Uçak Bileti

Bergama, antik dönemden bu yana önemli bir yerleşim yeri. İzmir’in kuzeyinde, Bakırçay Havzasında bulunan, tarihteki birçok ilke sahne olan Bergama, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor.

Bergama, İzmir‘e bağlı bir ilçe. Bakırçay Havzası’nda yer alan UNESCO Dünya Mirası Pergamon Antik Kenti’nin yer aldığı yamacın eteklerinde kurulu Bergama, dünyada ilklere imza atan bir yerleşim yeri.

Bergama, antik dönemin önemli sağlık merkezlerinden Asklepion, ilk yerleşim alanı olan Akropol ve MS 2. yüzyıla ait Kızıl avlu gibi eserler sayesinde turistik önemini arttırıyor. Parşömen, eczacılığın simgesi yılan figürü başta olmak üzere çok sayıda ilke sahne olan Bergama topraklarında sayısız medeniyet yaşadı.

Bergama’da dönemin en büyük sağlık yurdu Asklepion, MÖ 4. yüzyıl ile MS 5. yüzyıllar arasında dünyanın en büyük tedavi merkezlerinden biri olmuş. Sağlık tanrısı Asklepios’a adanan merkezde farklı tedavi yöntemleri kullanılmış.

İyon, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan kent, Pergamon Krallığı’nın da başkenti olarak biliniyor. Bergama, antik kentleri, müzeleri, yaylaları, han ve hamamları, butik otelleri, el sanatları, lezzetli ve sağlıklı yemekleriyle çok sayıda alternatif sunan bir gezi rotası.

Mobil Uygulama

1870’lerde başlayan kazı çalışmalarının hala sürdüğü antik kentte, yaklaşık 300 metre yükseklikteki tepede Akropolis, 10 bin kişilik, Batı Anadolu’nun en dik tiyatrosu önemli yerler.

Ayrıca Athena Tapınağı, Dionysos Tapınağı ve saraylardan kalanlar Bergama gezilecek yerler arasında. Bölgede görülebilecek çok sayıda eser olmasına rağmen, Zeus Sunağı, 1897’de yurtdışına götürülenler arasında.

Bergama Gezilecek Yerler

Bergama Müzesi, arkeoloji ve etnografya müzesi olarak 1936’dan beri hizmet veriyor. Başlangıçta 1878’de başlayan kazılardan çıkan eserlerin korunduğu depo olsa da zamanla sergi amaçlı kullanılmaya başlanıyor. Sonraları depo, laboratuvar ve fotoğrafhane arşivi gibi bölümler de ekleniyor. Burada ayrıca, Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın bir maketi de bulunuyor.

Kızıl Avlu olarak bilinen Sarepeion Tapınağı, Anadolu’nun en görkemli dini anıtsal yapılarından. MS 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen tapınağın, Mısır tanrıları Serapis ve İsis’e adandığı düşünülse de yan tarafındaki iki yuvarlak yapının tanrıları sırrını koruyor. Anadolu’daki erken 7 kiliseden biri.

Hacı Hekim Hamamı, halk arasında Çifte Hamamlar ya da erkekler hamamının çarşıya açılan kapısından dolayı Çarşı Hamamı olarak da biliniyor. Toplamda 24 kubbeye sahip yerin, oldukça titiz bir mimari yapıya sahip. Duvar süslemeleri, kirpi saçakları, göbek taşı ve kurnalardaki süslemelerin birçoğu bozulsa da günümüze ulaşanlar güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Güzellik Ilıcası, kubbeli yapısı ve sahip olduğu iki mermer havuzlu kaplıcasıyla ilgi görüyor. Bergama Kralı Eumenes döneminde kurulduğu bilinen kaplıca, Eskülap Banyoları adıyla da biliniyor. Çok sayıda hastalığa iyi geldiği belirtilen kaplıcaların yan tarafında belediyeye ait bir otel ve bongalovlar da bulunuyor.

Motorcu ve bisikletçilerin de sevdiği rotalardan olan yer, Off-road sevenlerin de favori mekanlarından. Bergama-Ayvalık yolu arasında kalan yayla çevresinde bulunan Nebiler Şelalesi, küçük bir kaplıca ve mağara da bulunuyor.

Bergama nerede

Bergama’ya nasıl gidilir

Bergama, İzmir’in kuzeyinde, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde konumlanıyor. İstanbul-İzmir Otoyolunun faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul ve Bursa gibi kentlerden çok daha kısa sürede ulaşılabilen ilçe, Kuzey Ege’de önemli bir kavşak noktasında.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Bergama’ya 133 km uzaklıkta. İzmir uçak bileti alarak Bergama’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bergama İzmir 108 km, Bergama Balıkesir 110, Bergama İstanbul 499 ve Ankara ise 659 kilometre mesafede bulunuyor.

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali (İZOTAŞ) en üst katından yarım saatte bir kalkan minibüslerle Bergama’ya ulaşmak mümkün. İzmir otobüs bileti alarak İzmir Otogarından Bergama’ya 1.5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Bergama, İzmir’in UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan, zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçesi. Akropol, Asklepion, Kızılavlu ve ilçe merkezindeki muhteşem rotalarıyla Bergama görülmeye değer.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here