Uçak Bileti

Türkiye‘nin Güneydoğu Bölgesinde yer alan Şırnak, kaplıcaları, türbeleri, medreseleri, kaleleri, köprüleri derken gezilip görülecek çok sayıda tarihi yapı ve mekana ev sahipliği yapıyor. Hz. Nuh’un Nuh tufanından önce kurduğu öne sürülen bu tarihi şehrin isminin de ‘Şehri Nur’ kelimesinden türediği düşünülüyor. Guti, Babil, Med, Asur, Pers, Sasani İslam İmparatorluğu, Emevi, ve Abbasiler gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Şırnak, kültürel değerleri, gelenekleri ve görenekleriyle deneyimlenmesi gereken bir coğrafya. Bu tarihi şehri daha yakından tanımak isteyenlerin uğraması gereken yerlerden bazılarını bu listede bulabilirsiniz.

Şırnak’ta Görmeniz Gereken 5 Yer

1. Finik Ören Yeri

Milattan Önce 4000’li yıllardan kaldığı bilinen ve 1990 yılına dek Siirt’e bağlı olan Finik Ören Yeri, günümüzde Cizre sınırlarında bulunuyor. Çeşitli kabartmalar, saraylar, kervansaraylar, mağaralara oyularak yapılmış evler gibi pek çok tarihi yapıyı görebileceğiniz bu ören yeri yakınlarındaki Finik Kalesi de Şırnak’ın önemli yapılarından.

2. Cizre Kalesi

Cizre şehir merkezinde Dicle Nehri kenarında kurulan Cizre Kalesi, dış ve iç kale olmak üzere iki yapıdan meydana geliyor. Roma ve Bizans dönemlerinde yapıldığı düşünülen bu tarihi yapıya ait kalıntılar, şehirde en çok ziyaret edilen turistik ve tarihi noktalardan biri. Dicle kenarında yer alan kale, manzarasıyla da hayranlık uyandırıyor.

Mobil Uygulama

3. Belkısana Kaplıcası

Güçlükonak ilçesine bağlı Düğünyurdu köyü yakınında bulunan Belkısana Kaplıcası (Hısna), Dicle Nehri’nin kıyısında konumlanıyor. Romatizmal hastalıklar ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenen şifalı sularıyla bilinen bu kaplıca çevresinde termal bir otel de hizmet veriyor. Kaplıcadan çıkan suyun sıcaklığı ise 67 derece.

4. Abdaliye Medresesi

Şehrin en eski yapılarından biri olan Abdaliye Medresesi, 1437 yılında Emir Abdal (Abdullah) ibn Abdillah Seyfettin Bohti tarafından inşa ettirildi. Cizre ilçesinin güneyinde bulunan Dağkapı mahallesindeki bir mezarlıkta bulunan Abdaliye Medresesi’nde mescit, türbe, medrese hücresi, avlu gibi alanlar yer alıyor.

5. Beyaz Köprü

Kesme taştan yapılan kemerleri ve duvarlarıyla öne çıkan Beyaz Köprü, Uludere ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yıllar içinde yaşanan su taşkınları yüzünden yan duvarlarının bazı bölümleri tahrip olan bu tarihi köprü, mimarisi ve hoş görünümüyle şehrin görülmeye değer yerlerinden biri.

Ayrıca Kırmızı Medrese, Abdaliye MedresesiKasrik Ören Yeri, Nuh Peygamber Türbesi ve Bazebde Ören Yeri de şehrin görülmeye değer diğer yerleri arasında. Siz de Şırnak uçak bileti fırsatlarını değerlendirerek, Güneydoğu Anadolu coğrafyasının kültürel zenginliğini ve bakir doğasını yakından görüp tanıma şansı bulabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here