Uçak Bileti

Tire, İzmir kent merkezine 80 km uzaklıkta, yemyeşil doğası, leziz tarım ürünleri, muhteşem yemekleri, doğal güzellikleri, zengin tarihi geçmişi ve özgün kültürü ile keşfedilmeye değer bir yerleşim yeri. Ege Bölgesinin bereketli topraklarında kurulu olan ilçe bölgenin en önemli tarım merkezleri arasında.

Eşsiz doğal güzellikleri ve yemyeşil dokusu ile ‘Yeşil Tire’ olarak adlandırılan ilçede salı günleri kurulan Tire Pazarı, İzmir başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Tire, İzmir kent merkezinin 80 km güneydoğusunda konumlanıyor. Tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğinin görüldüğü ilçe verimli tarım toprakları nedeniyle egemen güçlerin güç mücadelesine sahne olmuş.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde ‘şehri Muazzam Tire’ olarak söz edilen Tire’den 1908 Aydın Vilayeti Salnamesinde ise ‘Ulemalar Yatağı’ olarak bahsediliyor. MÖ 2 binli yıllarda ilk yerleşimin izlerinin görüldüğü ilçe, 1426 yılında Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına katıldı.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurulan genç Türkiye Cumhuriyetinde İzmir’e bağlı bir ilçeye dönüştürülen Tire, Osmanlı’nın son döneminde Aydın vilayetine bağlıydı. İlçede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Tire Müzesi, Kaplan Köyü ve Tahtakale Hamamı bulunuyor.

Mobil Uygulama

Tire Gezilecek Yerler

1. Kaplan Köyü

Kaplan Köyü, ceviz, kestane ve çınar ağaçlarıyla bezeli, Tire’nin en tanınan köyü. Tatlı su kaynakları ve yemyeşil doğasıyla bir dağ köyü olan Kaplan, Türkiye’de en iyi 10 restoran arasında yer alan Kaplan Dağ Restoranı ile tanınıyor. Yılın her dönemi yer bulmanın bir hayli zor olduğu restorana gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

2. Tire Pazarı

Tire Pazarı, her hafta salı günleri ilçe merkezindeki sokaklarda kuruluyor. İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesinin birçok noktasından binlerce kişinin ziyaret ettiği, yerel turizm firmalarının turlar düzenlendiği pazarda bin 700’den fazla tezgah kuruluyor. Pazarın öne çıkan ürünleri ise mevsimine göre getirilen taze otlar ve kadınların binbir emekle hazırladığı el işi ürünleri.

3. Tire Müzesi

Tire Müzesi, Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar geniş bir yelpazede, ağırlıklı olarak arkeolojik eserlerin sergilendiği, ilçenin en önemli müzesi. İki galerisi ve müze bahçesindeki koleksiyonuyla ilçeyi ziyaret edenlerin listesine eklediği müzenin en değerli eserleri ise Osmanlı döneminde Tire Darphanesinde basılan gümüş paralar.

Tire Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.15. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. Tire Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

4. Tahtakale Hamamı

Tahtakale Hamamı, Osmanlı döneminde hamamlarıyla ünlü olan Tire’nin günümüze ulaşmayı başaran en önemli hamamı. Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılan hamam tuğla malzemesi ve simetrik mimari özellikleriyle öne çıkıyor. Bir dönem yangın geçiren ve kullanılmaz hale gelen hamam restorasyon sürecinin ardından kültür merkezi ve el işi atölyesi olarak kullanıma açılmış.

Tire’de ne yenir?

Tire’nin en ünlü lezzeti Tire şiş köfte. Ot yemekleri, taze süt ürünleri, meşhur karadutu ile taze ve leziz birçok yemeğin tadına bakabileceğiniz Tire’nin ünü İzmir sınırlarını aşan Tire Süt Kooperatifi ise en önemli markası. Tire Süt Kooperatifi İzmir ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin okul sütü projeleri için süt temin ediyor.

Tire nerede

Tire’ye nasıl gidilir?

Tire, İzmir’in güneydoğusunda konumlanıyor. İlçe şehirlerarası ana yol güzergahında olmadığından ulaşım için İzmir-Aydın Otoyolu’nu kullanmak Selçuk çıkışından devlet yoluna girmek gerekiyor. Tire, İzmir’e 97 km (1 saat), İstanbul’a 526 km (5 saat 40 dk), Ankara’ya ise 573 km (7 saat 15 dk) uzaklıkta.

İzmir Otogarından Tire’ye haftanın 7 günü düzenli dolmuş seferleri var. İzmir Otogarı’ndan Tire’ye yaklaşık 1.5 saatte ulaşılıyor. Gaziemir Semt Garajı’ndan Tire’ye İzmir Otogarı’na göre daha sık dolmuş seferleri var. Semt Garajı ile Tire arasındaki mesafe 1 saat sürüyor. İzmir otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Tire’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan havalimanı ile Tire arasındaki mesafe 79 km. Havalimanından Otogar’a ya da İZBAN treni ile Gaziemir Semt Garajı’na giderek Tire dolmuşlarıyla ilçeye ulaşabilirsiniz. İzmir uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Tire, sahip olduğu tarihi ve kültürel yerleriyle görmeye değer bir yer. Özellikle kendine has lezzetleriyle öne çıkan bu şirin ilçe, yemyeşil doğasıyla gelenlere keyifli vakit geçirmeyi vaat ediyor. İzmir ve çevresinden gelenlerin yanı sıra farklı bölgelerden ziyaretçilerin de sevdikleri durak noktalarından olan yerde, hareketlilik pek azalmıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here