Uçak Bileti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve yaklaşık 400 bin nüfusu ile ülkenin en kalabalık şehri. Miljacka Nehri etrafına kurulan Dinar Alpleri ile çevrili şehir, Avrupa’da çok kültürlülüğün görülebileceği yerlerin başında geliyor. Osmanlı‘nın yaklaşık 500 yıl hüküm sürdüğü bu topraklar, 1992-1996 yılları arasında yaşanan Saraybosna Kuşatması’nın izlerini silmeye çalışıyor.

Saraybosna’nın En Önemli 6 Müzesi

1. Saraybosna Umut Tüneli

Oldukça hüzünlü bir geçmişe sahip olan Saraybosna Umut Tüneli (Sarajevski Ratni Tunel), Saraybosna Kuşatması’nda önemli bir yeri bulunan tünelin müzeye dönüştürülmüş hali. Sırp mevzilerinin bulunduğu noktalar nedeniyle dış dünyayla ilişki kuramayan Bosnalılar, Birleşmiş Milletler kontrolündeki havalimanına kadar uzanan bir tünel kazmışlar. Hem kaçış, hem mühimmat, hem de gıda ve ilaç yardımı için kullandıkları bu tünel, mermi izleri, askeri teçhizat, fotoğraflar ve çeşitli belgelerle savaşın kötü anılarını gözler önüne seriyor. Abluka altındaki bir kentin hayata tutunduğu Umut Tüneli, Saraybosna’da ilk görülecek yerlerden.

Adres: Tuneli 1, Saraybosna 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://tunelspasa.ba/

Mobil Uygulama

2. Bosna Hersek Ulusal Müzesi

Ülkenin Avusturya-Macaristan yönetiminde olduğu yıllarda 1888’de kurulan Bosna Hersek Ulusal Müzesi (Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine), Bosna-Hersek’in ulusal ve kültürel mirasının koruyucusu olarak kabul ediliyor. Saraybosna’da bulunan Arkeoloji, Etnoloji, Doğa Tarih ve Kütüphane olmak üzere dört bölümden oluşan müzenin 1909-1912 yılları arasında inşa edilen yeni binasında bir de Botanik Bahçesi yer alıyor. Müzenin en önemli eserlerinden olan Saraybosna Haggadah’ı, İspanya’dan sürülen Sefarad Yahudisi bir ailenin yanında Bosna’ya getirdiği ve Yahudiler için ilahi önem taşıyan el yazması.

Adres: Zmaja od Bosne 3, Sarajevo 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://www.zemaljskimuzej.ba/

3. Svrzina Evi

Svrzina Evi (Svrzo’s House), Saraybosna’daki Avrupalılaşma sürecinden önceki dönemin kültür, yaşam tarzı ve felsefesini sembolize eden önemli yapılarından. 17. yüzyılda tipik bir Müslüman ailenin yaşadığı ev, günümüzde o dönemki eşyaların tamamının sergilendiği bir anı evi-müze şeklinde hizmet veriyor. Osmanlı yaşam tarzının güzel bir örneği olan konak, yüksek duvarlarla çevrili iç avlularıyla, haremlik ve selamlık bölümleriyle, iç dekorasyonlarıyla orijinalliğini korumayı başarmış Saraybosna’daki ender yapılardan biri.

Adres: Glođina 8, Sarajevo 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://www.muzejsarajeva.ba/

4. Bosna-Hersek Tarih Müzesi

Bosna Hersek’in ilk yazılı tarihinden günümüze dek gelen tüm geçmişini kapsayan Bosna-Hersek Tarih Müzesi (Historical Museum of Bosnia and Herzegovina/Historical Museum of BiH), zorlu savaş koşullarına rağmen şehirde en iyi korunan yapılardan biri. Araştırma Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi, Fotoğraf, Üç Boyutlu Görüntü, Resim ve Arşiv olmak üzere 400 bin eseri barındıran 6 ana bölümden oluşan müzede, 1992-1995 arasındaki Saraybosna Kuşatması üç boyutlu olarak gösteriliyor.

Adres: Zmaja od Bosne 5, Sarajevo 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://muzej.ba/

5. Ars Aevi

Saraybosna’nın modern sanat müzesi olan Ars Aevi (Ars Aevi Museum of Contemporary Art Sarajevo), Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Beuys ve Joseph Kosuth gibi ünlü dünya sanatçılarının yaklaşık 130 eserini barındırıyor. Savaş sırasında kültür direnci oluşturmak amacıyla kurulan müze, önümüzdeki yıllarda Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bir müze binasına taşınması planlanıyor.

Adres: Terezija bb, Sarajevo 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://www.arsaevi.org/

6. Saraybosna Müzesi

Saraybosna Müzesi diğer ismi ile Bursa Bezistanı (Museum of Sarajevo) 6 büyük kubbe ile örtülü Osmanlı dönemi pazarı Başçarşı’nın en tanınan yapılarından. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sadrazam Rüstem Paşa tarafından inşa edilen Bursa Bezistanı tarihte şehrin önemli ticaret merkezlerinden biriydi. İsmini zamanında ipek ticaretinin yapıldığı Bursa’dan alan Bezistan’da Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’nu ait eşyalar ile, madeni para, kostüm, mezar taşı, çeşitli süsleme ve dekorasyon eşyaları sergileniyor.

Adres: Zelenih beretki 1, Sarajevo 71000, Bosna Hersek
Web-site: http://www.muzejsarajeva.ba/

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı gezmek ve bu güzel müzeleri keşfetmek için bir Saraybosna uçak bileti almak yeterli.

NOT: Bosna Hersek vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

4 YORUMLAR

  1. Saraybosna Müzesi olarak yazılan bilgiler doğru. Ancak görsel olarak yanlış. Fotoğraftaki müzenin adı; 1878 – 1918 Saraybosna Müzesi’dir. Görsele bakıldığında zaten binanın kubbeli olmaması sebebiyle Saraybosna Müzesi’nin olmadığı hemen göze çarpıyor. Belki gözünüzden kaçmıştır belki de yanlış biliniyordur. Bilemiyorum ama bilgilendirmek istedim.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here