Uçak Bileti

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, Vltava Nehri’nin iki yakasında, nehir üzerinde sıralanan köprüleri, tarihi evleri, kuleleri, kilise ve katedralleri, geniş meydanları ve yemyeşil tepeleri ile Orta Çağ’ın masal dünyasından fırlamış gibi. Avrupa’nın en eski ve en korunmuş şehirlerinden olan Prag, Orta Avrupa’nın en çok turist çeken ülkesi.

Prag Old Town’dan gelindiğinde, Charles Köprüsü’nün diğer ucunda yer alan ve ‘Küçük Şehir’ anlamına gelen Mala Strana bölgesi (Lesser Town) başlıyor. Geçmişi 13. yüzyıla dayanan ve kraliyet bölgesi olarak kurulan Mala Strana’ya Barok mimarisi hâkim. Bölgenin en gözde yapıları Aziz Nikola Kilisesi ve Wallenstein Sarayı.

mala-strana-prag

Prag Mala Strana Gezilecek Yerler

Charles Köprüsü’nün diğer tarafı Mala Strana’ya uzanıyor. Barok mimarisi Mala Strana’nın altın kuralı ve bir kraliyet kasabası olarak bulunduğu 1257 yılına dayanan bir geçmişe sahip. Barok St. Nicholas Kilisesi ve devasa Wallenstein Sarayı tüm bölgeyi etkisi altına alıyor.

Bu bölgede saraylar, kiliseler, meydanlar, parklar, bahçeler ve daha birçok etkinlikler bulunuyor. Barlar, dükkânlar, restoranlar ve uluslararası elçiliklerin hepsi muhteşem ve devasa barok binalarının içerisinde yer alıyor. Mala Strana’nın üzerinde ise Prag Kalesi yer alıyor. Nerudova caddesinin harika manzarasında yürüyerek gidilebiliyor. Bu cadde üzerindeki evlerde Beyaz Kuğu, Altın At ve Kızıl Kartal gibi amblemler yer alıyor. Biraz dinlenmek isterseniz Vojan Parkı ya da Petrin tepesi dinlenmek için çok güzel yerler.

Mobil Uygulama

Mala Strana’nın üzerinde ise Prag Kalesi yer alıyor. Nerudova caddesinin harika manzarasında yürüyerek gidilebiliyor. Bu cadde üzerindeki evlerde Beyaz Kuğu, Altın At ve Kızıl Kartal gibi amblemler yer alıyor. Biraz dinlenmek isterseniz Vojan Parkı ya da Petrin tepesi dinlenmek için çok güzel yerler.

Bu bölge saraylara, kiliselere, meydanlara, parklara ve buna benzer pek çok cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor. Lesser Town Meydanının etrafı ise barlar, alışveriş merkezleri, restoranlar ve uluslar arası elçiliklerle çevrili. Mala Strana üzerinde, yürüme mesafesi uzaklığında olan meşhur Prag Kalesi yükseliyor.

Kaleye çıkış yolunda yer alan evlerde ise turistlerin ilgisini çekecek kraliyet hanedanına ait amblemler ve beyaz kuğu, altın nal, kırmızı kartal gibi pek çok farklı hayvan figürler mevcut.

1. Karl Köprüsü

Vltava Nehri’nin iki yakasını birleştiren dünyanın en ünlü köprülerinden Karl Köprüsü, 516 metre uzunluğunda ve yaklaşık 10 metre genişliğinde olup Mala Strana’yı Stare Mesto’ya bağlıyor.

Gotik tarz mimarinin en güzel örneklerinden üç kulesi bulunan köprüyü geçmenin tek yolu ise yürümek. Üzeri her an cıvıl cıvıl, müzisyenlerin ressamların ve hediyelik eşya satanlarını tezgahlarının bulunduğu, kentin en güzel binalarının, köprülerinin ve kalesinin en güzel görülebildiği yer olarak kentte fotoğraf alabileceğiniz yegâne nokta.

