Uçak Bileti

Sinop hem ülkemizin en kuzeyi hem de en muhteşem doğaya sahip şehirlerinden biri. Bununla ilgili bir rivayet yok belki ama Sinop’a bir giden, buraya mutlaka tekrar gidiyor. Çünkü Sinop tarihiyle, doğasıyla, yöresel lezzetleriyle, insanlarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Sinop gezilecek yerler hafızanıza kazınacak güzellikler vadediyor.

Sinop Gezilecek Yerler

Sinop bulunduğu coğrafya itibariyle harika doğal güzelliklere sahip. Bu güzellikler de bir çok medeniyetin dikkatini çekmiş olacak ki asırlardır bu topraklar üzerinde yerleşim var. Hal böyle olunca da bu köklü geçmişten günümüze kalan tarihi yapılar da şehrin ayrılmaz bir parçası. Sinop’ta gezilecek yerler ve şahane yöresel lezzetleri bu şehri hafızalarınıza kazıyacak eminim. Hadi gelin bu güzel şehri benimle gezin. Size memleketimi gezdirmekten mutluluk duyarım. 😊

Sinop Gezilecek Yerler Listesi

  1. Hamsilos Tabiat Parkı
  2. Sinop Tarihi Cezaevi
  3. Sinop Kalesi
  4. Sinop Arkeoloji Müzesi
  5. Sinop Pervane Medresesi
  6. Balatlar Kilisesi
  7. Paşa Tabyaları
  8. İnceburun Feneri
  9. Erfelek Tatlıca Şelaleleri
  10. İnaltı Mağarası
  11. Akgöl
  12. Boyabat

Hamsilos Tabiat Parkı

Hamsilos Tabiat Parkı

Sinop gezilecek yerler listeme belki de Sinop’ta en sevdiğim yer ile başlıyorum. Hamsilos Koyu deyince aklımda beliren tek şey bir tablonun içinde olduğum hissi oluyor. Kimsenin olmadığı bir anda, ormanın içine gizlenmiş zümrüt yeşili koyda tek başına duran bir tekneyi gördüğüm o ilk an tam olarak böyle hissetmiştim. Türkiye’nin tek fiyordu olarak da anılan Hamsilos Tabiat Parkı yazımı mutlaka okuyun. İhtiyacınız olacak tüm bilgiler orada.

Mobil Uygulama

Hamsilos Tabiat Parkı konumu burada.

Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop Tarihi Cezaevi Sinop gezilecek yerler

Anadolu’nun Alcatraz’ı lakaplı Sinop Tarihi Cezaevi Sinop’un en çok tanınan, en çok ziyaretçi çeken sembol yapılarından biri. Burası 1999 yılından beri müze olarak ziyarete açık. Kale duvarlarının içerisinde yer alan, üç yanı denizle çevrili olan ve tarihi geçmişi oldukça eskiye uzanan cezaevi hakkında detaylı bilgi için bu yazımı mutlaka okuyun.

Sinop Tarihi Cezaevi konumu burada.

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, MÖ 7. yüzyılda kenti korumak amacıyla kurulan bir kale. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez tadilattan geçmiş. Kale duvarları 25 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde. Şehri çevreleyen duvarlarıyla kale Sinop’un önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. UNESCO tarafından 2013’te Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen kaleyi mutlaka ziyaret edin.

Sinop Kalesi konumu burada.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop’ta müzecilik ilk olarak 1921’de başlamış. İlin batısındaki nekropolden çıkarılan eserler, Mekteb-i İdadi’ de muhafaza ediliyormuş. 1932’de eser miktarı artmaya başlayınca eserler, Pervane Medresesi’ne nakledilmiş ve burada müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuş. Sonrasında yapılan yeni müze binası ile arkeoloji müzesi açılmış olmuş. 2001’de onarımdan geçerek 2006’dan itibaren tekrar hizmete açılmış. Müzede Koridor, Küçük Buluntular Salonu, Taş Eserler Salonu, Amphora Salonu, Sikke Bölümü, İkona Salonu ve bahçe gibi teşhir salonları bulunuyor.

Sinop Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 25 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Müze her gün açık.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 16:30

Sinop Arkeoloji Müzesi konumu burada.

Sinop Pervane Medresesi

Sinop Pervane Medresesi

Sinop merkez gezilecek yerler içinde bulunan Pervane Medresesi, Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından 1262’de şehrin ikinci defa alınışı anısına yaptırılmış. Ana eyvanın sağındaki avluda Pervaneoğulları’nın son hükümdarı Gazi Çelebi ve kızının kabirleri yer alıyor.

1932 ile 1970 yılları arasında müze olarak görev yapan Medrese; 2002’de Kültür ve Turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’ne tahsis edilmiş. Medrese Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağı ile ilgili dükkanların olduğu bir çarşı haline getirilmiş.

Sinop Pervane Medresesi konumu burada.

Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi Sinop gezilecek yerler

Sinop’u gezmeye devam ediyoruz. Sıradaki durağımız Balatlar Kilisesi ya da diğer adıyla Sinope Koimesis Kilisesi. Burası Bizans döneminden kalma tarihi bir yapı. İlk olarak MS 660 yılında yapılmış bir bazilika aslında. Roma dönemindeki ilk inşasında bir hamam olarak hizmet ettiği düşünülüyor. Yapı kompleksi 6.-7. yüzyıllarda kilise, 11-13. yüzyıllarda ise tahıl deposu olarak kullanılmış. Sinop’un Osmanlılarının eline geçmesinden sonra yerli Hristiyan halka bırakılarak Meryem ve Baş Melek Mikail’in birlikte anıldığı bir manastıra dönüştürülmüş.

Balatlar Kilisesi konumu burada.

Paşa Tabyaları

Paşa Tabyaları

Paşa Tabyaları, denizden gelebilecek tehlikelere karşı tersanenin emniyetini sağlamak ve limanda bulunan gemileri korumak amacıyla 19’uncu yüzyılda yapılmış. Yarım ay şeklinde olan tabyanın üst kısmında 11 adet top yuvası, alt bölümünde ise cephanelik ve koğuş olarak kullanılan büyük mekanlar ve mahzen yer alıyor.

Paşa Tabyaları konumu burada.

İnceburun Feneri

İnceburun Feneri

Sinop’un Karadeniz’e uzanan ucunda bulunan İnceburun Feneri 1862 yılında yapılmış. Türkiye’nin en kuzey ucu burası. Yerlii ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan fener Sinop gezinizin duraklarından biri olmalı.

İnceburun Feneri konumu burada.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop’un Erfelek ilçesinde iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akıyor Tatlıca Şelaleleri. irili ufaklı 28 şelaleden oluşuyor. Burada doğa yürüyüşü yapabilir, ya da en aşağıdaki şelaleden başlayıp en zirveye kadar uzanan parkuru tırmanabilirsiniz. Yer yer ahşap merdivenlerle ya da halat iplerle çıkılıyor şelale parkuru boyunca. Burası aynı zamanda bir mesire yeri. Piknik yapmak için de yöre halkı tarafından tercih edilen şelalelerin en tepesinde de gözleme yiyip, ayran içebileceğiniz bir işletme yer alıyor.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri konumu burada.

İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası Sinop gezilecek yerler

Sinop’un doğal güzellikleri bitti mi sandınız? İnaltı Mağarası kendine hayran bırakan cinsten bir güzelliğe sahip. Ayancık İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor mağara. Mağaranın altı kısmına kadar araçla ulaşıp sonrasında merdivenlerden çıkarak mağara girişine ulaşıyorsunuz. Ortalama uzunluğu 658 metre olan mağarada damlataşı oluşumları görebilirsiniz.

İnaltı Mağarası konumu burada.

Akgöl

Akgöl

Akgöl, Ayancık İlçesi’nin güneyinde bulunuyor. Köknar ormanları içinden akan iki çayın birleşmesiyle oluşmuş yapay bir gölet burası. Ama doğayla o kadar bütünleşmiş ki yapay olduğuna inanmak imkansız. Göl, 3 dönümlük bir alanı kaplıyor. Çevresinde bulunan piknik alanında piknik yapabilir, gölün çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Akgöl konumu burada.

Boyabat

Boyabat gezilecek yerler

Boyabat Sinop’un iç kesimlerde yer alan denizden uzak bir ilçesi. Boyabat Kalesi gibi ikonik yapıların olduğu ilçede görülmesi gereken tarihi ve doğal yerler var. Boyabat Yeraltı Şehri, Kırkkızlar Kayası, Boyabat Evleri, Salar Kaya Mezarı, Bazalt Kayalıkları, Çukurhan Köyü Şelalesi gibi gezilecek yerleri var Boyabat’ın. Burada hepsini tek tek yazmadım ama siz mutlaka Boyabat gezilecek yerler yazımı okuyun.

Sinop Hakkında Hap Bilgiler

Sinop Nerede&Nasıl Gidilir?

Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan yer alıyor. Orta Karadeniz Bölümü’nde bulunan ilin komşuları Samsun, Kastamonu ve Çorum. Sinop uçak bileti seçenekleri için web sitemize mutlaka göz atın.

Sinop yol tarifi için buraya tıklayın.

Sinop‘a Ne Zaman Gidilir?

Sinop hem tatil için hem de seyahat için tercih edebileceğiniz bir yer. Eğer deniz tatili için gitmeyi planlıyorsanız Temmuz, Ağustos aylarını tercih edin. Seyahat etmek, gezmek için gidecekseniz de Haziran ve Eylül aylarında hem kalabalığa hem de sıcaklara kalmadan rahatça gezersiniz.

Sinop‘ta Ne Yenir?

Sinop’ta yiyebileceğiniz çok lezzetli yöresel lezzetler var. Şehrin en meşhur yemeği şüphesiz Sinop Mantısı. Bu konuyla ilgili tüm detayları Sinop’ta Ne Yenir yazımda bulabilirsiniz.

Sinop‘ta Nerede Kalınır?

Sinop’ta il merkezinde konaklayarak ilçelere de günübirlik geziler düzenleyerek seyahatinizi tamamlayabilirsiniz. Sinop otelleri için web sitemizdeki seçenekleri inceleyebilirsiniz.

Sinop hakkında diğer içeriklerimin bağlantıları aşağıda.

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop’un Doğal Güzellikleri

Sinop Plajları

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here