Uçak Bileti

Lozan (Lausanne), tarihi dokusunu muhafaza etmeyi başarmış, enerjik ve genç yapısını eğitim ve spor şehri özelliğine borçlu İsviçre’nin etkileyici bir şehirleri. İsviçre’nin Cenevre Gölü kıyısında, Alp Dağları çevrili Lozan, İsviçre’nin en küçük yerleşimlerinden biri olmasına rağmen, üniversite ve eğitim kurumlarıyla köklü bir eğitim şehri.

Vaud kantonunun başkenti olan Lozan, üniversiteleri, müze ve sanat galerileri ile Lozan, İsviçre’nin en düzenli, yeşil, sakin ve zengin şehirlerinden. Komşusu Cenevre’den daha küçük ama daha canlı olan bir kasaba. Düzenli sokak ve caddeleri, yemyeşil parkları, hareketli göl kıyısı ve yerel lezzetleriyle Avrupa’nın en huzurlu kentlerinden.

Lozan-Nasil-Gidilir

Eski ve Kıyı olmak üzere iki farklı bölgeye ayrılan Lozan’da Eski Şehir’in tarihi yapıları, şehrin en eski binaları ve resmi kurumları arasında yer alıyor. Göl kıyısında yer alan Kıyı ise kafe, restoran, alışveriş merkezleri ve dinlenme alanlarının bulunduğu daha yeni bir yapılaşmadan oluşuyor.

Lozan Gezilecek Yerler

Yıllara meydan okuyan, kuleleriyle dikkat çeken ve şehrin en önemli sembolü sayılan büyük Notre Dame Kilisesi, gotik mimarinin en iyi örnekleri arasında gösteriliyor.

Mobil Uygulama

Şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alan Notre-Dame Katedrali’nin yanı sıra, Palais de Rumine, Musée Cantonal des Beaux-Arts, Place de la Louve ve eski şehrin tarihi sokakları bulunuyor. Ayrıca Ouchy Liman Bölgesi’ne giderek şehrin atmosferini yürüyerek daha iyi hissetmek mümkün.

Lozan’da 17.yüzyıl tarihli çan kulesi ve kemerleriyle, etkileyici bir görünüm sunan Belediye Binası’nı (Hotel De Ville) gezebilir, 1826-1903 yılları arasında yapılan ve görkemli salonuyla büyüleyen Mercier Evi’ni görebilirsiniz.

Yılın her dönemi gerçekleştirilen spor etkinliklerine katılabilir, Cenevre Gölü’nde tutulan tatlı su balığının, yerel şarap ve tatlıların tadına bakabilirsiniz.

1. Lozan Olimpiyatlar Müzesi

Lozan-Olimpiyatlar-Muzesi

Olimpiyatlar ile ilgili sürekli ve geçici sergilerin bulunduğu Lozan Olimpiyatlar Müzesi (Olympic Museum Lausanne), 10 bin parçalık koleksiyonu ile olmipiyatlarla ilgili tüm dünyanın en geniş arşivini sergiliyor.

Her yıl 250.000 ziyaretçi ağırlayan müze, spor temalı sanat çalışmalarının yer aldığı bir parkla çevrili. 1993’te kurulan ve 1995’te Avrupa’da yılın müzesi seçilen Lozan Olimpiyat Müzesi, pazartesiden cumaya 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.

2. Lozan Notre-Dame Katedrali

Lozan-Notre-Dame-Katedrali

Bir Roma Katolik kilisesi olan Lozan Notre-Dame Katedrali (The Cathedral of Notre Dame of Lausanne), 1170’te yapılan ve yüzyıllar içinde pek çok onarımdan geçen Lozan’ın simge yapısı.

Kilisenin, tasarımı 10 yıl süren ve 7000 boru, 2 konsol, 5 kılavuz ve bir pedaldan oluş büyük orgu, yapıldığı dönemde dünyanın en büyük orgu olarak tarihe geçti.

1405’ten bu yana kesintisiz olarak çan kulesinde bir gözcüsü bulunan katedralin kulesinde 7 devasa çan yer alıyor.

3. Outsider Art Koleksiyonu

Outsider Art Koleksiyonu (Musée de L’Art Brüt), psikiyatri hastaları ve mahkumlar gibi sosyal bakımdan dışlanmış kişilerin çalışmalarının sergilendiği, “dışarda kalan sanat” kavramı üzerinden hizmet veriyor.

Hastanelerin psikiyatri klinikleri ve hapishaneler gibi yerlerde üretilen sanatsal kaliteyi ilk tanıyan kişi oan lJean Dubuffet tarafından kurulan müze, günümüzde sanatsal iletişimde uluslararası bir odak noktası olarak biliniyor.

4. Ouchy Liman Bölgesi

Ouchy-Liman-Bolgesi-Lozan
Ouchy-Liman-Bolgesi-Lozan

Fransa manzaralı turistler için çok popüler olan Ouchy Liman Bölgesi (Le Port d’Ouchy), roller ve kaykay yapılabilen, gölün ve Alplerin inanılmaz manzarasonı gözler önüne seren şahane bir yer.

Özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen Le Port d’Ouchy’de, Lozan görüşmeleri sırasında İngiliz heyetinin kaldığı Lozan’ın en lüks oteli Beau Rivage Sarayı’nın yanı sıra, liman çevresindeki restoran ve kafeler bulunuyor.

Lozan’ın sahil semti, Uşi Antlaşması ve Lozan Konferansının yapıldığı Château d’Ouchy da burada yer alıyor.

5. Lozan Tarih Müzesi

Tarihi bir piskoposluk sarayı olan Lozan Tarih Müzesi (Musee Historique De Lausanne), Bishops Katedrali’nin karşısında yer alıyor. 550.000 parçalık koleksiyonuyla 1918’de müze olarak düzenlenen yapı, Orta Çağ’dan, 19.yüzyıla kadar olan döneme ait, şehrin tarihini açıklayıcı eserler sergileniyor.

El sanatları koleksiyonlarında, şehrin zengin tarihi, sanayi, ekonomi ve uygulamalı sanatlara ait, sosyal ve siyasi objeler tanıtılıyor. Kütüphanesinde 5000, fotoğraf koleksiyonunda ise 300 bin fotoğrafın bulunduğu müzede geçici sergiler de düzenleniyor.

6. Sauvabelin Kulesi

Sauvabelin-Kulesi-Lozan

Sauvabelin Ormanı’nda bulunan ve ahşap bir kule olan Sauvabelin Kulesi (Tour de Sauvabelin), 2003’te inşa edilmiş ve 35 m yüksekliğe sahip bir yapı. Cenevre Gölü ve çevresindeki kırsal bölgeler ile dağların panoramik manzarasını sunan kulenin bulunduğu ormanda doğa ile iç içe, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

7. Rolex Öğrenme Merkezi

Rolex-Ogrenme-Merkezi-Lozan

Rolex Öğrenme Merkezi (EPFL Öğrenme Merkezi/Rolex Learning Center), Lozan Üniversitesi (EPFL) okul müdürlüğü ve kütüphanesi içerisinde yer alıyor. Merkezde, Avrupa’daki en büyük bilimsel koleksiyonlardan biri olan ve 500 bin basılı eser içeren ana kütüphanenin yanı sıra, 10.000 çevrimiçi dergi ve 17.000 e-kitap erişimi sağlayan Dil ve Multimedya Merkezi yer alıyor.

8. Rumine Sarayı

Rumine-Sarayi-Lozan

Rumine Sarayı (Palais de Rumine), Floransa Rönesansı tarzında 19. Yüzyıl tarihli bir yapı. 1892’de mimar Gaspard André’nin tasarımıyla yapımına başlanan saray, açıldığı dönemde Lozan Üniversitesi Kütüphanesi ve Vaud Kantonuna ait bilimsel ve sanatsal koleksiyonlar tesislerini barındırırken, günümüzde Cenevre Gölü yakınlarında hizmet veriyor.

Rumine Sarayı içerisinde, Kanton Güzel Sanatlar Müzesi, Kanton Arkeoloji ve Tarih Müzesi, Kanton Müziği Müzesi, Kanton Jeoloji Müzesi ve Kanton Zooloji Müzesi yer alıyor.

9. Kanton Güzel Sanatlar Müzesi

Kanton-Guzel-Sanatlar-Muzesi-Lozan

1841’de kurulan Kanton Güzel Sanatlar Müzesi (Cantonal Museum of Fine Arts), 10.000 parçalık koleksiyona sahip bir sanat müzesi. 18’inci yüzyıldan post-izlenimcilik koleksiyonu, modern ve çağdaş sanat koleksiyonları ve 1990-2010 yıllarından da uluslararası ve İsviçreli sanatçıların eserlerinin sergilendiği müze, Lozan’ın olduğu kadar İsviçre’nin de en değerli müzelerinden.

10. Ale Kulesi

Lozan’ın Orta Çağ surlarından geriye kalan tek yapısı olan Ale Kulesi (la Tour d’Ale), 21 m yüksekliğe sahip 1340 tarihli bir yapı. Tarihi süreç içerisinde, bir sığınak ve zindan olarak kullanılan, 1900’de de tarihi bir anıt olarak koruma altına alınan kulenin, son restorasyonu 1903’te yapıldı. Yeni yapılan binaların arasında bir zamanlar şehri koruyan surların yegâne kalıntısı.

Fransızca konuşulan Lozan’da havalimanı bulunmuyor. En yakın havalimanın bulunduğu Cenevre’ye ise trenle 45 dakikada ulaşım mümkün. İstanbul’dan uçuş süresinin yaklaşık 3.5 saat olduğu Cenevre’ye Türk Hava Yolları, Swiss Air ve Pegasus Havayolları’nın uçuş seferleri bulunuyor. Uygun Cenevre uçak bileti için turna.com uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here