Uçak Bileti


Türkiye’nin en güzel ve önemli şehirlerinden biri olan Bursa, 1326 – 1365 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış. İstanbul’dan, Bursa’ya ulaşmak çok kolay olduğu için, hafta sonu kaçamakları için en iyi destinasyonlardan biri.

Tarihi eserlerin yanı sıra, doğal güzellikleri, termal tesisleri ve yemekleri ile ön plana çıkan Bursa’da dolu dolu 2 gün geçirebilirsiniz. Bursa merkezinde gezeceğiniz yerler birbirine çok yakın olduğu için bu bölgeye bir gününüzü ayırabilirsiniz. Diğer günde kaplıcaları ve termal tesisleri ile ünlü Bursa’nın Çekirge semtini gezip, teleferikle Uludağ’a veya Sarıalan Bölgesi’ne çıkabilirsiniz. Hava güzel olursa Mudanya sahilinde de gezebilirsiniz.

Bursa Gezilecek Yerler

1. Bursa Ulu Cami

bursa-gezilecek-yerler

Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid zamanında, mimar Ali Neccar’a yaptırılmış. Yıldırım Bayezid, haçlı ordusu ile yaptığı Niğbolu Savaşı’na gitmeden önce, eğer bu savaştan zaferle çıkarsa 20 cami yaptıracağını söylemiş. Haçlı ordusuna karşı ezici bir üstünlük sağlayan Yıldırım Bayezid, damadınından aldığı tavsiye ile 20 cami yaptıracağına, 20 kubbeli tek bir cami yaptırmış.

Osmanlı Ordusu, 1402 yılında, Ankara Savaşı’nda Timur’a yenildikten sonra, Ulu Cami ahır olarak kullanılmış. 1403 yılında Moğollar camiyi yakmış. Yıldırım Bayezid’in oğlu I. Mehmet zamanında Osmanlı İmparatorluğu biraz daha iyi duruma gelmiş.

Mobil Uygulama

1421 yılında onarılan cami tekrar ibadete açılmış. 1855 yılında meydana gelen depremde büyük zarar gören caminin 17 kubbesi yıkılmış. 1862 yılında tamir edilen cami yeniden ibadete açılmış.

Bursa Ulu Cami içindeki şadırvan ve 21 hattat tarafından yapılan 45 levha ve 87 duvar yazısı bulunur. Bu levhalarda Allah’ın birliğini sembolize eden “Vav” harfi yazılıdır.

Bursa Ulu Cami ile ilgili bir çok hikaye var. Bunların en ünlülerinden bazıları şöyle;
– Caminin inşaatında çalışan demirci ustası (Karagöz olarak biliniyor) çalışanları çok güldürdüğü için Yıldırım Bayezid tarafından idam ettirilmiş.
– Camide Hızır Peygamber’in namaz kıldığı bu nedenle, burada namaz kılıp dilek dileyen herkesin dileğinin kabul olduğu söylenir.
– Mevlid yazarı Süleyman Çelebi, uzun yıllar burada imamlık yapmış.

2. Bursa Koza Han

bursa-kozahan

Bursa Koza Han, Osmanlı Sultanı II. Beyazıt tarafından, İstanbul’daki Beyazıt Camii ve Külliyesi’ne maddi destek sağlaması amacıyla, mimar Abdul Ula bin Pulad Şah’a 1491 yılında yaptırılmış.

Bizans İmparatorluğu zamanında Çin’e ajanlar gönderilerek ipek kumaş üretimi ile ilgili bilgiler Bursa’ya getirilmiş. Bursa ipek kumaş üretim merkezi yapılmış. Bursa Koza Han’ın çevresindeki dükkanlarda ipek kumaş kullanılarak yapılmış bir çok ürün bulabilirsiniz.

Dikdörtgen bir avlusu bulunan Bursa Koza Han günümüzde Bursa’nın en canlı ve hareketli yerlerinden biri. Bursa Ulu Cami’nin hemen yakınında bulunan Bursa Koza Han Bursa’ya gelen turistlerin en çok uğradığı yerlerden biri. Bursa’yı gezerken dinlenmek, biraz mola vermek, çay ve kahve içmek isterseniz buraya mutlaka uğrayın.

3. Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe, yüksek bir tepede yer aldığı için şehrin çoğu yerinden görülebilir. Bursa Yeşil Türbe Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi (I. Mehmet) tarafından mimar Hacı İvaz Paşa’ya 1421 yılında yaptırılmış.

Türbe tamamlandıktan 40 gün sonra I. Mehmet ölmüş. Aralarında, I. Mehmet’in çocuklarının ve akrabalarının da bulunduğu 8 kişinin daha mezarı burada bulunuyor. Bursa Yeşil Cami de Yeşil Türbe’nin hemen karşısında yer alıyor.

4. Irgandı Köprüsü

irgandi-koprusu

Bursa Irgandı Köprüsü, 1442 yılında dönemin ünlü tüccarlarından Muslihiddin tarafından yaptırılmış. Köprünün iki kenarında dükkanlarda Türk el sanatlarından çeşitli örneklerin satıldığı ilginç dükkanlar yer alır.

Dünya’da bu şekilde çok az örnek görebilirsiniz. En ünlüleri ise, İtalya Floransa’da Ponte Vechio ve Venedik Büyük Kanal’daki köprülerdir.

5. Tophane Parkı

Bursa Tophane Parkı, şehrin tam merkezinde bulunuyor. Burada şehrin büyük bir bölümünü görüp, seyredebileceğiniz teraslar var. Ayrıca; Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi’nin Türbeleri ve Bursa Saat Kulesi de bu parkın içinde yer alıyor

Burada oturup bir şeyler yiyebileceğiniz ve içebileceğiniz cafeler de bulunuyor. Bursa Saat Kulesi, eskiden yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış. 6 katlı kule, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 30. yılına özel olarak 31 Ağustos 1906 tarihinde açılmış.

6. Balibey Han

Balibey Han

Bursa Balibey Han, 15. yüzyılda Niğboğlu Sancak Bey’i Hamza Bey’in oğlu Balibey tarafından yaptırılmış. O tarihlerde, Bursa’ya ticaret yapmak için gelenler bu handa konaklarmış. Günümüzde geleneksel sanatların yaşatılmaya çalışıldığı atölyeleri burada görebilirsiniz.

Bursa’da ne yenir, nerede yenir

Kebapçı İskender: Bursa deyince ilk akla gelen yemek İskender oluyor. Buradaki mekanın tarihi atmosferi ve ambiyansı çok iyi. İskender’in lezzetini çok beğendik. Eti, sosu, tereyağı, pidesi ve yanına konulan yoğurt harikaydı. Bursa’ya gelirseniz İskender yemek için buraya uğramanızı tavsiye ederiz.

Tarihi Aynalı Çarşı Pide ve Cantık: Bursa’ya gittiğinizde İskender dışında bir şeyler yemek isterseniz, Bursa Aynalı Çarşı’daki Pide ve Cantık Salonu’na uğrayabilirsiniz. Cantık bizim bildiğimiz pideye benziyor yalnız biraz daha küçüğü. Kuşbaşılı ve kaşarlı olanı Bursalılar tarafından çok seviliyor.

Bursa’nın tarihi Çekirge bölgesinde bulunan otel, eskiden konak olarak kullanılıyormuş. Günümüzde ise tarihi dokusuna uygun olarak dekore edilmiş 18 odası ile butik otel olarak hizmet veriyor. Şehrin karmaşasından ve gürültüsünden uzakta bulunan bu otelde kalmanızı tavsiye ederiz.

Bursa’ya otobüsle gidecekseniz eğer Bursa otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here