Uçak Bileti

Porto, şarabı, köprüleri ve manzarasıyla ünlü bir Portekiz şehri. Gösterişli Barok mimarisi, geleneksel restoranları ve Avrupa’nın en ilham verici müze ve galerilerinden bazılarının bulunduğu bir şehir, pek çok şeyi gözlerinizin önüne serse de kuytu köşelerinde de her zaman misafirlerini cezbeden güzellikler sunar.

liman bölgesine inen sevimli dar sokakları, iç içe geçen binaları, dik patika yolları nostaljik bir şehir ruhuna sahip. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi eserleri, kulağınızı okşayan çan sesleri ve pitoresk nehir manzarasıyla romantizmi yaşatıyor. Zaten o noktada neredeyse kesinlikle aşık olacaksınız.

Porto yapılacak şeyler

Renkleriyle gözleri üzerine çeken desenli vitraylarla süslenen taş binaları, Porto şarabı ve tarihi binalarıyla Porto, tarih ve sanat derslerinin canlı bir örneği. Aynı zamanda ziyaretçilerini okyanus ile buluşturan ince kumlu sahilleri ile Porto, her geçen yıl giderek daha da popüler bir turistik destinasyon hâline geliyor.

Porto, kendi adıyla anılan şarabıyla dünyaya nam salmış bir şehir. 15. yüzyıldan bu yana, Douro Nehri boyunca uzanan vadide yetiştirilen üzümlerden yapılan Porto şaraplarının kalitesi on sekizinci yüzyılda çıkarılan bir kanunla koruma altına alınmış.

Bir festival kenti olarak da tanımlanan Porto, özellikle on ikinci yüzyıldan bu yana ülkede Katolikliğin merkezi haline gelen şehrin bahar festivalleri çok ünlü.

Mobil Uygulama

Okyanusun uçsuz bucaksız maviliği, salına salına akan Douro Nehri’nin sakinliği, küçük limanın göz alıcılığı, hüzünlü Portekiz müziği Fado ve bir yudum şarap, Porto’da aşkı ve romantizmi yaşatan en güzel anlar. Sahil şeridi ve özellikle Ribeira’nın kıyısındaki restoran ve barlar da yine romantik saatler geçirmek için birebir.

Porto’nun gezilip görülecek pek çok yeri bulunuyor. Bunların başında Ribeira ve Foz geliyor. Douro Nehri boyunca birçok köprü bulunduğu Porto’da, Eyfel Kulesi’in mimarı Gustave Eiffel tarafından 1877’de yapılan Maria Pia Köprüsü, en ünlüsü.

Ribeira Bölgesi, kentin UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan dünyaca ünlü tarihi merkezi. Douro Nehrinin kenarında yer alan Ribeira, birbirine bitişik rengarenk evleri, evlerin altındaki kafeleri, restoranları ve minik hediyelik eşya dükkânları ile cıvıl cıvıl, ziyaretçilerine günün her saati keyifli saatler yaşatıyor. Bu bölgede Sé Katedrali, Portekiz Fotoğrafçılık Merkezi, Borsa Sarayı ile Clérigos Kulesi ve Clérigos Kilisesi yer alıyor.

Şehirdeki önemli yapılar arasında ise 12. yüzyılda yapılan katedral, Romanesk ve Erken Gotik üsluptaki Sao Martinho de Cedofieta Kilisesi, denizciler için işaret yeri işlevini gören 74 metre yüksekliğindeki granit Clerigos Kulesi ve 1410’da yapılan Gotik Sao Francisco Kilisesi yer alıyor.

Porto’nun en büyük meydanı olan Aliados Meydanı, 1900’lerden bu yana hizmet veren Lello Kitapçısı ise mutlaka görülmeli.

Ayrıca bir asırlık tarihe sahip Mercado do Bolhao adlı halk pazarını gezmeyi ve kent merkezindeki tarihi gardan şehrin iç kısımlarına doğru giden trenle bir Douro Nehri Turu yapmadan dönmeyin.

Nehir boyunca giden trenle istediğiniz istasyonda inip oradaki küçük kasabalarda gezip, yörenin şaraplarını tadabilirsiniz. Porto, tüm gezilecek yerlerinin yanı sıra, güzel bir sahil kenti. Yaz aylarında Porto’daysanız, şehir merkezinden birkaç kilometre uzaklıktaki Atlantik Okyanusu kenarında yer alan Foz Bölgesi denizin keyfini çıkarmak için ideal.

Gotik, Manuelin ve Romaneks tarzı mimariyle inşa edilen Se do Porto (Porto Katedrali), şehrin en eski mimari yapılarından biri. 12. yüzyıl zamanında Hristiyan Haçlılar tarafından yapılan bu katedrale gittiğinizde, yapıya bambaşka bir hava katan vitray ve seramik süslemeleri de görün.

Porto yapılacak şeyler

Porto Yapılacak Şeyler

Porto’nun önemli sembollerinden biri olan Gaia Teleferiği ile, Gaia Bölgesini ve Douro Nehri’nin güzelliğini kuşbakışı izleyin.

Ribeira, Gaia ve köprülerin keyfini çıkarmak için Douro Nehri’ndeki tekne turlarına katılın.

Duoro Vadisi’nde (Vinho do Porto) dünyaca ünlü Porto şarabını tadım turlarına katılın.

Porto’nun en önemli simgelerinden Luis I Köprüsü’nden günbatımını izleyin.

Şaşırtıcı mimarisiyle dikkat çeken çok amaçlı müzik merkezi Casa da Musica’yı gezin.

Duoro Nehri kenarında morina balığı yiyin.

Atlantik Okyanusu kenarındaki kumsallarda deniz ve güneşin keyfini çıkarın.

