Uçak Bileti

Kapadokya, yürüyüş ve tırmanma sporu ile ilgilenenler için Türkiye’nin en zengin parkurlarına ev sahipliği yapan bölgelerden biri. Doğanın armağanı ilginç yeryüzü şekilleri, mağaralar ve doğal güzelliklerle bezeli Kapadokya coğrafyası yılın her döneminde mevsim geçişlerine ve mevsimlere özel renklere tanık olabileceğiniz bir merkez.

Benzersiz yeryüzü şekillerinin vadilerin arasına serpiştirildiği Kapadokya’da her biri işaretlenmiş, yönlendirme tabelaları ile mesafelerin belirtildiği yürüyüş parkurları, doğayla baş başa vakit geçirip, bölgeyi keşfetmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Kapadokya Trekking Rotaları

Kapadokya Trekking Rotaları, dünyanın en sıra dışı yeryüzü şekillerine ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en çok turist ağırlayan turizm merkezlerinden Kapadokya’da yürüyüş severleri cezbediyor. Milyonlarca yıl önce Erciyes ve Hasan dağlarının volkanlarından fışkıran lav ve küllerin soğumasıyla birlikte ilginç yeryüzü şekillerinin oluştuğu, peri bacaları, tüf vadileri ve kaya yerleşimleriyle tanınan Kapadokya’da farklı uzunlukta ve zorlukta yürüyüş parkurları bulunuyor.

Çok sayıda vadinin yer aldığı Kapadokya bölgesinde günübirlik ve birkaç günlük rotalarda yürüyüş yapmak mümkün. Nevşehir, Kayseri ve Aksaray illerinin sınırlarında yer alan Kapadokya coğrafyasında Ihlara, Güvercin, Aşıklar, Soğanlı, Kızılçukur, Gül, Zemi, Bal, Keşişler, Devrent ve Avla vadileri ile yürüyüş severler için tam anlamıyla bir cennet.

Mobil Uygulama

Her bir ziyarette bambaşka parkurlar üzerinde yürüyüş yapabileceğiniz Kapadokya coğrafyasında her bir parkur üzerinde sayısız mağara, ilginç yeryüzü şekilleri ve doğal güzellikler bulunuyor. Bölgede yürüyüş dışında sıcak hava balonu uçuşu, atlı safari, dağ bisikleti ve ATV ile safari de yapılıyor.

1. Aşk Vadisi

kapadokya trekking

Aşk Vadisi, Nevşehir’in Göreme beldesinde, Uçhisar Kalesi’nden başlayan Göreme-Çavuşin Karayolu’nun ortasında sona eren 5 km uzunluğundaki parkurdan oluşuyor. Parkur boyunca eşsiz vadi ve yeryüzü şekillerine ait manzaralar bulunuyor. İsmini vadide yer alan Aşık Tepesinden alan vadi, aynı zamanda sıcak hava balonlarını izlemek için de en iyi noktalardan biri.

Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen Aşk Vadisi’nin yürüyüş parkuru yöre halkı tarafından Örencik olarak bilinen noktadan başlıyor. Bu noktadan Bağlıdere Vadisi’ne dik bir inişle ulaşılıyor. 3 bin 800 metre boyunca tüneller ve su yollarını da kapsayan parkurda biçim, renk ve boyut açısından farklılık gösteren çok sayıda peri bacası ile karşılaşıyorsunuz. Parkur, hafif tempoyla yaklaşık 5 saat gibi bir sürede tamamlanıyor. Vadi sonunda Göreme-Avanos yoluna ulaşılıyor.

2. Beyaz Vadi

Beyaz Vadi, Uçhisar’da Aşıklar Vadisi olarak da bilinen 1-1.5 saat süren bir yürüyüş rotası. Kapadokya coğrafyasının en uzun ve en sivri peri bacalarını görebileceğiniz Beyaz Vadi, her iki tarafı da kıvrılarak ilerleyen toz sarı kaya oluşumları ile çevrili. Uçhisar’dan başlayan yürüyüş rotasının sonunda dönüş için araca ihtiyaç duyuluyor.

