Uçak Bileti

Tayland, Güney-Doğu Asya’nın kalbindeki konumu, muhteşem plajları, büyüleyici kültürel detayları, harika alışveriş ve eğlence olanakları ile 1960 yılından itibaren dünyanın en popüler turistik merkezlerinden biri oldu. Bangkok, Phuket, Chiang Mai gibi şehirleriyle Tayland, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. Tayland’ın tarihi, kültürü, gelenekleri ve turistik yerleri hakkında bilgi edinmek isteyenler için Tayland hakkında bilgiler yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Tayland Hakkında Bilgiler

Tayland Hakkında Bilgiler

Genelde ‘Gülen yüzlerin Ülkesi‘ olarak bilinen Tayland Krallığı 2012 yılında 22 milyondan fazla turiste ev sahipliği yaptı ve devam eden yıllarda bu sayıyı hayli arttırdı. Peki, bu milyonlarca insanı her yıl Tayland’a çeken şey nedir? Cevap çok basit. En basit haliyle söylemek gerekirse bu ülkede herkes için bir şey var.

Hindistan cevizi ağaçlarının denize doğru uzandığı beyaz kum plajlarından, altın süslü Budist tapınaklarından gür yemyeşil yağmur ormanlarına, hareketli gece hayatına sahip muhteşem tropikal adalara kadar her şey çok cazip. Sırt çantalı gezginler için pahalı olmayan bungalovlardan dudak uçurtan fiyatlara ve lükse sahip 5 yıldızlı lüks otellere kadar ner ararsanız bulabiliyorsunuz bu ülkede.

Fakat Tayland, sadece dünyanın tatilcilere çok zengin seçenekler sunan büyüleyici ülkelerinden biri değil aynı zamanda tüm bunları diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça makul bütçelerle sunuyor. Hem de Batı standartlarına yakın kalite ve hizmetle birlikte. Diğer Asya ülkeleri ile karşılaştırıldığında ziyaretçiler için de güvenli bir ortamı var. Doğal olarak, Tayland bu rahat yaşam standartları sayesinde bütün dünya çapında emekliler ve yurtdışında çalışanlar için evden uzakta ki ‘ev’ halini aldı.

Mobil Uygulama

Birçok Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ülke vatandaşları için, diğer Asya ülkelerinde de olduğu gibi, 30 günden fazla kalmamak kaydıyla Tayland’a girmek için vize almaya gerek yok. Daha uzun kalmak isteyenler ise kendi ülkelerinde Tayland Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna Turist Vizesi için başvuru yapabilirler.

Tayland’a havayolu ile ulaşım çok rahat. Türkiye’den direkt uçuş seferleri var. 10 saatlik kesintisiz uçuş Avrupa ya da Kuzey Amerika’dan Bangkok’a biraz uzun sürdüğünden pek keyifli gözükmeyebilir ama bu Bangkok’a gelmek isteyenler için hiçbir zaman problem olmaz çünkü Tayland bir şekilde insanı bağımlı yapar!

Bangkok’un yeni Suvarnabhumi Havalimanı (söylenişi: suvena-pum) Güney-Doğu Asya’da ki merkezi konumu sayesinde, komşu Asya ülkelerini ziyaret etmek isteyenler için de mükemmel bir merkez olarak hizmet veriyor.

Tayland ile İlgili Veriler ve Harita Bilgileri

tayland bilgiler

Tayland 1932’den beri Kral Bhumibol Adulyadej (Poomipon)’un liderliği altında demokratik monarşi ile yönetiliyordu. Dünyanın en uzun süredir hüküm süren kralı olan Adulyade’nin ölümünden sonra yerine oğlu geçti. 69 milyonluk nüfusu ile Siyam körfezi ve Andaman denizi boyunca uzanan 514,000km²’lik bir alana sahip.

Batıda Myanmar, kuzeyde Laos, doğuda Kamboçya ve güneyde Malezya ile komşu. 18. yüzyılların sonlarında yaklaşık 8-12 milyon kişinin yaşadığı Bangkok (Krung Thep) 1939’da ismi Tayland olarak değişen eski Siyam’ın başkenti olmuş.

Kültürel ve etnik çeşitliliğine rağmen (Lao, Khmer ve diğer etkiler) Taylandlılar birçok yöresel ve etnik lehçeler de dâhil olmak üzere bir Tay dili altında birleşmişler.

Tayland’ın geleneksel takvimi Budist çağına göre düzenleniyor. Bizim kullandığımız Gregoryen takviminden 543 yıl ileri. Yani, 2020 yılı 2563 yılına denk geliyor. Ülkenin turizm endüstrisindeki, özellikle ülkenin ana turistik yerlerindeki, birçok çalışan temel seviyede ancak çok güçlü bir Tay aksanı ve basit gramer kullanarak İngilizce konuşabiliyor.