2. Prag Kalesi

Prag-Kalesi

Prag Kalesi, dünyanın en büyük antik kalesi olarak kabul ediliyor. 880’de inşa edilen ve Prag siluetinin önemli bir parçası olan kalenin, farklı mimari tarzlarda saray ve kiliseleri bulunuyor. Sadece tek parçalık bir savunma binası olmanın çok ötesinde bir yapı olan Prag Kalesi şehri tepeden görüyor

Prag Kalesi 9. yüzyılda tamamen ahşap olarak yapılmaya başlandı ve 11. Yüzyılda kraliyet sarayı eklendi. Ve 14. yüzyılda St. Vitus Katedrali’nin yapımına başlanarak içerideki en değerli mücevher haline geldi. Gotik mimarisinin en muhteşem örneğine sahip olan katedralde krallar ve imparatorların mezarları bulunuyor.

Kalenin içerisinde kraliyet sarayı, katedral ve üç kilisenin yanında bir bazilika, manastır, savunma kuleler, kraliyet ahırları, küçük ama muhteşem bahçeler yer alıyor. Başlı başına bir tablo gibi duran Prag Kalesi’nin büyük kısmı günümüzde Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak kullanılıyor.

Kalede yer alan önemli yapılar ise, Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Aziz George Bazilikası, Aziz George Manastırı ve Kraliyet Bahçeleri.

3. Kafka Müzesi

Kafka-Museum

Franz Kafka Müzesi Prag’ta Charles Köprüsü‘nün çıkısında Lesser Town tarafında bulunuyor. Kafka Müzesi, Prag’lı dahi yazar Franz Kafka’nın fotoğrafları ve kişisel eşyalarının sergilendiği müze.

Yazarın hayatı, kitapları ve esin kaynaklarına dair pek çok ayrıntıyı bulabileceğiniz müzede, Kafka’nın mektupları, kitapları, taslaklar, notlar gibi eşyaları sergileniyor. İçerisi oldukça karanlık ve kasvetli olan müzenin bahçesinde ise David Cerny’nin “Proudy” isimli “İşeyen Adam” heykeli yer alıyor.

4. John Lennon Duvarı

The Beatles grubunun efsanevi üyesi John Lennon’ın 1980’de vurularak hayatını kaybetmesinin ardından, onun anısına yapılan John Lennon Duvarı, o günden beri barış ve sevgiyi temsil ediyor. Lennon’ın anısına grafiti ve şiirlerle anıtlaştırılan bu duvar günümüzde Prag’ın en önemli turistik yerlerinden biri.

5. St. Nicholas Katedrali

Avrupa’nın en iyi barok kiliselerinden biri olan St. Nicholas Katedrali, yapımına on sekizinci yüzyılın ilk yıllarında başlanmış ve 1756’da tamamlanmış Mala Strana’nın en belirgin yapısı.

Avrupa’nın olduğu kadar Prag’ın da Prag’ın da en önemli Barok yapısı olan kilise, yeşil kubbesi ve 80 metre yüksekliğindeki çan kulesiyle günümüzde müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Mozart’ın Prag’da kaldığı süre boyunca orgunda bazı eserlerini çaldığı bu kilisenin mimarı Kryštof Dientzenhofer.

Türk Hava Yolları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan, Pegasus Havayolları ile de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın her günü, yaklaşık iki buçuk üç saatlik bir seyahat sonunda, direkt uçuş seferlerinin bulunduğu Prag’a ulaşım çok kolay.

Şehir merkezine 19 km uzaklıkta bulunan Václav Havel Havalimanı‘ndan, taksiyle yaklaşık otuz dakika içerisinde şehir merkezinde olabilirsiniz. Bununla birlikte Airport Express Bus ile yine otuz dakikada Prague Main Station’a ulaşım mümkün. Artık yapacağınız tek şey bir Prag uçak bileti almak! Çekya vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here