Uçak Bileti

Porto, Portekiz’in en büyük ikinci kenti, ülkenin de en önemli endüstri ve ticaret merkezi. Porto, dünyaca ünlü Porto şaraplarının geçmişten bugüne üretiminin, şişelenip bekletilmesinin ve ticaretinin yapıldığı yer olmasıyla ünlü.

Atlantik Okyanusu’nun kıyısında yer alan Porto, Porto’nun karakteristik özellikleri arasında nehrin üzerine kurulmuş estetik harikası taş köprüler, demir balkonlu nostaljik binalar ve 1996’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi şehir yer alıyor.

Porto Gezi Rehberi

Portekiz‘in Lisbon’dan sonraki ikinci büyük yerleşim yeri olan Porto, birbirinden değerli tarihi yapıların, modern mimariyle harmanlandığı etkileyici bir liman şehri.

Portekiz’in kuzeyinde Rio Douro Nehri kenarında bulunan Porto’da, nehir boyunca yetiştirilen üzüm çeşitleri ve şarabın tarifi korunuyor. Şehrin adı, geçmişten bugüne uzanan bu dinamik ticarete ev sahipliği yapan liman kelimesinden port’tan geliyor.

Yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı bu şirin şehir, kocaman köprüleri, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan tarihi eserleri ve muhteşem mimarisinin yanı sıra yemyeşil tepeleri ve üzüm bağlarıyla da ünlü. Göz alıcı atmosferi ve sıcakkanlı insanlarıyla yaşamayı keyfe dönüştüren bu şehirde, unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamak sizin elinizde.

Mobil Uygulama

Porto Gezilecek Yerler

1. Sé Katedral

Se Katedrali, Roma ve gotik mimari stillerinde yapılmış bir on üçüncü yüzyıl yapısı. İç dekorasyonuyla da son derece göz alıcı ve renkli bir görünüme sahip olan katedral, halk arasında Porto Katedrali olarak adlandırılıyor. Hâlen aktif olarak hizmet veren bu etkileyici mimari eser, dıştan güçlü bir kaleyi andırırken, Nossa Senhora da Vandoma ile São Vincente Şapeli öne çıkan bölümleri.

2. Avenida dos Aliados

Şehrin en ünlü turistik yerlerinden biri olan Avenida dos Aliados (Aliados Meydanı), kültürel etkinliklere ve çeşitli organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Etrafında çok sayıda tarihi yapı bulunan bu meydana uğradığınızda, hediyelik eşya dükkanlarına göz atmayı da ihmal etmeyin.

3. Palácio da Bolsa

Yabancı yatırımcıları etkileyip, şehre yatırım yapmalarını sağlamak için inşa ettirilen Palácio da Bolsa (Borsa Sarayı), ihtişamlı mimarisiyle hayranlık uyandırıyor. Porto Ticaret Odası tarafından yaptırılan bu bina günümüzde ise kongre ve kültür merkezi olarak kullanılıyor.

4. San Francisco Kilisesi

Altın renkli süslemeleri, tarihi kemerleri ve muhteşem bir işçiliğin sergilendiği motifleriyle görkemli bir görünüme sahip olan Igreja de Sao Francisco (San Francisco Kilisesi), şehrin en önemli yapıları arasında. 14 ve 15. yüzyıllar arasında inşa edilen bu tarihi ibadethane, Largo de Sao Franciscoapit caddesi yakınlarında yer alıyor.

5. Ponte Dom Luis I

Leopold Valentin isimli bir mimar tarafından tasarımı üstlenilen Ponte Dom Luis I (I. Dom Luis Köprüsü), şehrin en büyüleyici manzaralarından birine sahip. Fotoğraf meraklılarında kartpostal tadında bir etki bırakan bu köprü 1886 yılından bu yana hizmet veriyor. Mimar Leopold Valentin tarafından tasarlanan Ponte Dom Luis I, şehrin görülmeye değer yerlerinden.

6. Clérigos Kulesi ve Clérigos Kilisesi

Clérigos Kulesi (Torre dos Clérigos) ve Clérigos Kilisesi, 76 metre yüksekliğe sahip, Portekiz’in en yüksek kulesi. 18. yüzyılda barok stilinde inşa edilmiş olan Clérigos Kulesi’nin tepesine, 235 basamak çıkarak ulaşabiliyorsunuz.

Clérigos Kilisesi’nin yanına kiliseye inşa edilen kulenin üzerinde etkileyici güzellikte kabartmalar, aziz heykelleri ve bir de saat yer alıyor. Clérigos Kilisesi, hem süslemelerle bezeli etkileyici dış mimarisi hem de zengin iç dekorasyonu ile görülmeye değer bir tarihî yapı.

