Uçak Bileti

Günümüzde sürdürülebilirlik adına atılan adımların sınırlarını genişleten, hem çevre dostu hem de şaşırtıcı bir projeden bahsetmek istiyoruz: “150.000 Pet Şişeyle Yapılan Ada”. Evet, yanlış duymadınız, bir ada inşa etmek için kullanılan malzeme tam tamına 150 bin pet şişe! Plastik atıkların giderek büyüyen bir sorun haline geldiği bir dönemde, bu olağanüstü girişim, sadece mimari bir başarı değil, aynı zamanda çevre bilincinin sınırlarını zorlayan benzersiz bir örnek oluşturuyor. İşte, atıkların yeni bir hayata dönüştüğü bu eşsiz adanın hikayesi…

150 Bin Pet Şişe İle İnşa Edilen Yüzen Ada

150.000 Pet Şişeyle Yapılan Ada

Türkiye’deki bazı kaynaklarda bu ada ile ilgili tamamen yanlış bilgiler dolaştığını gördüm. Adanın yapımının ilk denemede başarısız olduğu, ikincisinde tamamlandığı yönünde bilgiler vardı. Aslında siz benim 150.000 pet şişe yazdığıma da bakmayın. Bu yaklaşık bir sayı muhtemelen. 250 bin diyen de var 100 bin diyen de. Bu ada tam iki kez yapıldı. Bu gayretle dolu hikayeyi size daha yakından anlatayım.

Spiral Island’ı Kim Yaptı?

150.000 Pet Şişeyle Yapılan Ada

Bu yüzen adayı İngiliz müzisyen ve çevreci Richart Sowa isminde bir adam yapmış. Zaten bu fikir anca bir çevreciden çıkardı. Kendisini mücadeleci ruhundan dolayı tebrik ediyoruz.

Spiral Island Nerede?

spiral island

150.000 pet şişeyle yapılan bu ilginç ada ilk olarak Meksika’nın Karayip sahili açıklarında Cancún’un güneyinde, Puerto Aventuras yakınlarındaki bir lagünde bulunuyormuş. Ancak ada 2005 yılında Emily Kasırgası’nda yok olmuş. Bizim Richart pes etmemiş ve yeniden çalışmalara başlamış.

Mobil Uygulama

2008’de ise Sowa, Cancun yakınlarındaki “Kadınlar Adası” olarak bilinen Isla Mujeres sularında Spiral Ada’nın yerine yenisini inşa etmiş.

Spiral Island Hakkında Bilgi

joyxee island

Spiral Ada, Meksika’da inşa edilen yüzen yapay bir adayken 2005 yılında Emily Kasırgası tarafından yok edildi. Ağlar boşaltılmış binlerce plastik şişelerle doldurulmuş, bu şişeler kontrplak ve bambudan oluşan bir yapıyı desteklemiş, üzerine kum dökülmüş ve mangrovlar da dahil olmak üzere çok sayıda bitki dikilmiş. Sonuç %70i geri dönüştürülmüş, çevre dostu bir yapı! Adada iki katlı bir ev, güneş enerjili bir fırın, kendi kendini gübreleyen bir tuvalet ve üç plaj bulunuyormuş.

Yerine sonradan yapılan ada ise Joyxee Adası ismini almış. Yeni adada üç plaj, bir ev, iki gölet, dalgayla çalışan bir çamaşır makinesi, güneş panelleri, güneş enerjisiyle çalışan bir şelale ve nehir bulunuyormuş. Ada, gönüllülerin ve Sowa’nın sürekli olarak iyileştirmeler yaptığı bir yer halini almış. Joyxee Adası, bir süre turlara açıkmış ancak fırtınalar nedeniyle hasar görmesi ve yerel otoritenin kaldırılması emrini vermesi üzerine 2019’da kapatılmış.

Bu adalar, dünyada da epey ses getirmiş. Japonya ve Güney Kore de dahil olmak üzere dünya çapındaki gazetelerde ve TV belgesellerinde, Ripley’in İnan ya da İnanma! programının bir bölümünde, 2011 yılında MTV Extreme Cribs programında yer almış.

Keşke hala oracıkta duruyor olsaydı da bir Meksika uçak bileti ile gidip görebilseydik. 😊

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here