Uçak Bileti

İslam Eserleri Müzesi (Museum of Islamic Art), Katar’ın başkenti Doha’da en etkileyici yerlerden biri. 2008 yılından beri hizmet veren müzede İslam sanatına ait birbirinden değerli eserler sergileniyor. İspanya’dan Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyadan toplanan bu eserlerin tarihleri 7. ve 19. yüzyıl arasında değişiyor.

Sahip olduğu eşsiz eserlerin yanında müze, tasarımıyla da oldukça dikkat çekiyor. Paris’teki Louvre Piramidi eseriyle tanınan ünlü mimar Ieoh Ming Pei tarafından inşa edilen yapının en üst katı ‘burkalı kadın’ görüntüsüne sahip. Bu görünümü nedeniyle Doha’nın simge yapıları arasına girmiş İslam Eserleri Müzesi, hem ilginç mimarisi hem de İslam tarihini aydınlatan koleksiyonuyla Arap ülkelerinde türünün tek örneği.

Museum-of-Islamic-Art-Katar

Museum of Islamic Art, Doha

Doha’nın heyecan verici mekanlarından biri olan İslam Eserleri Müzesi, Doha Körfezi’nin güney ucunda yer alıyor. Dünyanın en eksiksiz İslam eser koleksiyonlarının sergilendiği müzede 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan metal işleri, seramik, mücevher, ahşap işi, tekstil ve camdan eserler bulunuyor.

İslam sanatını dünyaya göstermek amacıyla kurulduğu için İslam Sanatları Müzesi olarak da bilinen müze, ilginç bir mimariye sahip. Ünlü mimar Ieoh Ming Pei tarafından tasarlanan yapıda, antik dönem İslam mimarisinden etkilenmiş modern bir hava hakim.

Mobil Uygulama

Bu durum Pei’nin müzeyi tasarlamadan önce 6 ay İslam ülkelerini dolaşıp mimari yapılarını incelemesinden kaynaklanıyor. Kahire’deki Tolunoğulları Camii avlusunda bulunan 13. yüzyıl yapısı sebilden ilham alan Pei, müzeyi burkalı kadın görünümünde tasarlamış. Müzenin yapısında kullanılan ahşap ve taşlar müzenin çarpıcı eserleri arasında eşsiz bir ortam yaratıyor.

Doha-Katar-Muze

İnşaatı bir Türk firması tarafından tamamlanan müze, bir park ile çevrili, bir yarımada üzerine kurulu bulunuyor. 45 bin metrekarelik bir alan üzerine yayılan müze, 2008 yılından beri ziyarete açık.

İç mekan galeri alanları Wilmotte Associates’in JM Wilmotte liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmış müzede İspanya, Mısır, İran, Irak, Türkiye, Hindistan ve Orta Asya menşeli pek çok eser sergileniyor. 1980’lerin sonundan itibaren toplanan bu eserler arasında tarihi 7.yüzyıl ila 19.yüzyıl arasında değişiyor.

Üç kıtadan toplanmış birbirinden güzel koleksiyonların sergilendiği müzede Kabe’nin Anahtarını, Kabe’nin örtülerini, el yazması Kur’an’ı Kerimler’i, en eski İslami usturlabı, İran Edebiyatı’nın en önemli eseri Şahname’nin bir sayfasını, Osmanlı fermanlarını, İznik Çinileri’ni, Fatih Sultan Mehmet’in portresini ve pek çok önemli İslami eserini bir arada görebilmek mümkün.

Islam-Eserleri-Muzesi-Katar

İslam Eserleri Müzesi’nde neler var

Seramikten cama, metal işlerinden el yazması eserlere kadar pek çok koleksiyonun sergilendiği müzede Al Corniche manzarasını gören bir kafe mevcut. Müzeyi gezip bu kafede dinlenebilir, müzenin bahçesinde yer alan oyun alanı ve bungee trambolinlerinde çocuklarınızla eğlenceli bir vakit geçirebilirsiniz.

Müzenin içinde yer alan kütüphanede Arap kültürüne ve diğer dünya kültürlerine ait pek çok kaynaktan faydalanabilir, şanlıysanız müzenin konferans salonlarında gerçekleşen seminerlere katılabilirsiniz. Ayrıca en üst katında bir Fransız restoranının hizmet verdiği müzede sanat ve kaligrafiyle ilgili atölyelere de katılmak mümkün.

İslam Eserleri Müzesi’ni ziyaret saatleri

Birbirinden güzel İslam eserleriyle dolu müze salı ve cuma günleri hariç haftanın her günü 10.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyor. Bu günlerde müzeye en geç saat 17.00’ye kadar girilebiliyor. Müze cuma günleri saat 14.00’te ziyaret açılıp saat 20.00’de kapanırken, salı günleri tamamen ziyarete kapalı halde bulunuyor.

Islam-Eserleri-Muzesi-Doha

İslam Eserleri Müzesi ile müzeye ait parkı ziyaret ederken, -Katar kültürüne saygının bir işareti olarak- omuzlarınızın ve dizinizden yukarısının görünmeyeceği kıyafetler giymeniz gerekiyor.

İslam Eserleri Müzesi nerede

Doha’nın en dikkat çeken yerlerinden biri olan İslam Eserleri Müzesi, Al Corniche Caddesi üzerinde, Souq Waqif’e yaklaşık 1,5 kilometre mesafede konumlanıyor. Müze Hamad Uluslararası Havaalanı’na ise arabayla 15 dakikalık bir mesafede.

İslam sanatının ve kültürünün nadide parçalarının bulunduğu İslam Eserleri Müzesi, Doha’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

En ucuz Doha uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here