Uçak Bileti

Kütahya 7000 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip. Bu köklü medeniyet Kütahya’nın mutfak kültürüne önemli miraslar bırakmış. Malum konumuz Kütahya’da ne yenir ? Sözü hemen yemeklere getireceğim ama öncesinde Kütahya’ya gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden de bahsedeyim. Aizanoi Antik Kenti, Kütahya Kalesi, Çinili Camii kentin önemli tarihi değerlerinden. Oralara kadar gitmişken bu yerleri görmeden dönmeyin.

Söz sırası yemeklerde. Kütahya mutfak kültürü büyük ölçüde ev yemeklerine dayanıyor. Lokanta kültürü 1960’lı yıllarda “Aşçı dükkânı” isimli mekan ile kent yaşamına girmiş.

Kütahya’da Ne Yenir?

Kütahya mutfağında buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri yemeklerin temelini oluşturuyor. Ev makarnası, bulgur ve tarhana yörede sıkça tüketiliyor. Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutuyor. Cimcik adı verilen hamur yemeği yöresel yemeklerin başında geliyor. Kütahya’da ne yenir, Kütahya’nın neyi meşhur hadi gelin yakından bakalım.

Kütahya’da Ne Yenir?

Mobil Uygulama
  1. Cimcik
  2. Sini Mantısı
  3. Gözleme
  4. Ispanaklı Şibit
  5. Şibitli Tavuk Tiridi
  6. Dolamber Böreği
  7. Gökçümen Hamursuzu
  8. Tosunum Böreği
  9. Ilıbada Dolması
  10. Sıkıcık Çorbası
  11. Küp Kebabı
  12. Güveç
  13. Kızılcık Tarhanası
  14. Hekmane Erik Hoşafı
  15. Yufka Tatlısı

1. Cimcik

 Kütahya'da ne yenir Cimcik

Cimcik için bir çeşit mantı diyebiliriz aslında. Kütahya’ya özgü bu lezzetli hamur işi için un, yumurta, tuz, su yoğruluyor. Hamur parçalara ayrılıyor. Yuvarlak şekilde tek tek açılıyor. Oklava ile iki taraftan eşit biçimde sarılıp ortadan ikiye kesiliyor. Parçalar tek tek cimciklenerek hazırlanıyor. Üzerine tereyağı ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis ediliyor.

Kütahya’da cimcik nerede yenir derseniz yöresel lezzetler sunan Germiyan Konağı‘nı tercih edebilirsiniz.

2. Sini Mantısı

Kütahya’nın en meşhur yemeği unvanını almaya aday bir diğer lezzet sini mantısı. Un, yumurta ve su yoğruluyor. İç harcı için kıyma, maydanoz, karabiber karıştırılıyor. Kare şeklinde kesilen mantılara hazırlanan iç konuluyor. Tepsiye dizilen mantılar fırında kızartılıyor. Fırından çıkarılan mantıya 1 bardak sıcak su ekleniyor. Mantı yumuşayınca sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor.

3. Gözleme

Kütahya cimcik

Bildiğiniz tüm gözlemeleri unutun. Bu bir başka gözleme. Adı da tadı da haşhaşlı bu güzelliğin. Benim gibi haşhaşa ve haşhaşlı olan her şeye aşıksanız bayılırsınız. Sacda pişirilen el açması gözleme sıcak servis ediliyor ve afiyetle mideye indiriliyor.

4. Ispanaklı Şibit

Kütahyalı birine Kütahya’nın nesi meşhur diye sorarsanız vereceği cevaplardan biri Ispanaklı Şibit olur. Bir çeşit börek gibi olan bu lezzet tavada ya da sacda pişiriliyor. Hamur ve ıspanağın uyumu damaklarda şenlik yaratıyor.

5. Şibitli Tavuk Tiridi

Amanın amanın amanın yandım, tiridine tiridine tiridine bandım demek için Kütahya’ya yolu düşen şibitli tavuk tiridi yemeden dönmesin. 😁 Tavuk haşlanıp didiliyor. Şibit hamuru kurutulmadan hızlıca pişiriliyor. Şibitler didilmiş tavuk ve tavuk suyu ile buluşuyor. Mutlaka tereyağı gezdiriliyor üzerine. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt da ilave edilebiliyor.

6. Dolamber Böreği

Kutahyada ne yenir dolamber böreği

Kütahya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de dumanı üstünde çıtır çıtır dolamber böreği. Patatesli bir iç harcı olan börek hamurlar elde açılarak hazırlanıyor. İç harcıyla buluştuktan sonra yuvarlanıp dolandırılarak tepsiye diziliyor. Yapılış şeklinden dolayı dolamber ismini almış.

7. Gökçümen Hamursuzu

Adı farklı tadı nefis bir başka lezzetteyiz şimdi. Adı Gökçümen hamursuzu ama hamur işi bir yiyecek bu. Hamur ve haşhaş börek mantığında birbiriyle buluşuyor, fırında pişiyor. Gökçümen Kütahya’nın bir mahallesi. Bu mahallenin adını almış bu nefis lezzet.

