Uçak Bileti

Benzersiz güzellikteki Kapadokya coğrafyasında doğanın yeryüzüne olan etkisiyle oluşan çok sayıda vadi bulunuyor. Bu vadilerden kimi sahip olduğu renkle kimisi ise şekli nedeniyle isimlendirilmiş. Kızılçukur Vadisi, Kapadokya’nın en bilinen vadilerinden.

Göreme Açık Hava Müzesi’ne 3, Ürgüp ilçe merkezine 5, Ortahisar’a 2, Çavuşin’e ise 1 km uzaklıkta yer alan Kızılçukur Vadisi, bitki örtüsü, manzarası, doğal kaya oluşumları ve gün içerisinde güneşin konumuna göre aldığı renkleriyle Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri.

Kızıl çukur Kapadokya

Kızılçukur Vadisi, Ürgüp

Şaraplarıyla ünlü olan Kızılçukur, bölgede ender bulunan kızıl tüf kaya oluşumlarının çoğunun yer aldığı farklı renk, boyut ve şekillerdeki peri bacası oluşumlarıyla öne çıkıyor. Vadiye ismini veren kızıl renk volkanik tüflerdeki demir mineralinden kaynaklanıyor.

Vadi, gün batımında pembe, gri, sarı, yeşilimsi, beyaz tonlarda bir renk cümbüşü ve olağanüstü manzarasıyla oldukça ilginç bir seyir noktası. Bu özelliğiyle gün batımını seyretmek isteyen yerli ve yabancı turist akınına uğrayan vadi, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor.

Mobil Uygulama

Kızılçukur ve Güllüdere vadileri aynı zamanda trekking (doğa yürüyüşü) meraklıları için en gözde rotalar. Levhalarla belirtilmiş yürüyüş yollarında, 2, 3, 5 ve 7 saatlik yürüyüş parkurları mevcut.

Bölgede ender bulunan kızıl tüf kayaların içinde patikalara girip, kiliselerin, üzüm bağlarının, güvercinliklerin arasındaki yürüyüş parkurlarını keşfetmek isterseniz yüzlerce kare fotoğrafla dönmeye hazır olun.

Bu doğa harikası peri bacalarının içerisine oyulmuş ve üzüm resimleriyle bezenmiş kiliselerin yer aldığı Kızılçukur’da, pek çok keşiş evi, şapel ve 7. yüzyıldan sonra yapılan manastırlar yer alıyor.

Üzümlü Kilise, Kızıl Çukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi’nin hemen başında, yoldan yaklaşık 1 km uzaklıkta yer alan ve Aziz Nichitas Kilisesi olarak da bilinen Üzümlü Kilise, keşişlerin yaşadığı bir manastır kompleksi şeklinde oyulmuş. 8 veya 9. yüzyıla ait olduğu düşünülen kilisenin alt kısmında kilise, üst kısımda ise tavanında kabartma haç bulunan bir mekan bulunuyor.

Tek apsisli, tek nefli ve kare planlı olan yapıda nefin arka kısmında mezar nişi bulunuyor. Tavanında saç örgüsü motiflerin oluşturduğu dikdörtgen çerçevenin içinde bir haç, haçın etrafında ise kiliseye adını veren üzüm resimleri yer alıyor.

Yine tavandaki dikdörtgen çerçevenin iki yanında altışar havari ile apsisin ön yüzünde ise keşişin çilesini tanımlayan Aziz Simeon betimlenmiş. Apsisin içinde kucağında İsa ile resmedilen Meryem’in iki yanında Gabriel ile Mikhael melekleri görülüyor.

İkonoklast öncesi döneme ait olan freskleriyle Kapadokya’daki ender örneklerden olan yapının apsis önündeki duvarda çarmıhtaki İsa’nın cübbeli resmedilmiş olması da dünyada eşi benzeri olmayan bir başka özellik.

Kızıl Çukur Vadisi
Kızıl Çukur Vadisi

Üzümlü Kilise, Kutsal Hac Kilisesi ve Balıklı Kilise’nin de yer aldığı Zelve Paşabağlar Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Örenyeri haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.

Zelve Paşabağlar Örenyeri giriş ücreti 20TL. Müze Kart geçerli. Kızılçukur Vadisi’nden girişin olmadığı Zelve Paşabağlar Örenyeri’ne Zelve Avanos yolundan ulaşım sağlanıyor.

Kızılçukur Vadisi nerede

Kızılçukur Vadisi’ne nasıl gidilir

Kızılçukur Vadisi, Çavuşin Köyü ile Ortahisar arasında yer alıyor. Ürgüp-Nevşehir Karayolu üzerinde Üçgüzeller’i geçtikten sonra 4 km sonra karşınıza çıkan yol ayrımından sağa dönerek ulaşılabilen Kızılçukur’a en kolay ulaşım yöntemi özel araç ya da bisiklet kiralamak.

Nevşehir’e otobüsle gidecekseniz eğer Nevşehir otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Kızılçukur Vadisi’ne en yakın havalimanı Nevşehir il merkezinde yer alan Nevşehir Kapadokya Havalimanı. Havalimanından vadiye herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Araç kiralayarak, taksi ya da transfer hizmeti alarak vadiye ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden Nevşehir’e sefer yapan otobüs firmalarıyla Nevşehir Otogarı’na geldikten sonra Ürgüp’e her 15 dakikada bir kalkan minibüslerle Kızılçukur Vadisi yol ayrımında inerek de vadiye ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here