Uçak Bileti

Hindistan‘ın dünyaca ünlü mirası Tac Mahal, ülkenin kuzeyinde, Agra şehrinde yer alıyor. Hindistan denildiğinde birçok kişinin aklına gelen sembol yapı Uttar Pradesh bölgesinde 1632-1653 yılları arasında inşa edilmiş. ‘Terlerin Tacı’ anlamına gelen yapı 73 metrelik yüksekliği ile İslam türbe mimarisinin seçkin mimari örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Babür İmparatorluğu’nun hükümdarı Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal’ın anısını yaşatmak için inşa edilen yapı dünyada aşkı sembolize eden en önemli yapılardan biri. Şah Cihan’ın 14 çocuğunun annesi olan Mümtaz Mahal, son çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybetmiş.

Hindistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Tac Mahal Hakkında Bilgiler

2007 yılında dünya genelinde kullanılan 100 milyon oyla dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Tac Mahal’in mimarları Mimar Sinan’ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi. Beyaz mermerden yapılan dört minaresi ile çok sayıda zümrüt, yakut, inci ve pırlanta gibi değerli taşlarla süslü.

İnşa süreci 22 yıl süren Tac Mahal, büyük bahçe, mescit, havuz ve mozole yapısından oluşuyor. Dört bir tarafının birbirini kusurusuz olarak tamamladığı yapı, aynadaki görüntü gibi birbirini yansıtan bir özelliğe sahip.

Mobil Uygulama

Şah Cihan’ın eşi Mümtaz Mahal’in mezarının bulunduğu bölümde Mümtaz Mahal’i öven yazılar ve ona atfedilen iyi dileklerin bulunduğu yazılar yer alıyor. Dönemin önemli hattatlarının imzasını taşıyan Yasin Suresi de mezar yapısının en dikkat çeken parçası. Mezar bölümünün iç mekanında geleneksel dekoratif ögelerden yararlanılmış. Mümtaz Mahal ve eşi Şah Cihan’ın sandukaları mezar odasının an bölümünde üst katta, asıl lahitler ise alt katta yer alıyor.

Mezar odasının güney girişinden alt türbeye uzanan merdiven, sivri bir varil ile çevrili. Bu haliyle ziyaret edenlerin erişemediği bu bölümün dikdörtgen tavanı ise tamamıyla mermerle kaplı. Odanın tam merkezinde konumlanan ve benzer tasarımda olan iki mezar farklı motiflerle süslenmiş.

İnşa edildiği dönemde 1 milyar dolar karşılığına denk düşen 32 milyon Hindistan Rupisine mal olan Tac Mahal’in yapımında işçiler, ressamlar, hattatlar, taşçılar, nakışçılar ve diğerleri toplam 22 bin kişi ve binden fazla fil çalıştırılmış.

Tac Mahal’in mermer yapısının üzerinde 30’a yakın kıymetli ve yarı kıymetli taş kullanılmış. Bu taşlardan turkuaz olan Tibet’ten, yeşim olan Çin’den, binanın asıl malzemesi olan mermer ise Rajasthan’dan getirilmiş. Ne yazık ki 1857’de Hintlilerin isyan sırasında çok sayıda kıymetli taş Britanyalılar tarafından bulundukları yerlerinden sökülmüş.. 19. yüzyılın sonunda ise Hindistan’ın eski valisi, Lord Curzon anıt mezarın restorasyonunu başlattı ve 1908’de tamamladı.

Tac Mahal’in tasarımı günün farklı dönemlerinde farklı renkleri yansıtıyor. Beyaz mermerler sabahları pembe, gündüzleri beyaz, geceleri ise altın rengine bürünüyor.1983’te UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilen yapı, yılda 4 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Şah Cihan’ın kendi mezarının siyah mermer malzemeden yapılmasını istediği yönünde çeşitli iddialar bulunsa da buna ilişkin herhangi bir belge bulunamamış. Yüksek ihtimalle Avrupalı seyahatçi Jean-Baptiste Tavernier’in hayali yazıları bu efsanelerin temelini oluşturuyor.

Dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından Tac Mahal, aynı zamanda Hindistan’ın en çok ziyaret edilen turistik ve simge yapılarından biri. Asya’nın en popüler bu muhteşem yapısını görmek için Hindistan seyahatinizi planlamaya başlayın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here