Uçak Bileti

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan‘ın en ünlü turistik mekânı. ;Avrupa‘nın en güzel doğal yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Doğal güzelliği ve önemi nedeniyle bu birbirine bağlı 16 gölün ve etrafındaki büyük orman kompleksi sistemi 1949’da milli park olarak ilan edildi.

Göller yemyeşil ormanlarla çevrili ve bir göller birbirlerine basamaklı şelalelerle bağlanıyor. Göller, yükseklik farkından ötürü alt ve üst olmak üzere iki bölüme ayrılıyorlar.

Plitvice Gölleri Milli Parkı

Hırvatistan ve tüm Avrupa’daki en güzel doğal güzelliklerden biri olan Plitvice Milli Parkı nefes kesici gölleri, şelaleleri ve gür ormanı ile ünlü. Yıl boyu açık olan ve yılda bir milyondan fazla ziyaretçi alan Plitvice Milli Parkı Hırvatistan’ın en çok ziyaret edilen milli parkı. Parka Split, Zadar ve Zagreb’den otobüsle ulaşılabiliyor.

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan’ın en seçkin doğal harikası. Görkemli şelaleleri, gölleri ve ormanları UNESCO’nun dünya doğal mirası kayıtlarında bir yer edindi ve Adriyatik kıyıları ve adaları sonrasında Hırvatistan’ın ikinci en büyük turistik merkezi haline geldi.

Mobil Uygulama

Parkın en ilgi çekici özellikleri arasında 16 turkuaz gölünü birbirine bağlayan şelaleleri, sık kayın ormanları, köknar ve ladin ormanlarında yükselen kaya oluşumları yer alıyor. Parkın 12 bin dönümünün 9 bin dönüm orman, 2 bin 800 dönüm çimenlik alan ve köy, 368 dönümü ise suya ayrılıyor.

Suyun altındaki traverten birikintileri sayesinde su her yerde kristal berraklığında. Travertenler düzenli olarak yeraltı suyunun şelalelere dağılımından sorumlu olan höyükleri oluşturuyor.

Park mağaralar, kaynaklar, çiçekli çayırlar, Büyük Kanyon’un yeşil bir koluna benzeyen Korana Nehri’nin kaynağında geyik, kurt, yaban domuzu ve parkın ziyaretçilere açık olan saatlerinde nadiren görülebilen boz ayı gibi çeşitli hayvan türleriyle son derece zengin bir vahşi yaşama sahip.

Parkın en dikkat çekici özellikleri üst ve alt kümelere bölünen 16 bağlantılı gölü. Doğal traverten barajlarından oluşan göller turkuazdan mavi, yeşil ve griye kadar farklı renklere sahip. Göller arasında boyut ve hacim olarak değişen sayısız şelale bulunuyor. Tekne turlarının yanı sıra ahşap yürüyüş yollarının üzerinde gezerek de gölleri ve çevresi keşfedebiliyorsunuz.

Yılda bir milyondan fazla ziyaretçi çeken Plitvice Gölleri turkuaz, yeşil, mavi ve gri gibi benzersiz renkleri ile ünlüler. Göl çevresi çok çeşitli hayvan ve kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. ;Avrupa boz ayısı, kurt, kartal, baykuş ve vaşak gibi seyrek fauna burada daha birçok yaygın tür ile birlikte bulunabiliyor.

Zamanla Plitvice Göllerinin zengin mineral suları sürekli olarak traverten gibi doğal yapılar oluşturduğu için birçok göl, şelale ve mağara serisi üretiyor. Göller kalker bölgesinde bulunduğu için bu normal. Zaman geçtikçe bu kesintisiz traverten oluşum süreci 1979’da UNESCO Dünya Mirası Listesi haline gelen muhteşem bir manzara yarattı.

Plitvice Gölleri Milli Parkı 19.5 hektarlık göl, şelale ve ormanlık bölgeden oluşuyor. Parkta Avrupa boz ayısı, kartal, kurt, baykuş, vahşi kedi ve daha birçok hayvan dahil olmak üzere çeşitli hayvan türleri bulunuyor.

Ormanlık alan yaygın olarak bulunan bitki örtüsüne ek olarak Akdeniz ve Alp bitki örtüsü gibi orman yeşilliklerinde de zengin. Bu nedenle turistler için Milli Park çevresinde yürüyüş parkurları var.

Plitvice ziyaretçilerin rotalarını nasıl planladıklarına bağlı olarak gezi başına 2 ila 8 saat arasında dolaşmalarını sağlayan, iyi işaretlenmiş çakıl ve tahta yürüme yolları ile çevrili bir arazide yılda yaklaşık bir milyon ziyaretçiyi cezbediyor.

Plitvice 1949’da milli park haline geldi. Sırp-Hırvat savaşının ilk kayıplarından biri bazen 1991 savaşı için önemli noktalardan biri olarak gösterilen bir olayda öldürülen bir park polisiydi.

Park savaşın çoğunda 1995’e kadar kalan Sırp birlikleri tarafından işgal altındaydı. Bu süre zarfında park ofisleri ve oteller talan edildi ancak parkın kendisi hasar görmedi. O zamandan beri otel ve diğer binalar restore edildi ve ziyaretçiler park turlarına geri döndüler.

