Uçak Bileti

Portekiz’in başkenti Lizbon, batı Avrupa’nın en görkemli şehirlerinden. Ruhu, atmosferi, zengin kültür ve sanat yaşamı, tarihine sahip çıkan mimari yapıları, sokak lezzetleri ile her köşesinde kendine has bir şeyler bulabileceğiniz Lizbon, çok farklı bir Avrupalı.

Avrupa’nın en renkli başkentlerinden Lizbon, Roma ve İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulu. 1260 yılından bu yana Portekiz’e başkentlik yapan şehir, 16. yüzyılda Portekiz İmparatorluğu zamanında en ihtişamlı dönemini yaşadı.

Santa-Justa-Lizbon

Lizbon’da İstanbul gibi iki kıyıyı bağlayan büyük köprüler bulunuyor ve şehir yedi tepe üzerine kurulu. Asansörler ise kot farkı olan bölgelerde inanılmaz pratik bir yöntem. Rosio Meydanı’ndan Praca do Comercio ‘ya ilerlerken sağ tarafta göreceğiniz kalabalık kitle bilin ki asansörü bekleyenler…

İzmir’deki Tarihi Asansör gibi farkı olan bölgeleri birbirine bağlayan bir asansör Lizbon’da da var.

Praca do Comercio’daki Zafer Takının altından geçip de girilen Rua Augusta Caddesi’nde ilerlerken sola bakınca göreceğiniz tarihi Santa Justa Asansörü, Lizbon’un sembol yapılarından. Tam merkezde bulunan Santa Justa Asansörü Lizbon’un en güzel manzaralarından birine sahip.

Mobil Uygulama

En ucuz Lizbon uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Santa Justa Asansörü, Lizbon

Asansör 1902’de Raul Mesnier tarafından yapılmış ve ilhamını meslektaşı Gustav Eiffel’in Paris’teki meşhur Eyfel Kulesi’nden almış. Dökme demirden yapılmış olan asansör ziyaretçilerini 1755’teki büyük depremde yıkılmış olan Carmo Convent Gotik Kilisesi’ne yürüme mesafesinde bulunan bir platforma çıkartıyor.

Santa Justa Asansörü, Baixa Mahallesi’nden Bairro Alto bölgesine ulaşmanın en kolay yolu. 10 Temmuz 1902’de iki mahalle arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için hizmete açılan asansör Elevador do Carmo (Carmo Asansörü) olarak adlandırılmış.

Bölgede yaşayan halkın hayatını kolaylaştıran asansörü denemek isteyenler ilk açıldığı gün 3 bin bilet satın almış. Engebeli bir şehir yapısına sahip olan Lizbon’da birçok mahallenin dik yokuş ve çok basamaklı merdivenlerle birbirine bağlanması nedeniyle yürüyüş eziyete dönüşebiliyor.

Ulaşımı kolaylaştıran ve keyifli bir seçenekle turistik bir merkeze dönüşen Santa Justa Asansörü, elektrikli motorun yerleştirildiği 1907’ye kadar buharla çalışıyordu. 45 metre yüksekliğe sahip olan asansör, Mimar Raoul Mesnier de Ponsard tarafından Fransız Mimar Eyfel’in tarzında inşa edilmiş.

Halka açıldığı ilk günden bu yana üst bölgesinde yer alan seyir terasıyla Baixa bölgesinin muhteşem manzaralarını sunan asansör, aynı anda 20 kişiyi yukarıya taşıyabiliyor. Asansör ilginç bir şekilde aşağıya inişlerde en fazla 15 kişiyi taşıyabiliyor.

Santa-Justa-Asansoru

Santa Justa Asansörü çalışma saatleri ve ücreti

Santa Justa Asansörü mayıstan ekim sonuna kadar her gün 07.00-23.00, kasımdan nisan ayına kadar ise 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Santa Justa Asansörü’nü kullanmak isteyenler için çift yönlü bilet 5.15 euro. 7 Colinas ya da Viva Viagem kart ile binişlerde 1.45 euro alınıyor. Santa Justa Asansörü’ne metronun mavi ve yeşil hattını kullanarak Baixa / Chiado duraklarında inerek ulaşabilirsiniz.

Gün batımında ne yapın yapın bu asansörle terasa çıkın ve kızıl güneşin şehri nasıl pembeleştirdiğini, kaleyi, Rossio Meydanı’nı ve Atlas Okyanusu’nu buradan izleyin. Manzara kaçırılmayacak kadar muhteşem.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here