Tayland nüfusunun %95’lik çok büyük bir kısmı Budist. %3.8’lik Müslümanlar çoğunlukla Malezya sınırına yakın olan güney bölgelerinde yaşıyorlar. Para birimi Baht (THB). Kamboçya ve Laos gibi komşu ülkelerinin aksine, dolar ile ödeme yapmak çok yaygın sayılmaz.

Uluslar arası telefon kodu +66 ve zaman dilimi GMT+7. Tayland’dan uluslararası arama yaparken numaranın başına 001+ ülke kodu (alternatif olarak 004, 005, 006, 007, 008 veya 009) girildiğinde daha ucuza arama yapılabilir.

Tayland: İnsanları ve Kültürü

tayland kültürü

Tayland halkının birçok etnik kökeni olmasına rağmen (Isaan’dan gelen Çin, Lao, Kimerler ve Kuzey ve en Güneyde ki Müslümanlar) Tay kimliğini belirleyen iki ana birleştirici unsur var.

Birincisi, tüm ülkede Kral’a ve krallığa duyulan büyük saygı. İkincisi de eşsiz ortak dil. Tüm krallıkta bulunan bölgesel ve etnik farklılıklara aldırmadan, tek bir alfabeye sahip Tay dili, eğitimin ve tüm ülkede konuşulan dilin temelini oluşturuyor.

Bu diğer tüm Asya ülkelerinden çok daha büyük bir yüzde ve modern Tay kültürü ‘Theravada’ Budizminin çok büyük etkisi altında. Diğer etkiler olan atalara tapmak ve antik animist inanç, halkın geçmişte yaşamış aile bireylerinin resimlerine ve eski Budist geleneği olan ‘Ruh Evlerine (Spirit Houses)’ gösterdikleri saygıda açıkça görülüyor.

Her sabah turuncu giysileriyle ibadet eden insanlardan yardım toplayan Budist keşişlerini izlemek ve Budist tapınağı ziyareti (Tayca da ‘Wat’), ilk defa gelecek olanların, özellikle Bangkok’da ya da Siyam’ın eski başkentleri olan Sukhothai ve Ayuttah’da kalıyorsanız, gerçekleştirilmesi gereken bir deneyim.

Geleneksel olarak Tayland halkının temel kültürün de büyük bir parçası olan kıdeme dayalı çok güçlü bir hiyerarşi anlayışı var. Bu en belirgin şekilde Tay selamlaşmasının el sıkmak olarak değil de ‘Wai’ ile yapılmasında görülüyor.

Avuç içleri birbirine bakacak şekilde elleri birleştirip kolların göğüs hizasındayken öne doğru eğilmesiyle oluşan bir selamlama biçimine ‘Wai’ deniliyor. Daha genç veya sosyal olarak daha alt kademede olan birisinin her zaman saygı gereği daha önce eğilmesi gerekir. Ne kadar alt kademedeyse, başını o kadar fazla eğer.

İlk başta biraz karışık gözüküyor olabilir ancak yabancı olduğunuz için zaten sizden bir ‘Wai’ beklenmeyecektir ve yanlış bir şey yapmak (oteldeki resepsiyon da bulunan kişiyi ya da süpermarketteki kasiyeri selamlamak gibi) her zaman olabilecek bir durum. Eğer bu selamlaşmanın kültürel değeri ve anlamının farkında değilseniz, hiç yapmamanız daha iyi olacaktır.

Tayland aynı zamanda Gülen yüzlerin ülkesi olarak da biliniyor. Kesinlikle doğru bir tespit, Tayland halkı hiçbir sebep olmadan bile gülümseyip sadece mutluluk adına kutlamalar yapabilir. Tayca’daki iki kelime, sanook (eğlence) ve sabai (iyi hissetmek) gerçekten Tay düşünce yapısının en karakteristik iki özelliğini yansıtıyor.

Tay halkı problemleri sevmez ve genelde toplum içinde tartışmak istemezler. Karmaşık konularla ilgili ciddi tartışmalar normal bir Taylandlıya baş ağrısından başka hiçbir şey vermez.

Tay toplumu geleneksel olarak hiç sinirli olmayan bir yapıda olduğundan tam tersi bir yaklaşımda olmamanız sizin yararınıza olacaktır çünkü gerçekten hemen hemen hiçbir durumda bir işinize yaramaz.

