Uçak Bileti

Teos Antik Kenti, MÖ 1000 yıllarından günümüze ulaşan Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. İzmir’in Seferihisar ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan ve kurucusu Boiotia kralı Athamas olan kent, tarih boyunca farklı bölgelerden göç almış.  Bir yarımadaya kurulu olan şehrin, deniz ticaretinden dolayı çok hızlı gelişerek büyük ticari önem kazandığı biliniyor. Burası, aynı zamanda, ticari amaçla Nil Deltası’na kadar uzanan kolları sayesinde Naukratis kentinin de kuruluşuna katkı sağlamış.

Birçok farklı dönemden etkilenen şehirde, çok iyi korunan pek çok kalıntı görülebiliyor. Akropol, antik tiyatro, Helenistik dönemin önemli mimarlarından Hermogenes’in yaptığı Dionysos Tapınağı, aynı dönemden kalma kent surları, agora tapınağı ve antik limanın kalıntıları burada görülebilecek eserler arasında bulunuyor.

Teos Antik Kenti, İzmir

Teos Antik Kenti, Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi yakınlarında yer alıyor. İzmir’in buram buram Ege kokan bu kasabasındaki antik kent benzersiz bir Ege Denizi manzarasına sahip.

Teos Antik Kenti’nde Görülmesi Gereken Yerler

1. Akropol

Yarımadanın üzerine kurulu antik kentin ortasındaki akropol, denizden yaklaşık 35 m yükseklikte Kocakır Tepe üzerinde yer alıyor. Şehirde bulunan iki limana da hakim konumdaki akropolde, dikdörtgen şekilli bir tapınak ile bir sunak da bulunuyor. Yaklaşık 5 metre boyundaki ana kaynanın oyularak, üzerine büyük taşların koyulmasıyla oluşturulan akropolün, yazıtlarda adı geçen Zeus Kapitolos’a adandığı biliniyor.

Mobil Uygulama

2. Dionysos Tapınağı

Teos’ta bulunan Dionysos Tapınağı, Anadolu’da bulunan en büyük tapınak olarak biliniyor. Tapınağın mimarı, Helenistik dönemin en ünlü isimlerinden Hermogenes, burayı üç bölümlü olarak inşa ediyor.

3. Bouleuterion

Dionysos Tapınağı’nın doğusunda yer alan bouleutrerion, antik kentteki en iyi korunmuş yapılardan biri. Antik dönemlerde meclisin toplandığı yer olarak bilinen alanın bir bölümü toprak altında.

4. Agora Tapınağı

Tanrıça Apollonis Eusebes Apobateria’ya adanan tapınak, agoranın içinde yer alıyor. Hakkındaki bilgilerin kısıtlı olduğu alan, ilk kez 1924’te Fransızlar tarafından yapılan çalışmalarda ortaya çıkıyor.

5. Tiyatro

Akropolün güneyindeki tepe yamacına inşa edilen antik tiyatronun sahne binasına ait bloklar oldukça iyi durumda olsa da seyircilerin oturduğu kısım bütünüyle yıkıntı halinde. Burada, üzerindeki yazılarla kentin kurucusu hakkında arkeologlara önemli bilgiler veren bir heykel kaidesi de bulunuyor.

6. Karagöl Antik Mermer Ocağı

Sığacık Mahallesi, Karagöl mevkiinde bulunan antik taş ocağı, yaklaşık 100 metrelik bir göl ve bu göl çevresindeki geniş bir alanı kaplıyor. Aemilia Bazilikası ve Augustus Formu gibi Roma’daki birçok önemli yapıtın inşasında Teos mermeri kullanıldığı biliniyor.

7. Güney Limanı

Antik dönemde, bir liman kenti olarak gelişen ve deniz ticaretinde öncü konuma ulaşan Teos’ta, kuzey ve güney olmak üzere iki liman bulunuyor. Kuzey limanından günümüze neredeyse hiçbir kalıntı ulaşamamışsa da güney limanı, Anadolu sahillerindeki en iyi korunmuş limanlar arasında yer alıyor. Roma döneminden günümüze ulaşan iskeletiyle liman, görenleri geçmişe götürüyor.

Teos Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Adres: Teos Harabeleri, Sığacık Mahallesi
Ziyaret Saatleri: Teos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30.
Giriş Ücreti: Teos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Teos Antik Kenti nerede

Teos Antik Kenti’ne nasıl gidilir

Teos Antik Kenti, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Antik Kente en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanı 61 km uzaklıkta. İzmir Adnan Menderes Havalimanına Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Kars, Kayseri, Konya, Samsun, Trabzon, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi şehirlerden direkt uçak seferleri yapılıyor.

Yüksek sezonda Avrupa kentlerinden de İzmir’e direkt uçuş bulunuyor. İzmir uçak bileti seçeneklerine göz atın.

İzmir kent merkezinin 60 km güneyinde yer alan antik kente İzmir’den İZBAN ve metro aktarması yaparak, Üçkuyular ilçe otogarına gidip, 730 Fahrettin Altay-Seferihisar isimli belediye otobüsüyle gidebilirsiniz.

İzmir Otogarından Seferihisar’a düzenli dolmuş seferleri yapılıyor. Türkiye’nin dört bir yanından otobüs bileti alarak önce İzmir’e, İzmir Otogarından da Teos’a yaklaşık 1 saat gibi bir sürede ulaşmak mümkün.

Teos Antik Kenti, antik dönemde sanatçılar kenti olarak da bilinen etkileyici mimari yapıları, enfes manzarası ve şahane doğasıyla görülmeye değer.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here