Uçak Bileti

Beyşehir Gölü, Van ve Tuz göllerinden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olarak biliniyor. Beyşehir Gölü Milli Parkı, ise işte bu devasa büyüklükteki çevresine alana yayılıyor. Beyşehir Gölü’nün kapladığı toplam alan ise 86 bin 855 hektar. Göl, İç Anadolu Bölgesindeki Konya şehri sınırlarında yer alıyor. Milli park, deniz seviyesinden 1,121 metre yükseklikte yer alıyor.

Beyşehir Gölü Milli Parkı, 1993 yılında milli park statüsü kazanandı. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, etrafındaki ada, sulak alan, orman ve farklı ekosistemlerle, insan hayatı ve doğal yaşamın devamlılığı açısından oldukça önemli.

Beyşehir Gölü Milli Parkı

Beyşehir Gölü Milli Parkı

Milli Parkın çevresi, verimli toprakları ve Beyşehir Gölü’nün tatlı suyu sayesinde ilk çağlardan itibaren çeşitli uygarlıklara yaşam alanı olmuş. Park çevresi flora ve faunası ile etkileyici bir doğaya sahip. Göl çevresindeki irili ufaklı 33 ada da bölgedeki göçmen ve göçmen olmayan kuşlar için harika bir üreme ve beslenme noktası.

Tatlı su levreği, sazan, sarıbalık, çiçek balığı, pelikan, dalgıç, balıkçıl ve yaban ördeklerine de ev sahipliği yapan göl, sunduğu yaşam alanıyla büyük bir zenginliğin sahibi. Üstelik karabatakları ve su tavuklarını çok yakından izleyebilirsiniz, gölün kıyısına kadar yanaşıyorlar.

Beyşehir Gölü su kuşları açısından da oldukça önemli. Milli Park Alanında 153 kuş türü vardır. Sakarmeke, yeşilbaş ördek, cüce batağan, bahri ve tepeli ördek başta olmak üzere sayısız kuş türünün beslendiği ve çoğaldığı bir göl. Gölün içindeki adalarda ve sığ kıyılarda pelikan, dalgıç, balıkçıl ve yaban ördekleri kuluçkaya yatıyor, göçler sırasında çeşitli türden su kuşları sürüler halinde göle uğruyorlar.

Mobil Uygulama

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın tamamına baktığımızda ise 900’ü aşkın bitki türü, 153 kuş, 16 balık, 42 memeli ve 14 sürüngen türü görüyoruz.

Gölün florası araştırmacılar için de bulunmaz bir nimet. Milli Park sınırları içinde 85 familya, 305 cins, 545 tür, 140 alt tür ve 54 varyete yer almaktadır. Milli Park alanı içinde bulunan 560 taksonun 88’i ise endemik.

Lübnan sediri, Adi ardıç, Katran ardıcı, Göknar, Karaçam, Kermes meşesi, Dişbudak, Ceviz, Karadut, Erkek eğreltiotu, Dağ lalesi, Haşhaş, Boyacı kökü, Adaçayı, Kardelen, Sıklamen ve Sarıkokulu milli parkın çevresinde karşılaşabileceğiniz bitki ve ağaç türlerinden bazıları.

İç Anadolu, Toroslar ve Batı Anadolu dağlarının kesiştiği yerde bulunan 154 kilometre uzunluğundaki Beyşehir Gölü, turkuaz rengiyle enfes bir manzara oluşturan tertemiz sularıyla bölgenin içme suyu ve sulama ihtiyacını da karşılıyor. Beyşehir Gölü, 26 akarsu ve 45 adet kaynaktan besleniyor.

Bahar ve yaz dönemlerinde yöre halkı ve turistler tarafından plaj olarak kullanılan koyların bulunduğu milli parkta; olta balıkçılığı, yaban hayatı gözlemciliği, trekking, hiking, biking ve piknik alanlarının dışında jeep safari güzergahları ile çadır ve karavanla kamp yapma olanağı da var. Dönemsel olarak göl çevresinde tekne turları da düzenleniyor. Birkaç arkadaşınızla ya da ailecek gölü ziyaret edecekseniz tekne turuna mutlaka katılın.

Milli Parkın çevresi spor yapmayı sevenler için de çok sayıda alternatife sahip. Doğa yürüyüşü (trekking), kır yürüyüşü (hiking), dağ bisikletiyle gezinti yapabilirsiniz. Kamp yapmayı düşünüyorsanız çadır veya karavanınızla da gelebilirsiniz. Spor ve kamp için en uygun zaman ise Mayıs-Ekim arasın da kalan dönem.

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın 25 km ilerisindeki Melikler yaylası bu çevrede görmenizi tavsiye edeceğim başka bir durak. Isparta ili sınırlarındaki yayla Kızıldağ Milli Parkı sınırları içinde kalıyor. Yayla gökyüzü gözlemi ve fotoğrafçılarının keyif alacağı bir lokasyonda.

Şehir ışıklarından çok uzak ve geceleri ay ışığı dışında aydınlanmayı sağlayan hiçbir şey yok. Kamp yapmayı ve doğanın içinde vakit geçirmeyi seviyorsanız, çadırınızı ve ekipmanlarınızı alıp en az bir geceyi burada geçirin.

Anadolu Selçuklu döneminden kalan ve 13. yüzyıl eseri olan Eşrefoğlu Camii, 700 yıllık geçmişi, mimarisiyle milli parka gelenlerin görmesi gereken bir eser. Göz alıcı doğasıyla tam olarak huzur vadeden Yakamanastır da yine milli park yakınlarında hoşunuza gidecek bir tabiat alanı. Önünde uzanan göl manzarası buranın en güzel tarafı. Kamp yapmayı sevenler Yakamanastırı bir alternatif olarak akıllarında tutsun.

Beyşehir Gölü hakkında bilgiler

Milli park, göl ve çevresinin 9 bin yıllık geçmişini yansıtan tarihi eserler, anıt ağaçlar, kuş gözetleme kuleleri, mağaralar ve doğal güzelliklerin ortasındaki piknik alanlarıyla hafta sonu ve tatil dönemlerini değerlendirmek için oldukça keyifli bir adres.

Beyşehir Gölü Milli Parkına Nasıl Gidilir

Beyşehir Gölü Milli Parkı Konya şehir merkezine 90 kilometre, Isparta’ya 175 kilometre, Antalya’ya 210 kilometre, Nevşehir’e ise 315 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Milli parka ulaşmak için Konya üzerinden karayoluyla Beyşehir ilçesine geçmek gerekiyor.

Milli parka en yakın havalimanı da Konya şehri sınırlarında bulunuyor. Farklı bölge ve şehirlerden Konya’ya uçakla ya da otobüsle gelip, havalimanında araç kiralamak da tercih edilebilecek seçenekler arasında.

En uygun Konya uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

İç Anadolu’nun kurak iklimine renk katan doğal güzellikleri, adaları, göl çevresinde yüzme imkan sunan plajları, nefis günbatımı manzarası ve huzur dolu atmosferiyle ünlü Beyşehir Gölü Milli Parkı, seyahati boyunca doğayla iç içe olmak isteyenlerin gözdesi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here