Uçak Bileti

Bilecik, antik çağdan bu yana yerleşim yeri olmuş ve bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bu yerleşimlerden günümüze kalan tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler Bilecik’i ziyaret etmeniz için başlıca nedenler. Kültürel zenginliği ile dolu dolu bir Bilecik gezilecek yerler listesi sizi bekliyor. 2 ya da 3 günlük mini bir tatil ayarlayıp Bilecik’e bir seyahat planlayabilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik’te gezilecek yerler hem merkez hem de ilçelere dağılmış konumdalar. İlde görebileceğiniz müzeler, cami ve türbeler, kanyon, gölet, şelaleler, yaylalar var. Tarihi ya da doğal yerleri gezmeyi seviyorsanız bu küçük ama sevimli şehir size keyifli bir seyahat vadediyor.

Bilecik Gezilecek Yerler Listesi

  1. Şeyh Edebali Türbesi
  2. Köprülü Mehmet Paşa Cami
  3. Bilecik Müzesi
  4. Yaşayan Kent Müzesi
  5. Harmankaya Kanyonu
  6. İnhisar Mağarası
  7. Bozcaarmut Göleti
  8. Kınık Şelalesi
  9. Küçükelmalı Tabiat Parkı
  10. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
  11. Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi
  12. Kömürsu Yaylası
  13. Çiçekli Yayla

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik’teki en önemli yerlerden biri Şeyh Edebali Türbesi. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu kabul ediliyor Şeyh Edebali. Mutasavvıf olmasının yanında ilk Osmanlı kadısı ve müftüsü olmuş. Döneminde çok sayıda talebe yetiştirmiş.

Mobil Uygulama

Şeyh Edebali uzun bir hayat sürdükten sonra 1326’da Bilecik’te vefat etmiş. Zaviyesinin mescid olarak kullanılan odasına defnedilmiş. Kendisiyle birlikte hanımı, kızı, zamanın büyüklerinden Molla Hattab-ı Karahisar, Şeyh Muhlis Baba ve isimleri bilinmeyen bazı yakınları da buraya defnedilmiş. 

  • Şeyh Edebali Türbesi konumu burada.

Köprülü Mehmet Paşa Cami

Köprülü Mehmet Paşa Cami

Köprülü Mehmet Paşa Camii, 1661 yılında inşa edilmiş. Kesme taştan yapılan caminin minaresi 1965 yılında restore edilmiş. Avlusunda şadırvan, güneş saati ile kütüphane ve muvakkithane olarak müştereken yapılmış bina bulunuyor. Cami 2,5 yıl kadar restorasyon süreci geçirmiş ve sonrasında 2019 yılında tekrar ibadete açılmış.

  • Köprülü Mehmet Paşa Cami konumu burada.

Bilecik Müzesi

Bilecik Müzesi

Bilecik merkezde gezilecek yerler içinde Bilecik müzesi mutlaka olmalı. Müze binası, 1794 yılında askeri amaçlı kullanılmak amacıyla inşa edilmiş. İki katlı binanın alt katı daha sonraları hapishane olarak kullanılmış. 1921-1922 Yunan işgali sırasında tamamen yanarak enkaz haline gelmiş. Kurtuluş Savaşı sonrasında ise kalan temelleri üzerine yeniden inşa edilmiş. 1995’e kadar hapishane olarak kullanılmış. Hapishane başka bir yere taşınınca müze binası olarak kullanılmak üzere, 1996 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş.

2007’de müze olarak hizmete açılmış. Müzede eserler kronolojik sıralamaya göre sergileniyor. Paleolotik, Neolitik, Tunç, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine tarihlenen eserler var müzede. Etnografi bölümünde Osmanlı oba ve ev yaşantısından kesitler, savaş aletleri, seramik ve metal mutfak kapları, Bilecik yöresine ait giysiler ve süs eşyaları yer alıyor. Bilecik Müzesi girişi ücretsiz.

Yaşayan Şehir Müzesi

Yaşayan Şehir Müzesi

Yaşayan Şehir Müzesi, Bilecik’in kültürel, tarihsel ve geleneksel örf adetlerini, yaşanmışlıkları ve yaşam tarzlarını yansıtan bir müze. Müzede balmumu heykelleri, üç boyutlu Bilecik animasyonları sergileniyor. Ayrıca interaktif uygulamalar, eğitim ve konferans alanları, sergi salonları ve yöresel tatların olduğu Yörük Çadırı bulunuyor. Giriş ücretsiz.

  • Yaşayan Şehir Müzesi konumu burada.

Harmankaya Kanyonu

Harmankaya Kanyonu

Bilecik’in doğal güzellikleri içinde bulunan şahane bir kanyon ve tabiat parkına gidiyoruz şimdi. Harmankaya Kanyonu’nun girişi Yenipazar’da çıkışı İnhisar ilçesindeki Harmanköy’de bulunuyor. Adını çıkışından alan tek kanyon olma özelliğine sahip. Burası tabiat parkı ilan edilmiş. Kanyoning ve piknik için uygun. Daha detaylı bilgi için Harmankaya Kanyonu yazımı mutlaka okuyun.

İnhisar Mağarası

İnhisar Mağarası

İnhisar Mağarası bilinen diğer adıyla Gedikkaya Mağarası tam anlamıyla turizme açık değil. Mağaranın uzunluğu 170 m, derinliği ise 40 metreye varıyor. Mağarada yarasalar koloniler halinde yaşıyor. Burada yapılan incelemeler ve kazılar sonucu Kalkolitik döneme ait malzemelere ulaşılmış. Mağarada günümüzden 16 bin 500 yıl önce, Üst Paleolitik Dönem’de ilk yerleşimler olmuş. Doğal bir oluşum olmasının yanı sıra tarihi açıdan da önemli bir yer.