Mesela otelde ki hizmetten memnun kalmadınız ve temizlikçiye, otel müdürüne veya resepsiyondaki görevliye sinirli bir şekilde davranırsanız, sadece gözlerinde saygınlığınızı yitirirsiniz ve sorunun çözümünü zorlaştırmış olursunuz. En iyi ihtimalle size “solly” diyecek ve yüzünde kocaman bir gülücük verip gidecektir. Size de kafanızda ne olduğunu anlayamadığınız gülümsemenin kaç tane anlamı olduğunu bulmaya çalışmak kalır.

Geleneksel Tay Festivalleri ve Bayramları

Tayland düşünce yapısını Sanook (eğlence) kelimesinden az çok anlayabilirsiniz. Tay halkı tam anlamıyla parti, festival ve her türlü spor aktiviteleri için her an hazırdır. Bayramların çoğu Kraliyet ya da Budizm ile alakalı. Diğer bayramlar ise batı ülkelerinde ki bayramların burada eğlence amaçlı kullanılması için bahane edilmesi diyebiliriz.

Tamamı değil ancak birçok Tay bayramı resmi olarak tatil olarak ilan edilir ve bankalar, devlet daireleri ve tüm dünyada bulunan Tay elçilikleri bu günlerde kapalıdır. Eğer tatil günlerinden biri Cumartesi ya da Pazar’a denk gelirse, ardından gelen Pazartesi tatil ilan edilir. Her yıl belli zamanlara denk gelen dini bayramlar veya geleneksel Çin Yeni Yılı’nın tarihleri Çin ay takvimine göre yıldan yıla farklılık gösterebilir.

Muhtemelen her Nisan’da yapılan ve tüm dünyada ün salmış su festivali Songkran ve Ekim ya da Kasım’a denk gelen Loy Krathong festivali, tay kültürünün en meşhur Tay bayramları. Songkran aslında Tayland’ın yeni yıl festivali. Genellikle 13 Nisan’da başlar ve kurak geçen aylardan sonra uzun zamandır beklenen yağmurlu mevsimin başlangıcını müjdeler. Tayland’ın su festivali olarak da bilinen Songkran’da ıslanmama gibi bir şansınız hiç yok. Hatta bazı tazyikli su tabancalarının içine koyulan buzlu su ile ıslatılırsanız gerçekten unutamayacağınız bir anınız olur.

Her ne kadar geleneksel olarak bakıldığında birbirine su atmanın anlamı sembolik olarak her geçen yıl günahlardan arınmak olsa da bu günlerde Songkran özellikle Tayland’ın en turistik bölgelerinde az ya da çok anlamını kaybetmiş ve ‘dünyanın en büyük su savaşı’ olarak biliniyor.

Sırılsıklam olmaya hazırlıklı olun! Nasıl olsa bundan kaçamayacaksınız o yüzden tadını çıkartmaya bakın. Tedbiri elden bırakmamak adına, motosiklet kullanırken dikkatli olun ve kamera, cep telefonu, cüzdan gibi eşyalarınızı su geçirmez bir çanta içinde saklayın. Eğer 1 hafta sürecek bu çılgın partiden memnun olmayacaksanız Pattaya veya Chang Mai gibi yerlere hiç uğramayın ve görece daha sakin kutlanan yerlere gidin.

Loy Krathong, Tay Ay takvimine göre Ekim ya da Kasım sonunda kutlanır ve Songkran’a göre daha sakin ve romantik bir festivaldir. Krathong temel olarak muz ağacı gövdesinden yapılan ve güzel bir işçilikle şekillendirilip, muz yaprakları, tütsüler, mumlar ve çiçeklerle süslenmiş bir sal’dır. Tayca da ‘Loy’ un anlamı ise “su üzerinde süzülmek”. Artık Loy Krathong’un ne anlama geldiğini öğrendiniz!

Akşam saatlerinde Tay halkı nehir kenarlarında, göllerde ya da denizde “krathong” larını su yüzeyine bırakmak üzere toplanırlar. Bu geleneğe havai fişekler ve gökyüzüne bırakılan küçük ateş balonlarının sular üzerindeki gökyüzünü aydınlatması eşlik eder.

Loy Krathong törenlerinin kültürel ve dini anlamı tam olarak bilinmiyor. Hint kökenlerine dayandığına inanılıyor. Birçok festivalde olduğu gibi, Tay halkı bu etkinlikte -özellikle sevgililer- yeni yıl için bol şans dilerler.

Muhtemelen Tayland’ın en önemli bayramı Kral Bhumibol’un doğum günü olan 5 Aralık. Bu bayram aynı zamanda Tayland’ın ulusal günü ve Babalar günü olarak da kutlanır. Seçim günlerinde ve diğer önemli dini ya da kraliyetle ilgili bayramlarda genel olarak bir alkol yasağı getirilebiliyor (ülkede kalan yabancılar da dâhil) ve tüm eğlence mekânları bir günlüğüne kapatılır.

