Uçak Bileti

Türkiye, tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası ve coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir öneme sahip olmuş. Bu stratejik konum, ülkeyi çeşitli kültürlerin, ticaretin ve etkileşimlerin kesişim noktası haline getirirken, aynı zamanda Türkiye’nin sınırlarını denetim altında tutma ihtiyacını da beraberinde getirmiş. Türkiye’nin coğrafi sınırları, bu ülkenin birçok yüzüne ulaşan kapılar niteliğinde. Bu yazıda, Türkiye sınır kapıları ve bu geçiş noktalarının tarihi, kültürel önemi ve günümüzdeki stratejik rolü hakkında detaylı bir inceleme yapacağız.

Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle birçok farklı ulaşım yoluyla komşularıyla sıkı bir etkileşim içinde. Ülkemizde 30 karayolu, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 havayolu olmak üzere toplam 209 adet hudut kapısı bulunuyor.

En Çok Kullanılan Karayolu Sınır Kapıları

Türkiye Sınır Kapıları listesi

Türkiye’nin komşu olduğu ülkeler; Yunanistan, Suriye, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Irak, Azerbaycan ve Ermenistan. Haliyle de karayolu sınır kapıları yalnızca bu ülkelere sınır olan şehirlerimizde bulunuyor.

Azerbaycan ile 1, Gürcistan ile 3, Irak ile 4, İran ile 4, Ermenistan ile 2, Bulgaristan ile 3, Yunanistan ile 2, Suriye ile 11 sınır kapımız var. Türkiye ve Suriye arasındaki kara sınırının uzunluğu nedeniyle en çok sınır kapısı da burada. Türkiye’nin toplamda 30 tane karayolu sınır kapısı var. Tabi bunların bazıları faaliyette değil. Aşağıda Türkiye’nin sınır kapıları ve ülkeleri / şehirleri olarak daha detaylı paylaşacağım.

Mobil Uygulama
Gürcistan’a Sınır Kapılarımız Posof-Türkgözü, Çıldır-Aktaş, Sarp
Irak’a Sınır Kapılarımız Şemdinli-Derecik, Çukurca-Üzümlü, Habur, Gülyazı
İran’a Sınır Kapılarımız Gürbulak, Esendere, Kapıköy, Borualan
Ermenistan’a Sınır Kapılarımız Akyaka, Alican
Bulgaristan’a Sınır Kapılarımız Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy
Yunanistan’a Sınır Kapılarımız Pazarkule, İpsala
Suriye’ye Sınır Kapılarımız Karkamış, Yayladağı, Cilvegözü, Öncüpınar, Çobanbey
Nusaybin, Şenyurt, Akçakale, Ceylanpınar, Mürşitpınar
Zeytindalı
Azerbaycan’a Sınır Kapılarımız Dilucu
Türkiye’nin Karayolu Sınır Kapıları Listesi

Pazarkule

Pazarkule Yunanistan’a sınır kapılarımızdan biri. Karaağaç, Merkez, Edirne’de bulunan sınır kapısı 1952’den bu yana faaliyette ve Türkiye’nin en eski sınır kapısı. Karşı kapı ise Kastanies olarak geçiyor. Konum burada.

İpsala

İpsala Yunanistan sınır kapılarından bir diğeri. Türkiye’nin en işlek sınır kapıları içinde bulunuyor. İpsala, Edirne’de 1961’den beri kullanılıyor. Karşı kapının ismi ise Kipi. Konum burada.

Dilucu

Dilucu Sınır Kapısı, Azerbaycan’a kapımız. Gödekli/Aralık/Iğdır ilinde bulunan kapı 1992’de açılmış. Günümüzde kullanılmaya devam ediyor. Karşı kapının ismi ise Sederek. Konum burada.

Sarp

Türkiye’de en sık kullanılan karayolu sınır kapılarından olan Sarp Gürcistan’la bizi birbirimize bağlayan 3 kapıdan biri. Sarp,Kemalpaşa, Artvin’de bulunan sınır kapısı 1988’den günümüze kullanılıyor. Kaşı kapının adı Sarpi olarak geçiyor. Konum burada.

Posof-Türkgözü

Posof-Türkgözü sınır kapımız Gürcistan’a olan kapılarımızdan biri. Ardahan ilinde bulunan bu kapı 1995’ten beri faaliyette. Karşı kapının ismi Vale. Konum burada.

Çıldır-Aktaş

Gürcistan’a olan 3. kapı ise Çıldır-Aktaş. Ardahan’da bulunan bu kapı da günümüzde halen faaliyet gösteriyor. Karşı kapının ismi Kartsakhi. Konum burada.

Kapıkule

Türkiye sınır kapıları içinde Bulgaristan’a 3 tane sınır kapımız var. Bunlardan en çok kullanılanı Edirne’de bulunan Kapıkule sınır kapısı. 1953’te açılan kapı günümüzde de aktif. Karşı kapının ismi Kapitan Andreevo. Konum burada.