7. Torre dos Clerigos

Porto’da manzara keyfi yaşamak için gidilebilecek bir diğer yer ise Torre dos Clerigos. 240 basamakla çıkılan bu tarihi kule, Clérigos Kilisesi’nin en turistik parçalarından biri. Basamakları tırmanıp yukarı çıkmayı başaranlar biraz yorulsa da onları karşılayan manzara bu yorgunluğa değer. Kuleyi ziyaret etmek isteyenler, saat 9.00 – 19.00 saatleri arasında gidebilir.

8. Cedofeita ve Santa Caterina caddeleri

Cedofeita ve Santa Caterina caddeleri, şehrin trafiğe kapalı ve Portoluların en keyif aldığı caddeleri. Dünyaca ünlü Majestic Kafenin de yer aldığı Catarina Caddesi tüm popüler mağazaların yanında mavi çinili Almas Şapeli’ni de görebileceğiniz bir yer. Daha geleneksel ve Porto’ya özgü şeyler bulabileceğiniz Cedofeita ise atlanmaması gereken bir alternatif. Özellikle hemen başlangıcında yer alan birbirine bitişik Carmo ve Carmelitas Kiliselerini de mutlaka görün.

9. Müzik Evi

Müzik Evi (Casa da Musica), Avrupa Kültür Başkenti Porto Projesi kapsamında yapılan ve şehrin en önemli mimari simgelerinden biri olarak kabul edilen yapı. Fütüristik ve minimalist mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Casa de Musica, ülkenin en büyük ve saygın konser salonlarına ev sahipliği yapıyor.

Ulusal Porto Orkestrası’nın, Barok Orkestrası’nın ve Remix Ensemble Grubu’nun da merkezi olan Müzik Evi, akustik açıdan dünyanın en gelişmiş konser salonlarına sahip.

10. Serralves Vakfı Çağdaş Sanat Müzesi

Serralves Vakfı Çağdaş Sanat Müzesi, ünlü mimar Álvaro Siza tarafından yapılan art deco stilindeki bir villa ile çevresini saran büyük yemyeşil bir parktan oluşuyor. Şehrin en saygın kültür merkezlerinden biri olan Çağdaş Sanat Müzesi ve bahçesinde ayrıca birçok konser, kültürel konferans ve atölye çalışmaları da düzenleniyor. Villa, müzenin yanı sıra restoran, bar, kafe, hediyelik eşya mağazası ve bir de kütüphaneye ev sahipliği yapıyor.

11. Sao Bento Tren İstasyonu

Sao Bento Tren Istasyonu

Sao Bento Tren İstasyonu, Porto’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Devasa bir sanat galerisi olan istasyonda yaklaşık 20 bin mavi çinili fayansa işlenmiş Porto ve Portekiz tarihi bulunuyor. Ünlü sanatçı Jorge Colaço’ya ait 1916 tarihli işlemeler, oldukça etkileyici.

12. Bolhao Market

Bolhao Market (Mercado Bolhao), 1914’te tüm sokak pazarlarının kapatılmasıyla kurulan şehrin en büyük kapalı pazar yeri. Meyveden sebzeye, rengarenk çiçeklerden deniz ürünlerine dek ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer olan Bolhao, pazartesi ile cuma günleri arasında 07.00-17.00, cumartesileri de 07.00-13.00 arası açık.

Pazar günleri ise kapalı olan ve yerel lezzetleri tadabileceğiniz Bolhao, ünlü alışveriş caddesi Santa Caterina’ya da çok yakın bir konuma sahip.

13. Şarap Müzesi

Şarap Müzesi (Museu do Vinho do Porto), on sekizinci yüzyılda inşa edilmiş bir şarap atölyesi binası. Porto’nun dünyaca ünlü şarap kültürünü tanıtan eğlenceli bir kültür merkezi olan müzede, fotoğraf, belge, eşya ve objeler ile Porto şarabının üretim süreçlerinin ve Porto’da şarap ticaretinin gelişimi anlatılıyor. Müzenin mahzen, bar ve sergi salonu bölümleri de mevcut.

14. Aliados Meydanı

Avenida-dos-Aliados-Porto
Via Notte, Porto

Aliados Meydanı (Avenida dos Aliados), Porto’nun en popüler meydanı. Aliados Meydanı’nın yukarı bölümünde yerel meclis binası aşağı bölümünde ise Palacio das Cardosas bulunuyor. İki tarafında trafiğin işlediği, orta bölümü yayalara ayrılmış bu devasa alan tarihi dokusu ve keyifli atmosferiyle turistlerin de uğrak mekânı.

