Uçak Bileti

Yöresel yemekler de sizin için seyahatin ayrılmaz bir parçası ise Sinop’ta yöreye özgü çok sayıda lezzeti keşfedebilirsiniz. Hamur işlerinden balıklara, kebaplardan çorbalara oldukça zengin bir yemek kültürü var buranın. Memleketim diye demiyorum havası da suyu da sebzesi de meyvesi de bir başka güzel. Haydi gelin Sinop’ta ne yenir sorusunun yanıtlarını yerlisinden dinleyin. 😊

Sinop’ta Ne Yenir?

Karadeniz sahil şeridindeki her şehir gibi Sinop’ta da denizin bereketini yemeklerde çokça görüyoruz. Sinop’un mutfak kültürü ile harmanlanmış balık yemekleri burada bambaşka bir lezzete bürünüyor. Elbette hamsi başta olmak üzere diğer balıklar da burada sofraları süslüyor. Sinop’ta balık yemek istiyorsanız limanda bulunan teknelerde hem yemeğinizi yiyebilir hem de kısa bir Karadeniz turu yapabilirsiniz.

Sinop mutfağını büyük ölçüde hamur işleri oluşturuyor. Özellikle cevizli, kıymalı, üzümlü gibi çeşitleri olan nokul, mantı, katlama gibi lezzetler başta geliyor. Verimli topraklara sahip olan Sinop’ta pek çok meyve ve sebze üretiliyor. Sinop’un bir kestanesi var ki Türkiye’nin en lezzetli kestanesi olduğuna yemin edebilirim. 😍 Bir de bu kestaneyle yapılan muhteşem bir iç pilavı var ki akıllara zarar.

Sinop’ta Ne Yenir?

Mobil Uygulama
  1. Sinop Mantısı
  2. Nokul
  3. Keşkek
  4. İçli Tava
  5. Mısır Çorbası
  6. Sırık Kebabı
  7. Sirkeli Pırasa
  8. Kaşık Çıkartması (Mamalika)
  9. Taktak Helvası
  10. Kestaneli İç Pilav
  11. Hamursuz Tatlısı
  12. Kabak Millesi

1. Sinop Mantısı

Sinop mantısı

Sinop yemekleri içinde en meşhur lezzet şüphesiz Sinop mantısı. Belki daha önce Sinop’un mantısının meşhur olduğunu duymamış olabilirsiniz. Hatta belki nedir bu Sinop mantısının özelliği diyorsunuzdur. Diğer mantılardan farklı olarak hamurunda yumurta kullanılıyor. Klasik kıymalı iç harç konulduktan sonra muska şeklinde kapatılıyor. Ve en önemli farkı ise üstüne ceviz serpilerek servis edilmesi. Sinop’ta mekanlarda genellikle tabağın yarısı yoğurtlu yarısı cevizli oluyor.

2. Nokul

Sinopta ne yenir nokul

Sinop’un en bilindik en popüler lezzetlerinden biri de nokul. Lezzetini hamurunun mayasından alıyor. Türkiye’nin bir kaç farklı yöresinde üretiliyor ancak bence en güzeli Sinop Nokulu. Kıymalı, cevizli üzümlü, tahinli gibi seçenekleri var. Sinop’ta kahvaltıların ve akşamüzeri çayının yanına en iyi ne gider derseniz tabii ki nokul derim.

Sinop’ta nokul nerede yenir için de Örnek Mantı’yı tavsiye edebilirim. Şehirdeki diğer pastanelerde de bulabilirsiniz. Sinop’a hemen gidemem ama olsa da yesem derseniz online olarak da bir çok siteden sipariş verebilirsiniz.

3. Keşkek

Sinop keşkeği

Bakın Türkiye’nin bir çok yerinde keşkek yedim. Sinop keşkeği gibi lezzetlisini başka yerde görmedim. Tabi bu yörenin lezzetleriyle büyüdüğüm için de böyle geliyor olabilir. 😁 Sinop keşkeği çok az salçalı olur, içine et ya da tavuk konur. Birçok yörede olduğu gibi dövülerek yapılmaz. Çok yoğun ve katı bir kıvamı da olmaz. Hafif sulu ama özleşmiş mükemmel bir lezzet çıkar ortaya. Düğünlerin olmazsa olmazıdır. Ateşler yakılır, dev kazanlar kaynatılır. Sinop keşkeği yenmez, yanında yatılır. 😋

4. İçli Tava

içli tava Sinopta ne yenir


Sinop’ta
 ne meşhur sorusuna verilecek en net cevap şüphesiz balık olur. Balık yemeklerinin de başını içli tava çeker. Karadeniz’in vazgeçilmezi hamsi bu yemeğin ana malzemesi. Hamsili pilava oldukça benzeyen bu lezzetli yemeği mutlaka tatmalısınız.

