Uçak Bileti

İsviçre’nin başkenti Bern oldukça etkileyici bir tarihi geçmişe sahip. Saraylar, parklar ve bahçeler o kadar fazla ki şehrin her yerini görmek isteyebilirsiniz. Görsel açıdan daha güzel bir şehir bulmak gerçekten çok zor! Aare Nehri şehrin en önemli doğal güzelliği çünkü bir çok yer onun yakınında muhteşem bir atmosfer yaratabilmek için tüm hünerlerini kullanmış görünüyor. İster bilim ister sanat isterseniz de doğa aşığı biri olun, Bern’de istediğiniz her şeyi falasıyla bulacaksınız.

Bern’de Yapılacak En İyi Turistik Etkinlikler

1. Zentrum Paul Klee

Engebeli yapısı ile Zentrum Paul Klee kendi başına bir şehir ikonu. Dışarıdan çok etkileyici görünse de içerisine girdiğinizde bu etki daha da artıyor. Zentrum Paul Klee’nin eserleri konusunda dünyanın en etkileyici koleksiyonuna sahip. Klee’nin çalışmaları ekspresyonist, sürrealist ve kübist çalışmalardan oluşuyor ve çoğunlukla Bauhaus tasarım ve mimarisinden ilham almış. İçeride iki büyük sergi bulunuyor ve bu sergilerin içinde Park Near Lu gibi muhteşem bir eser de yer alıyor.

2. Bern Tarih Müzesi

İsviçre’nin en büyük müzelerinden biri de Bern Tarih Müzesi. Müzedeki sergiler İsviçre’nin tarih öncesi zamandan günümüzdeki en modern eserlerine kadar uzanan muhteşem eserlere ev sahipliği yapıyor. Sayısız sergi olsa da bizim tavsiyemiz 16. ve 18. Yüzyıllara ait olan altın ve gümüş koleksiyonlarının bulunduğu Burgundy Tapestries’i kaçırmamanız yönünde olacaktır. Müzede ayrıca Einstein’ın hayatı ve çalışmalarına adanmış bir sergi de bulunuyor.

Mobil Uygulama

3. Gurten

Şehrin yerlileri Gurten tepesini güneşlenmek ve gidilebilecek en huzurlu yerlerden biri olarak tercih ediyor. Şehrin hemen dışında bulunan tepenin manzarası inanılmaz güzel. Bir taraftan şehri tepeden görebilirken diğer taraftan da Alpleri görebiliyorsunuz. Akşam muhteşem bir yemek yemeden önce bölgedeki yürüyüş yollarında uzun bir yolculuğa çıkmanızı tavsiye ederiz. Tren istasyonundan yürüyerek de ulaşabileceğiniz tepeye 5 dakikalık panaromik bir tren olan Gurtenbahn ile de gelebilirsiniz.

4. Einsteinhaus

1903 ile 1905 yılları arasında Albert Einstein Bern’de Kramgasse No. 49 adresinde yaşamaktaydı. Eşi Milevna ve oğlu Hans ile bu evde yaşayan Einstein günümüz fiziğinin temellerini oluşturan Annus Mirabilis’i bu evde yazdı. 1905 yılındaki evine bağlı kalınarak tasarlanan evi gezebilir, üst katında Einstein’ın Bern ve İsviçre ile olan bağlarının tüm tarihini detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

5. Bear Pit (Ayı İni)

Yerel bir efsaneye göre Bern adı bear (İngilizce ayı) kelimesinden türemiş ve ayılar şehrin tarihi ve kültüründe çok önemli yer edinmiştir. Günümüzde artık bu inlerde saklanmıyorlar çünkü sayıları giderek çoğaldı ve artık onları Aare nehrinde yüzerken bile rahatlıkla görebilirsiniz. 16. Yüzyıldan kalma olan bu inlerde bir zamanlar yaşayan ayıları görmek için ziyarete gelenler arasında Einstein’dan Lenin’e kadar bir çok ünlü isim yer alıyordu. Halen çok önemli bir kültür olan ayılara verilen değer ve önem eskisine nazaran günümüzde çok daha iyi bir konumda.