Porto gece hayatı

Porto gece hayatı renkli bir atmosfere sahip. Diğer yandan kentteki hemen her mekân gece yarısından önce açılmıyor. Şehrin gece hayatının kalbi, Rua Cândido dos Reis, Rua da Conceição ve Rua de Passos Manuel Caddeleri ile Praça da Batalha, Clérigos ve Boavista semtlerinde atıyor. Rua José Falcão Caddesi’ndeki Armazém do Chá ve Rua Galeria de Paris Sokağı’ndaki Café au Lait şehrin en popüler iki eğlence mekânı.

Rua do Outerinho, Largo Actor Dias, Avenida dos Allados ve Praça da Batalha bölgeleri de birçok popüler eğlence mekânına ve prestijli restorana ev sahipliği yapıyor. Diğer yandan nehir kenarındaki Ribeira ve Gaia Bölgeleri de güzel alternatifler.

Yerel kültüre özgü eğlence anlayışını gözlemlemek için, Fado gösterilerinin sergilendiği canlı müzik barlarını mutlaka deneyimleyin. Zira, Fado, on dokuzuncu yüzyıl Portekiz kadınlarının balıkçı, kâşif ya da denizci olan sevgililerinin geri dönmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardan türemiş bir müzik türü. Santa Caterina Caddesi üzerinde çok iyi Fado müziği yapan restoranlar bulunuyor.

Porto konaklama

Porto, farklı zevk ve bütçelere hitap eden pek çok konaklama seçeneğine sahip. Porto’da lüks konaklama arıyorsanız, Rua Tenente Valadim, Rua Do Choupelo ve Rua de Serralves Caddeleri ile Boavista ve Praca da Ribeira Meydanları üzerindeki otellere göz atabilirsiniz.

19. yüzyıl tarihli bir şatoda kalıp tarihi bir atmosfer yaşamak isterseniz Castelo Santa Catarina’yı tercih edebilirsiniz. Diğer yandan, Grande Hotel Porto, daha gösterişsiz ve daha ucuz bir konaklama için uygun. Şehir merkezinde değil de Porto şaraplarının yapıldığı Douro Vadisi’nde konaklamak da oldukça farklı bir deneyim olabilir. Douro Vadisi’ndeki Casa De Casal De Loivos ile Hotel Rural Quinta Nova De Nossa Senhora Do Carmo’yu tercih edebilirsiniz.

Ortalama oda ücreti olan oteller ise, Rua do Campo Alegre, Rua Gonçalo Sampaio, Rua Manuel Moreira de Barros ve Rua de Santa Catarina Caddeleri ile Fernão Magalhães ve Praça da Batalha Meydanları üzerinde. Düşük bütçeli bir konaklama için de Rua Santa Catarina, Rua da Alegria, Rua Arquitecto Marques da Silva ve Rua Alvares Cabral Caddeleri ile Campo dos Martires da Patria semti üzerindeki otel alternatiflerine göz atabilirsiniz.

Clérigos Kulesi
Clérigos Kulesi

Porto’ya ne zaman gidilir

Portekiz’in en güzel şehirlerinden biri olan Porto, ılıman ikliminden dolayı yılın 12 ayı ziyaret edilebilen bir kent. Ancak haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklığın çok yüksek olduğunu aklınızda bulundurun. Kışın bile havayı 20 derecelerde görmeniz mümkün olsa da ortalama 7-12 derece.

Yine de Porto’yu gezmek için en keyifli vakitler ilkbahar ve sonbahar dönemleri. Bu dönemlerde yanınızda şemsiye bulunmasında yarar var. Diğer yandan sinema meraklıları, bu güzel kente yapacakları seyahati şubat ayında düzenlenen Porto Uluslararası Film Festivali’ne denk getirebilir.

Porto’ya nasıl gidilir

Türkiye’den Porto’ya Türk Hava Yolları ile haftanın her günü, direkt uçuşlarla yaklaşık beş saatte ulaşım mümkün. Diğer yandan TAP Portugal, Lufthansa, KLM, Iberia ve British Airways ile Avrupa aktarmalı olarak yaklaşık yedi saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Siz de Porto uçak bileti kampanyalarını takip ederek, şehirdeki turistik yerleri daha yakından görme fırsatı elde edebilirsiniz.

Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Francisco de Sá Carneiro Havalimanı, Portekiz’in en işlek üçüncü hava ulaşım merkezi. Havalimanından taksi, otobüs veya metro alternatiflerini kullanarak ortalama 20 dakika ila 30 dakika arasında şehir merkezinde olabilirsiniz.

Porto, Portekiz’in incisi. Dünyaca ünlü şarap ve festivalleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi dokuları, nefis Duoro Nehri manzarası ile, keşfedilmeyi hak eden bir destinasyon.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here