Hamzabeyli

Hamzabeyli sınır kapısı Edirne’de yer alan bir diğer Bulgaristan kapısı. 2004’te açılmış ve şuanda da hizmet veriyor. Karşı kapının ismi Lesovo. Konum burada.

Dereköy

1969’da açılan Dereköy sınır kapısı Bulgaristan’a geçiş için kullanılan kapılardan bir diğeri. Kırklareli’nde bulunan kapı günümüzde açık. Karşı kapının ismi Malko Tırnova. Konum burada.

Gürbulak

İran’a 4 sınır kapımızdan biri Gürbulak. Ağrı Doğubayazıt’ta yer alan kapı 1953’ten bu yana açık. Karşı kapı Bazergan. Konum burada.

Kapıköy

Van’da bulunan Kapıköy sınır kapısı İran’a geçiş için en sık kullanılan kapı. 2011’de açılan kapı faaliyette. Karşı kapı Razi. Konum burada.

Esendere

Esendere sınır kapısı ile Hakkari Yüksekova’dan İran’a geçebilirsiniz. 1964’ten bu yana hizmet veriyor. Karşı kapı Sero. Konum burada.

Borualan

Borualan Iğdır’da bulunan İran sınır kapımız. Günümüzde kapalı.

Şemdinli-Derecik

Türkiye’de Irak’a geçiş için 4 tane sınır kapımız var. Şemdinli-Derecik bunlardan biri ve Hakkari’de bulunuyor. Kapı 2011’de açılmış ve günümüzde açık. Konum burada.

Çukurca-Üzümlü

Çukurca-Üzümlü Hakkari’de bulunan bir diğer Irak sınır kapısı. Günümüzde faal. Konum burada.

Habur

Habur, Silopi Şırnak’ta bulunan Irak sınır kapısı. 1969’tan bu yana aktif. Karşı kapı Zaho-İbrahim Halil. Konum burada.

Gülyazı

Ermenistan’a 2 sınır kapımız var. Bunlardan birisi Gülyazı. Kars’ta bulunuyor ancak günümüzde kapalı.

Alican

Ermenistan’a diğer sınır kapısı ise Alican. Iğdır’da bulunan kapı günümüzde kapalı.

Karkamış

Türkiye’den Suriye’ye geçiş için tam 13 tane sınır kapımız var. Bunlardan bazıları aktif bazıları değil. Tek tek hepsinin bilgisini paylaşacağım. Karkamış Gaziantep’de bulunan sınır kapısı. 1953’ten beri hizmet veriyor. Karşı kapı Cerablus. Konum burada.

Yayladağı

Yayladağı sınır kapısı Hatay’da bulunuyor. Günümüzde kapalı.

Cilvegözü

Cilvegözü sınır kapısı Reyhanlı, Hatay’da bulunuyor. 1953’te kurulmuş, halen açık. Karşı kapı Bab el hava. Konum burada.

Öncüpınar

Öncüpınar sınır kapısı Kilis’de yer alıyor. 1953’den beri faaliyette. Karşı kapı Bab es Selame. Konum burada.

Çobanbey

Çobanbey Kilis’de bulunan bir diğer Suriye sınır kapısı. Geçici olarak açık. Karşı kapı Al Rai. Konum burada.

Nusaybin

Nusaybin sınır kapısı Mardin’de yer alıyor. Faaliyette değil.

Şenyurt

Şenyurt sınır kapısı Mardin’de bulunan diğer Suriye sınır kapısı. Kapalı.

Akçakale

Akçakale sınır kapısı Şanlıurfa’da bulunuyor. Durumu kapalı.

Ceylanpınar

Ceylanpınar sınır kapısı Şanlıurfa’da bulunuyor. 199’da açılan kapı günümüzde yalnızca dini bayramlarda açık oluyor. Karşı kapı Resulayn. Konum burada.

Mürşitpınar

Mürşitpınar sınır kapısı Şanlıurfa’daki diğer Suriye sınır kapısı. Yalnızca dini bayramlarda açık. Karşı kapı Ayn-El Arab. Konum burada.

Zeytindalı

Zeytindalı sınır kapısı Hatay’da bulunuyor. Durumu açık. Karşı kapının ismi Cinderes Afrin. Konum burada.

Türkiye’nin en son açılan sınır kapısı hangisi? 2024

2019’da açılan Zeytindalı sınır kapısı en son açılan sınır kapımızdır.

En işlek sınır kapımız hangisi?

Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısı olan Kapıkule Avrupa’ya ithalat ve ihracatın buradan yapılması sebebiyle Türkiye’nin en işlek sınır kapısı.

Yunanistan ile kaç tane sınır kapısı var?

Yunanistan ile Pazarkule ve İpsala olmak üzere 2 sınır kapımız bulunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here