6. Federal Saray

İsviçre Federal Sarayı kendi dillerinde Bundeshaus olarak biliniyor. İsviçre Federal Yönetimi ve Federal Yüksek Divanı bu binayı ülkenin en önemli binası haline getiriyor. 19. Yüzyılda yapılan Bundeshaus dünyanın ilk modern demokrasisine ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyor. Parlamento’nun çalışmadığı vakitlerde içerisini turla gezmek mümkün. Hemen Bundeshaus’un önünde yer alan çeşme ise yakınlardaki en ilgi çekici turistik noktalardan biri.

7. Rosengarten

Bern’in tarihi merkezinde vakit geçirmeyi planlıyorsanız eğer Rosengarten’de mutlaka kalmak isteyeceksiniz. Küçük bir park olan Rosengarten ufak bir tepenin üzerinde muhteşem bir şehir manzarasına sahip. Bahçenin içinde 200den fazla çeşit gül bulabilirsiniz ve aralarında rhododendron cinsi güller dahi var. Çocuklar için de küçük bir oyun parkı var, yetişkinler için de hafif yemekler yiyip güzel bir kahve içebilecekleri çok tatlı bir restoran da bulunuyor. Şehrin karmaşasından biraz uzaklaşmak için birebir.

8. Bern Minster

15. yüzyılda başlayan inşaat çalışmaları ancak 1893 yılında biten Bern Minster Katedrali şehrin ve ülkenin en yüksek katedrali olma özelliğine sahip. Gotik mimarisine sahip olan katedralin gökyüzüne uzanan inanılmaz bir kubbesi var. Tartışmasız şekilde Bern Minster’ın en etkileyici yeri ise üzerinde Kıyamet Gününün tasvirinin bulunduğu nefes kesici kapısı. Katedrali yakından ve içinden görmek çok güzel olsa da dışarıdan görebileceğiniz en iyi yer kesinlikle Kirchenfeldbruecke adındaki köprü olacaktır.

9. Zytglogge

İsviçre denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de 13. Yüzyıla ait, Bern’in kalbinde yer alan saat kulesi Zytglogge. Bu kule size saati söylemekten çok daha fazlasını yapıyor. Saat başı olmadan birkaç dakika önce içinden çıkan bir soytarı davulunu çalmaya başlıyor ve ardından müzik geliyor. Ve tam saat başı olduğunda da kral ve ayıları temsil eden karakterler çıkıp aşağıdan kendilerini izleyen kalabalığa harika bir şov sunuyorlar. Genellikle çocukların çok hoşuna giden bir olay ancak yetişkinler de hem eğleniyor hem de saatin tarihi geçmişinden fazlasıyla etkileniyorlar. Saatin üzerine dikkatli bakıldığında ayları ve o an bulunduğu zamanın içinde olduğu burç sembolünü de gösteriyor.

10. Altstadt

Bern’in tarihi merkezi tüm İsviçre’nin tartışmasız en büyüleyici yeri. Taş kaldırımları, kireç taşından yapılmış yan yana evleri ve huzurlu atmosferi 500 yıldır neredeyse hiç değişmedi bile. Altstadt üç tarafından Aare nehri ile sarmalayarak tarihi bölgeyi adeta doğal bir sınır ile çiziyor. Ortaçağa kasabalarının çok olduğu komşu yerleşim bölgelerinin de her yerinde 16. Yüzyıldan kalma çeşmeler ve 15. Yüzyıldan kalma kemerler görmek mümkün. Her ne kadar en güzel çeşmelerin ve heykellerin bulunduğu bölgelerden tramvay geçiyor olsa da tavsiyemiz kesinlikle buraları yürüyerek gezmeniz yönünde.

İsviçre’nin başkenti görkemli Bern’i keşfetmek için Bern uçak bileti seçeneklerine göz atın!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here