Şarap Müzesinde Porto şarabının hikayesini öğrenin.

Fado gösterilerinde büyülenin.

Porto ünlü festivallerinden birine katılın.

Porto yeme ve içme

Porto mutfağı genel özellikleri ile Akdeniz mutfağının özelliklerini taşıyan, yoğun baharatlı lezzetlere sahip. Kırmızıbiber, karabiber, tarçın, vanilya ve safranın sıkça kullanıldığı Porto mutfağında, zeytinyağı, kişniş, sarımsak ve maydanoz da Porto yemeklerinde kullanılıyor.

Zengin balık ve deniz ürünü spesiyalleri, aromatik etli yahnileri hem göze hem mideye hitap eden tatlıları ve ünü dünyaya yayılmış şarapları ile ziyaretçilerine tam bir şölen vadediyor.

Diğer yandan gastronomi düşkünlerinin Portekiz’de ziyaret edebilecekleri en ideal gezi rotası Porto. Öyle ki, Portekizliler de ülkede en iyi yemeğin Porto’da yenebileceği konusunda hemfikirler. Porto mutfağının temel yemekleri tripas à moda do Porto, bacalhau, açorda de mariscos, caldeirada, arroz de marisco ve caldo verde.

Safranlı bir kek olan biscoito da teixeira da, Porto’nun geleneksel tatlısı olmakla birlikte, en meşhur tatlılar barriga de freira, papos de anjo, toucinho do céu, pastel de nata, pão de castela, leitaria da quinta do paço.

Porto’nun dünyaca ünlü sandviçlerden biri olarak gösterilen francesinha ise yalnızca Porto’da yiyebileceğiniz bir sandviç. Porto mutfağının yıldızı olan bu sandviçin üzeri erimiş peynir ile kaplanır ve servis edilirken, domates püresi ve bira ile hazırlanan özel bir sos içerisinde yanında patates kızartması ile sunuluyor.

Porto’nun diğer popüler atıştırmalıkları mista-ham, chouriço ve prego no pão da sağlıklı olduğu kadar lezzetli alternatifler.

Keçi sütünden üretilen yerel peynir türü queijo da Serra ise sıklıkla Porto şarabının yanında atıştırmalık olarak tüketiliyor. Dünya çapında büyük bir üne sahip olan Porto şarapları ile Ginja adı verilen vişne likörü Portekizlilerin milli içeceklerinden.

Aguardente ise şeker kamışından üretilen votka benzeri alkollü bir içecek. Alkolsüz olarak en çok tüketilen içeceklerin başında da espresso, pingo ve meia de leite gibi kahve çeşitleri geliyor.

Porto’nun en lüks restoranları, Porto de Leixões ve Matosinhos’da yer alıyor. Rua de Santa Catarina’daki Majestic ile Avenida da Boavista’da Bull&Bear ise atmosferinin yanında yemekleri ve Porto şaraplarıyla fazlasıyla tatmin edici.

Porto’nun en canlı yerlerinden olan Riberia’daki Casa Aleixo ve Chez Lapin restoranları da, daha uygun fiyatlı ancak oldukça lezzetli adresler.

Rua da Alegria’da bir otel olan Portucale’in restoranı da leziz yemeklerinin yanında muhteşem şehir bir manzarası sunuyor. Porto’da kek ve pasta yapımında çok ünlü bir kafede kahvenizle birlikte ağzınızı tatlandırmak isterseniz Rua Formosa’da bulunan Confeitaria Do Bolhao oldukça tatmin edici.

Porto’nun en ünlü gece kulübü ve barlarından biri olan Maus Habitos ile tam bir şarap tadım barı Solar Do Vinho Do Porto hem yemek yiyebileceğiniz hem de gece hayatı için bir numaralı adresler.

Douro Vadisi’nde şarap tatmak isterseniz, Rua do Barreiro’daki O Lagar’da geleneksel Portekiz mutfağının yemeklerini de tadabilirsiniz. Yine Douro Vadisi’ndeki restoranlardan biri olan Restaurante Douro In de, bölgenin yemek ve şarap açısından en iyi ürünlerini sunuyor.

Porto

Porto alışveriş

Bu güzel kentten alabileceğiniz yerel ürünler arasında, şarap, mavi ve beyaz renklerde seramik eşyalar, el işi tekstil ürünleri, dantel kumaşlar, antikalar, el dokuması kilimler ve şarap sunumunda kullanılan kadeh ve karaf takımları bulunuyor.

Porto’da alışveriş deneyimi yaşamak isterseniz, Rua de Santa Catarina, Rua Cedofeita, Rua da Bombarda ve Rua Nova da Alfândega caddeleri ile Bolhão ve Boavista bölgeleri akla ilk gelen semtler. Rua de Santa Catarina ve Rua da Bombarda Caddeleri, ışıltılı moda butikleri ve giyim mağazaları ile ünlü.

Rua Nova da Alfândega Caddesi ise sahaflara ve modern kitapçılara ev sahipliği yapıyor. Rua de Santa Catarina ve Rua Cândido dos Reis Caddeleri ile Praça das Cardosas Meydanı üzerinde ise hafta içi günler taze meyve sebze, el işi ve antika pazarları kuruluyor.

Porto’nun en prestijli ve popüler alışveriş merkezleri arasında ise Rua de Santa Catarina Caddesi üzerindeki Via Catarina, Rua do Bom Successo Caddesi’ndeki Centro Comercial Cidade de Porto ve Gaia semtindeki Gaia Shopping and Mar Shopping yer alıyor. Gaia bölgesi ise özellikle şarap yapım atölyeleriyle ünlü.

En ucuz Porto uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here