5. Mısır Çorbası

Mısır yetiştiriciliğinde Sinop ilk sıralarda olan bir ilimiz. O nedenle de yörede yemeklerde sık sık kullanılan bir malzeme. Çorbalık mısır ve barbunyanın ana malzemesi olduğu yöresel bir lezzet mısır çorbası. İçerisinde haşlanmış kemikli et de olan çorba oldukça lezzetli.

6. Sırık Kebabı

sırık kebabı


Sinop’un meşhur yemekleri
arasında sırık kebabından bahsetmezsek olmaz. Özellikle Boyabat ilçesinde oldukça meşhur olan bu kebap kuzunun sırığa takılarak pişirilmesiyle hazırlanıyor. Diğer kebap çeşitlerinden ayrılan en önemli özelliği ise soğuk yenmesi.

7. Sirkeli Pırasa

sirkeli pırasa

Sirkeli pırasa Sinop’a özgü yöresel lezzetlerden biri. Pırasalar yıkanıp kalın kalın kesiliyor. Haşlanan ve soğuyan pırasalar yumurtaya ve una bulanıp kızartılıyor. Dövülmüş sarımsak ve sirke karıştırılıp kızaran pırasaların üstüne dökülüp servis ediliyor.

8. Kaşık Çıkartması (Mamalika)

kaşık çıkartması Sinopta ne yenir

Mamalika adı da verilen kaşık çıkartması mıhlamanın bir türü gibi aslında. Sıcak suyun içine atılan un ocakta sürekli çırpılarak pişiriliyor. Tencereye yapışmadığı an hamuru hazır oluyor. Tereyağı süt ve şeker ile hazırlanan şerbete kaşık batırılıyor sonra hamurdan parça koparılarak servis tabağına alınıyor. Bu işlem hamur bitene kadar yapılıyor. Ceviz ve pekmezle de buluşunca mamalika sunuma hazır.

9. Taktak Helvası

taktak helvası

Adıyla müsemma bir helva var sırada. Taktak helvası adından da anlaşılacağı üzere oldukça sert ama lezzetli bir yiyecek türü. Fındıklı ve cevizli çeşitleri var. Alışkın olduğunuz helvalar gibi düşünmeyin. Parçalara ayırarak damakta emerek yeniyor. Isırmaya çalışırsanız soluğu dişçide alabilirsiniz benden söylemesi. 😁 Boyabat’a özgü olan bu lezzeti ilçede bir çok yerde bulabilirsiniz. Ya da buradan sipariş verebilirsiniz.

10. Kestaneli İç Pilav

Sinop’un kestanesi oldukça meşhur. Daha çok Erfelek ve Ayancık’ta yetişen Sinop kestanesi bazı yemeklerin ana malzemesi olarak ön plana çıkıyor. Kestaneli iç pilav da yeme de yanında yat lezzetinde muhteşem bir yemek bence. Tam da mevsimindeyken evde de deneyebilirsiniz bence.

11. Hamursuz Tatlısı

Sinopta ne yenir hamursuz tatlısı

Yumurta, süt ve un karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğruluyor. Açılan yufkalar sacda hafifçe pişirilip, sonrasında ıslatılıyor ve yağlanmış tepsiye üst üste diziliyor. Yufkaların aralarına da ceviz serpiliyor elbette. Fırında pişen tatlının üstüne soğuk şerbet dökülüyor ve dinlendirildikten sonra afiyetle yeniyor.

12. Kabak Millesi

Sinopta ne yenir kabak millesi

Geldik Sinop’ta ne yenir sorusunun son yanıtına. Kabak Millesi’nin bir diğer adı da akkabak böreği. Eğer daha önce yemediyseniz sandığınızın aksine tuzlu bir börek değil aksiine bir tatlı çeşidi. Balkabağı, ceviz ve şeker ile hazırlanan harç ve yufkaların buluştuğu bu yöresel lezzet daha çok evlerde yapılıyor.

Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak isterseniz tek yapmanız gereken Sinop uçak bileti almak. Sinop’a gitmeden önce diğer içeriklerimi de mutlaka okumalısınız.

Sinop’un Doğal Güzellikleri

Sinop’a Nasıl Gidilir

Sinop Cezaevi

Hamsilos Tabiat Parkı

Boyabat Gezilecek Yerler

Sinop Plajları

Sinop Gezilecek Yerler

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here