Tayland: Bölgeler & Gidilecek Yerler

tayland phuket
Tayland Hakkında Bilgiler – Phuket Adası

Phuket, Koh Samui ve Hua Hin/Cha-Am, Pattaya’nın tatil merkezleri ve Chiang Mai, Chiang Rai ve Altın Üçgen (Golden Triangle) çevresinde bulunan dağlık kuzey bölge, Tayland’ın Başkent Bangkok dışında kalan popüler yerlerinden bazıları.

Tayland’ da bulunan 77 il 5 coğrafik ve kültürel bölgeye ayrılıyor.

  • Kuzey Tayland (Chiang Mai, Chiang Rai ve Altın Üçgen gibi şehirlerin olduğu)
  • Isaan (Kuzeydoğu Tayland) coğrafik olarak Tayland’ın en geniş bölgesidir ve Lao ve Khmer kültürünün etkisi altında kalmıştır. Ülkenin kuzeydoğusu geleneksel olarak en fakir bölge fakat son yıllarda yürütülen altyapı çalışmaları sayesinde fark edilir derecede yol alındı.
  • Orta Tayland (Bangkok’un bulunduğu bölge)
  • Doğu Kıyı Bölgesi (Koh Chang, Koh Samet ve tabiî ki Pattaya adalarının olduğu)
  • Güney Tayland (Andaman denizi ve Siyam Körfezi boyunca uzanan düzinelerce muhteşem güzellikte adalar ve tatil merkezleri: Phuket, Koh Samui, Krabi, Koh Phi Phi, Khao Lak, Koh Pha Ngan, Hua Hin, Cha-Am ve daha fazlası)

ⓘ En ucuz Bangkok uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Tayland’ın İklimi: Mevsimler ve Sıcaklıklar

Tayland’ın tropikal, genellikle sıcak, nemli ve muson yağmurlarının egemen olduğu iklim temel olarak 3 mevsime ayrılır. Ancak bu mevsimlerin bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini unutmayın. Mesela Koh Samui’nin yağmurlu mevsimi ülkenin diğer bölgelerindeki kurak mevsimine denk gelebilir.

Görüldüğü gibi, Tayland’ın yıllık ortalama sıcaklığında çok büyük bir değişiklik olmaz. Genel ortalama 30 ile 35°C arasında. En düşük sıcaklık ise 20 ile 27°C arasında.

Yağmurlu mevsimlerde %90’ın üzerine çıkan nem oranı mevcut sıcaklığı çok daha fazlaymış gibi hissedilmesini sağlar. Bu yüzden, serin hava (Kasımdan Ocağa kadar olan kuru ve güneşli kış ayları) fazlaca göreceli bir kavramdır ve kesinlikle kuzey Avrupa standartları ile karıştırılmamalı.

Sabah saatlerinde Tayland körfezinden gelen soğuk hava dalgası bile 20°C’nin altına çok zor iner. Tayland standartlarına göre bu oldukça soğuk bir havadır. Bu “kış aylarında” nem oranı düşük olduğu için, Tayland için en yoğun sezondur ve batılı turistler tatil için bu zamanı tercih ederler.

Aynı şekilde, ‘yağmurlu mevsim’ her gün ya da bütün gün boyunca yağmur yağacağı anlamına gelmiyor. Sadece daha yüksek nem oranının ve yağmurun olduğu kuru kış aylarından biraz daha fazla bulutlu geçiyor günler. Yağmur yağdığında yaklaşık 1-2 saat kadar sürer ve sonra güneş tekrar bulutların arasından kendini gösterir.

Tayland’ın en soğuk bölgeleri, özellikle kış aylarında, kuzeyde ki dağlık alan (Chiang Mai) ve kuzeydoğuda ki Isaan bölgeleridir. Bu bölgelerde sıcaklık geceleri 15°C’ye kadar düşebilir. Ayrıca nemli yaz aylarında sıcaklığın 40°C’ye kadar çıktığı bölgeleri de var.

Tayland hakkında bilgiler içeriğime eklememi istediğiniz başka bir detay varsa lütfen yorumlara yazın. Tayland ile ilgili diğer içeriklerimi de okumayı ihmal etmeyin.

Tayland Gezi Rehberi

Otobüs Bileti

3 YORUMLAR

  1. Elinize sağlık. Yanlış okumadıysam, mevsimler ile ilgili aylardan bahsetmemişsiniz. Daha çok, ölü sezon diyebileceğimiz aylar hangileridir sizce? Bu bilgi de işimize yarayabilir.
    Bu güzel yazı için teşekkürler.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here