Bozcaarmut Göleti

Bozcaarmut Göleti Bilecik gezilecek yerler

Bozcaarmut Göleti Bilecik civarındaki 7 gölden biri. Gölet çevresi olta balıkçılığı, piknik, kamp gibi aktivitelere uygun. Gölet çevresinde piknik için masalar ve ateş yakma alanları mevcut. Burada çadırla ya da karavanla konaklayabilirsiniz. Doğa yürüyüşü için de oldukça güzel orman yolları var. Bozcaarmut Göleti yazımı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kınık Şelalesi

Bilecik merkeze 25 km mesafede bulunan Kınık Şelalesi adını bulunduğu köyden alıyor. Eğer doğada olmayı seviyorsanız ve Bilecik’te vaktiniz genişse burayı da rotanıza dahil edebilirsiniz. Adeta saklı bir cennet gibi bu şelale. İncir ve çınar ağaçlarının arasında yaklaşık 10 metreden düşüyor suları. Mart ve Nisan ayları şelalenin en coşkulu aktığı zaman.

Küçükelmalı Tabiat Parkı

Küçükelmalı Tabiat Parkı Bilecik gezilecek yerler

Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik Pazaryeri ilçesi, Küçükelmalı Köyü sınırlarında yer alıyor. Tabiat parkında piknik masaları, kamelyalar, barbekü ve çeşmeler, restoran, tuvalet ve otopark gibi imkanlar mevcut. Burada iskeleler ve köprülerle keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Karavanla ve çadırla kamp yapma olanağı da var.

  • Küçükelmalı Tabiat Parkı konumu burada.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi Bilecik

Söğüt’te gezilecek yerler arıyorsanız Ertuğrul Gazi Müzesi’ne gidebilirsiniz. Müze binasının yapım yılı kesin olarak bilinmiyor. Dönemin belediye reisi Memiş Ağa tarafından 1900’lü yılların başlarında sargı evi olarak inşa edilmiş. O dönemde sargı evinin, günümüzdeki dispanser gibi bir işlevi varmış.

Müze 2001 yılında hizmete açılmış. Söğüt ve civarında yaşayan Yörüklere ait kültürel öğeler barındıran eserler sergileniyor. Müzede sancak, eski giysiler, kuşamlar, el dokuması kilimler, halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, para keseleri, peşkir ve arkeolojik eserler var. Burayı herhangi bir ücret ödemeden gezebilirsiniz.

  • Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi konumu burada.

Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi Bilecik

Aya Yorgi Kilisesi Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. Tarihi kilise 1874 yılında çıkan yangında harap olmuş. Lefke’yi imara gelen Macar mühendis tarafından 1876-1878 yıllarında temelleri üzerinde yeniden inşa edilmiş.

  • Osmaneli Aya Yorgi Kilisesi konumu burada.

Kömürsu Yaylası

Kömürsu Yaylası Bilecik gezilecek yerler

Bozüyük ilçe merkezine 28 km. uzaklıkta yer alıyor Kömürsu Yaylası. Köknar, Karaçam, Kayın, Ardıç ağaçları ve envai çeşit çiçeklerle kaplı. Yaylada 4 adet kaynak suyu bulunuyor. Yayla trekking turizmi için oldukça rağbet görüyor. Yapılacak düzenlemelerle bir kış turizmi merkezi olması planlanıyor.

Çiçekli Yayla

Çiçekli Yayla Bilecik gezilecek yerler

1906 metrelik rakımda bulunan Bozüyük ilçesinin en yüksek yaylası olan Çiçekli Yayla adeta oksijen deposu. Tertemiz havası, berrak suları, yemyeşil çimenleri, rengarenk çiçekleri ile olağanüstü bir güzelliğe sahip. Yaylada endemik bir bitki türü olan “Çimtien” ve kekik kokuları eşliğinde yürümek harika. Bilecik gezilecek yerler listenize ekleyin derim.

Bilecik Hakkında Hap Bilgiler

Bilecik Nerede, Nasıl Gidilir ?

Bilecik Marmara bölgesinin güneydoğusunda yer alıyor. Gitmeyi aklınıza koyduysanız Bilecik’e nasıl gidilir yazımı mutlaka okuyun. 

Bilecik Kaç Günde Gezilir ?

Bilecik gezilecek yerler listesini rahatlıkla 2 ya da 3 günde tamamlarsınız. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönem ise bahar ve yaz ayları.

Bilecik’te Ne Yenir ?

Bilecik’te ne yenir sorusuna verilecek bir çok cevap var. Zengin bir mutfak kültürü olan bu şehir, farklı tatlar denemeyi seviyorsanız gastronomi yönünden de sizi mutlu edebilir.

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası, Bıldırcın Kebabı, Nohutlu Mantı gibi yöresel yemekler mutlaka tadılmalı. Bilecik mutfağına daha yakından göz atmak isterseniz bu yazımı okumalısınız.

Bilecik’te Nerede Kalınır ?

Bilecik seyahatinizde 1-2 gece konaklamanız gerekebilir. Bu durumda Turna.com otel seçeneklerine göz atmayı ve rezervasyonunuzu yaptırmayı ihmal etmeyin.

Tüm bu yerleri görmek isterseniz tek yapmanız gereken Bilecik otobüs bileti almak.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here