Uçak Bileti

Keloğlan Mağarası Denizli’de saç çıkaran mağara şeklinde nam salmış turistik bir yer. Çok sayıda sarkıt, dikit ve sütuna sahip mağara, Türkiye’de yakın dönemde turizme açılan mağaralardan biri.

Yöre halkı arasında saç ve sakal sağlığı için iyi geldiğine inanılan mağara, Jura-krtase kireç taşları içinde geliştiğinden birçok damla taş sütunu ile birbirine geçen çok sayıda adacığa ayrılıyor. Girintili çıkıntılı yapısıyla gizemli bir atmosfere sahip olan mağara, Denizli-Antalya Karayolu üzerinde yer aldığından bu güzergahta listeye eklenmesi gereken yerlerden biri.

Keloğlan Mağarası Hakkında Bilgi

Keloğlan Mağarası Hakkında Bilgi

Batı Anadolu ve Ege Bölgesini Akdeniz’e bağlayan Denizli-Antalya Karayolunun yakınında yer alan Keloğlan Mağarası’nın toplam uzunluğu 145 metreye ulaşıyor.

Yatay olarak gelişen, geçit konumlu fosil bir mağara olan Keloğlan Mağarası’nın içerisinde sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıtı, örtü damlataşları gibi çok sayıda ilginç şekil ve oluşum bulunuyor. 1990 yılına kadar kimsenin dikkatini çekmeyen, yalnızca bölgede hayvanlarını otlatan çobanlar tarafından bilinen mağara, Denizli Valiliği’nin başvurusu üzerine Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlıkları yapıldıktan sonra 2003 yılında turizme kazandırılmış.

Mobil Uygulama

Denizli-Antalya Karayoluna olan yakın konumu nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, denizden 1.100 metre yükseklikte, galerileri 145 metre uzunlukta, mağara içerisindeki yükseklik ise yer yer 5-6 metreye ulaşıyor. Keloğlan Mağarasında MTA tarafından yapılan etüt çalışmalarında bulunan hayvan kemikleri mağara içerisinde sergileniyor.

Mağaranın çok geniş bir girişi bulunuyor. Çok sayıda doğal odacık ve bölümden oluşan mağaranın nemli ve sıcak havası astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Mağara içerisindeki iç ortam sıcaklığı yılın her döneminde 32 derece, mutlak nem ise yüzde 65 olarak ölçülmüş.

Mağaraya girildiğinde büyük bir galeri ile karşılaşılıyor. Galeri boyunca mağarada binlerce yıllık zamanda oluşan farklı şekiller, tavandan damlayan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitler, sütunlar, traverten oluşumlar görülmeye değer. Mağaranın giriş kısmında küçük bir yarasa kolonisi de bulunuyor.

Keloğlan Mağarası, Türkiye’de yakın geçmişte turizme kazandırılan en görkemli mağaralardan biri. Denizli coğrafyasının yeryüzü şekillerini yansıtan mağara, astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.

Mağarayı ziyaret ettikten sonra doğa yürüyüşçülerinin rotasında yer alan Karadağ’ın zirvesinde yürüyüşe çıkabilir, Acıpayam Ovasının eşsiz manzarasını izledikten sonra Dodurgalar-Değirmendere’deki alabalık tesislerinde bir şeyler yemek için mola verebilirsiniz. Keloğlan Mağarasının yanı başındaki Aslanlı İni de 1989 yılında SİT alanı olarak ilan edildikten sonra turizme kazandırılmayı bekliyor.

Keloğlan Mağarası Nerede?

Keloğlan Mağarası (Keloğlan İni Mağarası), Denizli’nin Acıpayam ilçesinin 18 km doğusunda yer alan Dodurgalar Mahallesindeki Mallı Dağının yamacında yer alıyor.

Keloğlan mağarası konumu burada.

Keloğlan Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Keloğlan Mağarası'na Nasıl Gidilir?

Denizli’de bulunan havalimanına bir çok şehirden seferler düzenleniyor. Şehre ulaşmanın en kolay seçeneği havayolu ile. Denizli uçak bileti seçeneklerine göz atmayı ihmal etmeyin.

Denizli’ye otobüsle gidecekseniz eğer Denizli otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Mağaraya arabayla ulaşmak için Denizli-Antalya Karayolunda Acıpayam ilçesinden sonra 14 km devam ederek doğu yöndeki Dodurgalar Mahallesi yoluna girmeniz gerekiyor. Bu yoldan 1.5 km sonra kuzey yöndeki yola girerek 4 km sonra mağaraya ulaşabilirsiniz. Acıpayam ile Dodurgalar arasında düzenli dolmuş seferleri yapılıyor. Otobüsle ulaşım için öncelikle Denizli ya da Acıpayam otogarına gelmek gerekiyor.

Keloğlan Mağarası; Denizli’ye 75 km (1 saat 10 dk), İzmir’e 313 km (3 saat 55 dk), İstanbul’a 664 km (7 saat 30 dk), Ankara’ya ise 516 km (6 saat 10 dk) uzaklıkta. İstanbul’dan düzenli uçak seferlerinin gerçekleştirildiği Denizli Çardak Havalimanı ise Keloğlan Mağarasına 103 km (1 saat 40 dk) mesafede.

Keloğlan Mağarası Efsanesi

Keloğlan Mağarası Efsanesi

Eskiden bu bölgede çobanlık yapan bir genç, bir kıza aşık olmuş. Ancak kel olduğu için sevdiği kızı ona vermemişler. Kendini dağlara vuran genç dolaşırken yorgun düşmüş ve karşısına çıkan mağaraya girmiş.

Genç burada günlerce uyumuş. Uyandığında saçlarının çıktığını fark etmiş. Köyüne döndüğünde, aşık olduğu kızla evlenmişler. O günden sonra da mağaraya ‘Keloğlan Mağarası’ adı verilmiş. Bu efsane bölgede dilden dile dolaşır.

Keloğlan Mağarası Giriş Ücreti

Keloğlan Mağarası giriş ücreti 15 TL, öğrenci 10 TL. Acıpayam Belediyesi tarafından işletilen mağarada Müze Kart geçerli değil.

Adres: Dodurgalar Mah. Banraz Mevkii, 20800 Acıpayam, Denizli
Telefon: 0530 268 48 66
Mağara ziyaret saatleri
: 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Mağara, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.

Keloğlan Mağarası saç çıkarır mı?

Kel çoban efsanesi nedeniyle saçı olmayanlar bu mağaraya gelerek şifa bulmayı umut ediyor. Elbette mağaranın saç çıkarma üzerine kanıtlanmış bir etkisi bulunmuyor.

Keloğlan Mağarası’nın adı neden Keloğlan Mağarası?

Geçmişte köse birinin mağarada uyuyakalması, uyandığında ise saçları uzamış olarak kendini bulması nedeniyle mağaraya bu isim verilmiş.

Denizli ile ilgili diğer içeriklerimi de mutlaka okumalısınız.

Denizli’de Gezilecek YerlerAcıpayam KanyonuIşıklı GölüGüney Şelalesi Laodikeia Antik Kenti Denizli Tavas Gezilecek Yerler

Otobüs Bileti

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here