8. Tosunum Böreği

Kütahya tosunum

Haşhaş Kütahya mutfağında sıklıkla karşımıza çıkan bir ürün. Ben çok sevdiğim için beni fazlasıyla mutlu eden bir durum bu. 😊 Tosunum böreğinin hazırlanmasında hamur 8 parçaya bölünüp her parça açılarak yağlanıp katlanıyor. 1 saat bekletilen parçalar açılıyor. 4 parçaya kesilip içi konup kapatılıyor. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp fırına veriliyor. İç harcında yeşil mercimek, soğan ve baharatlar yer alıyor.

9. Ilıbada Dolması

Kutahyada ne yenir ılıbada dolması

Şöyle lezzetli bir dolma yemek isterseniz Kütahya’da ılıbada dolması damaklarınızı şenlendirebilir. Labada bitkisiyle hazırlandığı için bu ismi almış. Nedir bu labada diyenler evelik desem sanırım bilirler. 😊

Labadalar haşlanıp damarlı kısımları alınıyor. İç harcı için haşlanmış ve soğumuş bulgurlara kese yoğurdu, soğan ve taze nane ekleniyor. Labadalar iç harcı konulup muska şeklinde sarılıyor. Ortaya farklı ve lezzetli bir tat çıkıyor. Mutlaka denenmeli.

10. Sıkıcık Çorbası

Hikayesi olan yerler, türküler, yemekler hepimizi bir başka etkiliyor değil mi? Sıkıcık çorbası hikayesi şöyle; Bir kadının oğlu askerden gelmiş. Maddi sıkıntıda oldukları için kadın oğluna her gün aynı yemeği yapmış ama başka isimlerle sofraya koymuş. Oğlu “ana akşam ne yiyeceğiz” dediğinde bir gün bali guli köftesi, diğer gün ense patlatan damak şaklatan, ertesi gün deve dolması, sıkıcık, garip köftesi demiş.

Islatılıp kabaran ince bulgur tarhana, un, karabiber ve nane eklenip karıştırılıyor. Katı bir karışım elde ediliyor. Elde yuvarlayarak unlu bir tepsiye alınıyor. Tencerede soğan, yağ ve salça kavrulup, sıcak su ekleniyor. Bulgur topları da kaynayan suya atılıp pişiriliyor. İşte Kütahya’nın meşhur sıkıcık çorbası böyle hazırlanıyor.

11. Küp Kebabı

kutahyada-ne-yenir

Kütahya’da ne yenir sorusunun cevaplarından biri de Küp Kebabı. Küpün içinde pişirildiğinden dolayı bu ismi alan kebap oldukça lezzetli. Küpün içine bütün soğan yerleştirilip sırası ile et domates, biber, sarımsak, tuz ve karabiber eklenip suyu ilave ediliyor. Küpün ağzı kapatılıp kısık ateşte 3 saat pişiriliyor.

12. Göveç

Parça etler gövece konuyor, tuz ve doğranmış soğan eklenerek bir müddet kavruluyor. Domates ve salça ilavesi yapılıp suyunu çekene kadar bekleniyor. Doğranmış çarliston biberleri ekleyip etin üstüne çıkacak kadar kaynamış su ilave ediliyor. Ocakta biraz kaynadıktan sonra da etler pişinceye kadar fırına atılıyor. Lokum gibi bir yemek oluyor. 😋

13. Kızılcık Tarhanası

Bildiğiniz tüm tarhanalardan farklı yöresel bir tarhana kızılcık tarhanası. Mevsiminde hazırlanan tarhana pişerek sofralara çorba olarak geliyor. Tencerede kızdırılan yağın içerisine doğranmış soğan ve sarımsak eklenip kavruluyor. Üzerine su ve kızılcık tarhanası ilave ediliyor. Kaynayana kadar karıştırılıyor.

14. Hekmane Erik Hoşafı

Hekmane eriği hoşafı taze ya da kuru erikle hazırlanabiliyor. İyice yıkanan erik 1 litre suya konuluyor. İki su bardağı toz şeker ilave edilip 15 dakika kaynatılıyor. Serin serin içilirse iç ferahlatıyor.

15. Yufka Tatlısı

E o kadar yedik içtik biraz da ağzımız tatlansın. Yok mu bu Kütahya’nın meşhur bir tatlısı derseniz size yufka tatlısını tavsiye ederim. Yufkalar su serpiştirilerek yumuşatılıyor. Yağlanmış fırın tepsisine yufka ve kavrulmuş ceviz içi konularak tam 8 kat hazırlanıyor. En üste yağ fırça sürülüp bıçakla baklava dilimleri kesiliyor. Fırında pişirilip soğuk şerbet sıcak baklava ile buluşuyor. 1 gece dinlendirilip afiyetle yeniliyor.

Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak isterseniz tek yapmanız gereken Kütahya uçak bileti almak. Eğer Kütahya’ya gidemiyorum ama bu yöresel tatları çok da özledim derseniz bu lezzetlerin çoğu için online olarak sipariş verebilirsiniz.

Kütahya’ya gitmeden önce diğer içeriklerimi de mutlaka okumalısınız.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya’ya Nasıl Gidilir

Kütahya Kalesi

Kütahya Çinili Camii

Aizanoi Antik Kenti

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here