Göllerin güzelliklerini takdir etmek için ring ve tekne servislerinin yanı sıra harika ahşap yürüyüş yolları olduğu için gezmek ve keşfetmek için oldukça kolay. Bununla birlikte berrak turkuaz rengini korumak için göllerde yüzmek kesinlikle yasak.

Park yollarındaki işaretler, güzergâh çizgilerini ve her birinin diğerine mesafelerini gösteriyor, ancak gerçekte kendi yolunuzu oluşturabiliyor ve istediğiniz gibi uzun veya kısa süre kalabiliyorsunuz.

İşaretler aynı zamanda yanlış bir dönüş yapmanıza ve otobüs ya da feribot seferlerinden birisini kaçırmanıza engel oluyorlar. Park içi ulaşım sistemi çevre dostu yakıtlarla çalışıyor ve önemli yerler arasında ziyaretçileri taşıyorlar.

Plitvice-Hakkinda-Bilgi

Hediyelik eşya ve atıştırmalık yemekler satan mağazalar parkın giriş ve çıkışında bulunurken yiyecek satıcılarının bulunduğu büyük bir piknik alanı parkın ana gölünün karşısında yer alıyor. Ayrıca parkın girişinde birkaç güzel otel de var.

Plitvice Gölleri’ne ne zaman gidilir

Plitvice Gölleri Milli Parkı’nı ziyaret etmek için en uygun zamanı kestirmek için mevsimsel ayarlamalar gerekmiyor. Kış aylarında şelale ve göller çoğunlukla donuyor ve parka nefes kesici bir görünüm kazandırıyor. Ormanlık bölgelerde parlak yeşil bir manzaranın hakimliği ve şelaleler sürekli aktığı için yaz aylarında park çok daha canlı oluyor.

İlkbaharda şelale ve göllerde yarı donmuş suyun seyrek olarak akan bir su sistemine dönüşmesini izlemek kalpleri ısıtıyor. Sonbaharda Milli Park’ın yaklaşan kış için büsbütün hazırlandığını görmek son derece güzel.

Plitvice Gölleri nerede

Plitvice Göllerinde bulunan üç otelin yanı sıra yerel köylerde çok sayıda özel konaklama imkanları da bulunuyor. Giriş bileti fiyatları çocuklar için daha ucuz ve indirimli fiyat on beş veya daha fazla sayıdaki gruplar için geçerli.

Plitvice Milli Parkı ziyaretçi bilgileri

Ulusal parkta Ulaz 1 ve Ulaz 2 olmak üzere her birinde turist bilgi bürosu, hediyelik eşya ve atıştırmalık mağazaları olan iki giriş var. Her iki giriş de Nisan ortasından ve Eylül ortasına kadar günlük olarak sabah 07.00-17.00 arası ve Ekim ortasından Nisan ortasına kadar sabah 09.00- 16.00 arasında açık.

Çocuklar ve yaşlılar için düşük fiyat oranları var ve daha fazla bilgi için Korenica’daki Trg Sveti Jurja 6’daki ayrı bir Plitvice Turizm Ofisi (www.tzplitvice.hr) Tel: 053 776-798) de bulunuyor.

Plitvice Milli Parkı ulaşım

Plitvice Split ile Zagreb arasındaki eski yol üzerinde ama bir arabaya ihtiyacınız yok, çünkü ülkedeki hemen hemen her şehir ve otel ya turları çalıştırıyor ya da ziyaretçileri Plitvice’li turlarla birleştiriyor.

Araba ile ulaşım: Plitvice’ye Zagreb’den 2 saatlik bir yolculuk süresinde araba ile ulaşmak için Zagreb-Rieka otobanından Karlovac’a dönüyorsunuz. Buradan Split’e giden eski yol ile Plitvice’ye ait işaretleri takip ederek kolayca bulunabiliyor (E71).

Otobüsle ulaşım: Zagreb’deki ana otobüs istasyonundan günde birkaç otobüs var. Programları internetten www.akz.hr adresinden kontrol edebilirsiniz, ancak rezervasyon yapmak veya bilet almak için Avenue Marin Držića 4’teki otobüs istasyonunu ziyaret etmeniz gerekiyor. Otobüsünüzün Plitvice’de durduğundan ve yeni karayolunu kullanarak ve parkın Split’e giden yolunu atlamadığından emin olun.

Çevreden ulaşım: Ulaz 2’den (Giriş 2) tura başlamak için en uygun yer. Bu giriş sizi parkın ortasına getiriyor ve keşfetmek için daha fazla seçenek sunuyor. Ulaz 2 aynı zamanda parkın yakınında konaklamak isteyen gezginler için park otellerinin yanı sıra Plitvice’ye giden ve buradan çıkan yollardaki “oda” işaretleriyle dolu.

Yaşamın streslerinden uzaklaşmak istiyorsanız, Plitvice Gölleri Milli Parkı’nda doğadan esinlenen bir tatile sahip olabilirsiniz. Bu doğa harikası yeri keşfetmek için Hırvatistan uçak bileti seçeneklerine göz atmayı unutmayın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here