Uçak Bileti

Paris’in müzeleri çok meşhur. Şehrin her yanına dağılmış olan müzelerin içinde, en önemlilerinden biri de müze statüsünde olmasının yanı sıra, araştırma merkezi ve eğitim kurumu olarak da hizmet veren Arap Dünya Enstitüsü.Müze, İslam medeniyetlerinin köklerinden günümüze kadar ulaşan ve gelişen sanatlara adanmış.

Arap Dünya Enstitüsü (Institut du Monde Arabe, IMA), 1987’de Sen Nehri kıyısına kurulmuş. Jean Nouvel and Architecture Studio tarafından tasarımı yapılmış. Paris’in Rue des Fossés Saint Bernard bölgesinde yer alan bina geometrik desenli binası ve sıra dışı mimarisiyle gözlerden kaçmıyor. 

Institut du Monde Arabe

Müze içerik olarak çok zengin, Arap medeniyetini, kültürünü yansıtan eserler müzenin temel dinamiğini oluşturuyor. Arap dünyasının sanatını, tarihini, gelenek ya da günlük yaşamlarını, farklı açılardan inceleyip, ilgi çekici sergiler sunuluyor.

Institut du Monde Arabe, Paris

Arap Dünyası Enstitüsü (Institut du Monde Arabe veya IMA), Fransa ile 18 Arap ülkesinin yaptığı bir anlaşma sonrasında, bu organizasyonu fiilen yaşatmak için açılmış. Fransa ile Arap dünyası arasında bilgi alışverişi, iletişimi amaçlanıyor. Fransa’da yapılacak araştırmalara destek olmak hedefleniyor. Bilim, teknoloji, eğitim, kültür alanında işbirliği yapmak da Arap Dünyası Enstitüsü’nün amaçları arasında.

Binan tasarımı Aga Khan Award For Architecture Mimarlık ödülünü kazanmış. Enstitünün içinde müze, kütüphane, restoran ve ofisler bulunuyor.

Mobil Uygulama

Müze Paris’deki diğer koleksiyonlardan ve müzelerden de besleniyor. Afrika ve Okyanusya Sanat Müzeleri, Dekoratif Sanatlar Müzesi ve Louvre Müzesi gibi Fransa’nın ulusal müzelerinden eser ve koleksiyonları da burada görebilirsiniz. Müzedeki koleksiyonların içinde arkeolojik kazılardan elde edilmiş çeşitli illüstrasyonlar da müzenin ilgi çekici eserlerinden.

Zaman zaman Arap ülkelerinin de kendi koleksiyonlarını sergilenmek üzere Arap Dünyası Enstitüsü’ne veriyor. Uzun dönemler için IMA’ya ödünç verdikleri müzedeki her parça, asırlık medeniyetlerin buluştuğu bu bölgelerin geçirdiği süreçlere göre, kronolojik olarak sınıflandırılmış durumda. Suriye ve Tunus ise bu koleksiyonlara ilk katkıda bulunan Arap ülkelerden.

Suriye ve Tunus’dan gelen eserler müzenin daimi bölümleri olan 4, 6 ve 7. katlarda sergileniyor. Bu katlar IMA’nın kalbi deniliyor. Müze, taş aletler, çivi yazısı tabletler, silindirik mühür gibi tarih öncesi döneme ait eserleri muhakkak inceleyin. Tunç Devri’ne ait eserlerin bulunduğu katlarda ziyaretçilere Suriye’nin insanlık tarihinde oynadığı önemli rolü gösteren parçalar var.

Institut du Monde Arabe

Institut du Monde Arabe, 9.yy ve 19. yy eserleriyle de ilgi görüyor. Tunus’un bu tarihleri arasındaki yapılmış eserleri muazzam. Osmanlı dönemine kadar olan dönemde, Tunus’taki İslami sanatın zenginliğini ve çeşitliliğini müzeyi gezerken görebilirsiniz.

Müze de çok özel eşyalar da var. Bunlardan biri, bir zamanlar El Jem’in zengin asilzadesinin evini süsleyen, İmparator Lucius Verus’un büstü. Büstün önünde daima birkaç ziyaretçi oluyor. Sizde bu özel büstü görmeden geçmeyin. Saturn’e adanan taş anıt ve çeşitli mozaikler de müzede bulunan diğer müstesna parçalar.

Tüm bu sergi alanlarının yanı sıra enstitüde Arapça dersleri, film gösterimleri, şovlar, atölye çalışmaları, edebiyat ve şiir etkinlikleri ,rehberli turlar da düzenleniyor.

Müzeyi gezdikten sonra hem dinlenmek hem de farklı yemekler tatmak için uğramanızı tavsiye edeceğim restoranlardan birini seçmek oldukça zor. Çünkü üçü de nefis lezzetler sunuyor.

9. katta yer alan Le Zyriab Restaurant yemekleri kadar manzarası da çok güzel. Önceden rezervasyon yaptırıp cam kenarında bir masa ayırmalarını isteyin. Paris’in tarihi binalarını izleyerek Arap mutfağının tadını çıkarın. Kuskus, vejetaryen yemekler, salatalar ve tatlılar nefis. Her gün 12.00’den gece yarısına kadar açık.

9. katta yer alan bistro ve restoran olan Le moucharabieh da manzarası ve kokteylleri için uğramaya değer. Giriş katında yer alan Café littéraire’de eğer müzeye sabah erken saatlerde gelirseniz uğramanızı tavsiye edeceğimi bir adres. Saat 10.00 ile 19.30 arası açık olan kafede otantik Arap yemeklerinden sipariş verebilirsiniz.

En uygun Paris uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Institut du Monde Arabe

Institut du Monde Arabe Ziyaret Bilgileri ve Giriş Ücreti

Adres: 1 Rue des Fossés Saint-Bernard, 75005 Paris, Fransa www.imarabe.org
Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Perşembe, cumartesi ve pazar günleri 19.00’da kapanıyor.
Giriş ücreti: Institut du Monde Arabe’in giriş ücreti 6€. 26 yaş altındaki öğrenciler öğrenci kartlarını göstererek 4€’ya giriş yapabiliyor. Dönemsel sergi ve özel etkinlikler için giriş ücreti değişiyor. Kütüphane ve restoranı kullanmak isteyenler ücret ödemeden binaya girebiliyor.
Ulaşım: Arap Dünya Enstitüsü’ne Paris metrosunun 7 numaralı hattıyla Jussieu durağında, 10 numaralı metro hattının ise Cardinal Lemoine istasyonunda inerek yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Enstitüye ulaşabileceğiniz otobüs hat numaraları ise 24, 63, 67, 86, 87, 89.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here