010, 170 Puan 2/25)

Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen 55. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden MaNga grubu sözlerinin tamamı İngilizce olan We Could Be The Same adlı şarkısıyla Türkiye’nin Eurovision tarihindeki en başarılı ikinci derecesini elde etti. 170 puanla 25 ülke arasında ikinci olan MaNga eleştirmenlerden tam not aldı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Almanya’nın temsilcisi Lena Satellite adlı şarkıyla 246 puanla kazandı.

3. Şebnem Paker, Dinle (1997, 121 Puan 3/25)

https://www.youtube.com/watch?v=LAyNvKpwp1M

İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 42. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi Dinle adlı şarkıyla temsil eden Şebnem Paker ve Grup Etnic, o yıla kadar Türkiye’nin bir türlü yakalayamadığı başarıyı yakalayarak Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Eurovision’da geçilen halk oylamasının da desteğiyle Avrupa ülkelerinden yüksek puanlar alan Şebnem Paker ve ekibi etnik tarzdaki Dinle şarkısıyla 121 puan alarak 25 ülke arasında üçüncü oldu.

4. Hadise, Düm Tek Tek (2009, 177 Puan 4/25)

https://www.youtube.com/watch?v=wwFkWsr9yV4

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi Düm Tek Tek şarkısıyla temsil eden Hadise, oryantal ezgiler taşıyan şarkısı, dansı ve kıyafetleriyle büyük ilgi topladı. 177 puanla, 25 ülke arasından dördüncü olan Hadise, Türkiye’nin bugüne kadar Eurovision sahnesinde en başarılı dördüncü ismi unvanına sahip.

5. Athena, For Real (2004, 195 Puan, 4/24)

Sertab Erener’in 2003’te ülkemize Eurovision birinciliğini getirmesinin ardından 2004’te İstanbul’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Athena Türkiye adına yarıştı. Türkiye’nin Eurovision tarihindeki en yüksek puanına ulaşan Athena 195 puanla 24 ülke arasında dördüncü oldu. İstanbul’da düzenlenen yarışmayı Ukrayna temsilcisi Ruslana kazandı.

Bu isimlerin yanı sıra 2007’de yarışmaya ‘Shake it up shekerim’ adlı şarkıyla katılan Kenan Doğulu’nun 163 puanla 24 ülke arasından dördüncülük başarısı da bulunuyor.

Yarışmaya ilk kez 1975’te Semiha Yakı’nın Seninle Bir Dakika adlı şarkısıyla katılan Türkiye son olarak 2012’de Can Bonomo’nun Love me back adlı şarkısıyla yer aldı.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here