3. Kılıçlar Vadisi 

Kılıçlar Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi’nin tam karşısında yer alıyor. Kapadokya coğrafyasında, Göreme Açık Hava Müzesinden sonra turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olan vadi, daha çok atlı ve ATV safari etkinlikleri için kullanılıyor. Yaklaşık 2.5 km’lik bir yürüyüş parkuruna sahip olan Kılıçlar Vadisinde Kapadokya’nın en iyi kaya ve pari bacaları oluşumları görülebiliyor.

Vadide İncil’den 33 sahne içeren freskleriyle ünlü Kılıçlar Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesinin yanı sıra 300 metrelik bir de tünel bulunuyor. Tüm vadiyi yürüyerek dolaşmak yaklaşık 2 saat sürüyor. Yürüyüş rotasının sonunda Meskendir Vadisine oradan da Çavuşin Köyü’ne ulaşılıyor. Parkur boyunca işaretleme yapıldığından yönünüzü kolaylıkla bulabilirsiniz.

4. Kızılçukur

Kızılçukur

Kızılçukur Vadisi, gün batımında kızıla boyanan görüntüsüyle bu ismi almış. Bölgeye kızıl rengi veren madde volkanik tüfün içerisindeki demir minerali. Gün boyunca pembemsi bir renkte görünen kayalar, gün batımında kızıllaşıyor.

Kapadokya’nın en çok fotoğraflanan vadilerinden olan Kızılçukur’da iyi fotoğraf çekebilmek ve kızıllığa yetişebilmek için gün batımından 3 saat kadar önce Çavuşin’den yürüyüşe başlamak şart. 5 km’lik bu parkurda vadilere girildiğinde yürüyüş süresi arttığından zaman yönetimini iyi yapmak lazım. Çavuşin Mezarlığı’ndan başlayan rota Üç Haçlı Kilise, Direkli Kilise, Üzümlü Kilise ve Kızılçukur Vadisini kapsıyor.

5. Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi, Uçhisar’dan başlayan ve Göreme’ye kadar uzanan, yürüyüş levhaları ile işaretlenmiş bir başka Kapadokya yürüyüş rotası. Yörede yüzyıllardır görülen güvercinler, yaşamlarını güvercinlik adı verilen bezemeli yapılar içerisinde yaşamını sürdürüyor. Vadideki yürüyüş yaklaşık 45 dakika sürüyor. Vadide yürüyüş için en iyi zaman sabahın erken saatleri.

6. Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Kapadokya’nın Kızılırmak dışındaki tek yerüstü akarsuyu olan Melendiz Nehri boyunca uzanıyor. Nehrin yeryüzünü oyması nedeniyle Ihlara Kanyonu olarak da adlandırılan bu bölge, 7 km’lik bir parkura sahip. Araçla vadinin 3. km’sine kadar gidilebiliyor. Suyun hayat verdiği rotada özellikle bahar aylarında yaşanan canlanma doğayla baş başa muhteşem bir his yaşatıyor.

Ihlara Vadisi’ndeki yürüyüş güzergahı Aksaray merkeze 40 km uzaklıktaki Ihlara köyünden başlıyor. 13 km’lik parkur boyunca çok sayıda kilise ve yeryüzü şekli görülüyor. Rota üzerinde görülecek noktalar arasında Ağaçaltı Kilisesi, Belisırma ve Selime Manastırı bulunuyor.

7. Devrent Vadisi

Devrent Vadisi, Kapadokya’daki yeryüzü şekillerini gözlemleyebileceğiniz bir durak. Milyonlarca yıl önce patlayan volkandan saçılan lav ve tüflerin yoğun olarak etkilediği Devrent Vadisi’nde yeryüzü şekilleri çeşitli insan ve hayvanlara benzetildiğinden bu vadi Hayal Vadisi olarak da adlandırılıyor. İnişli ve çıkışlı bir rota olmasından dolayı orta zorlukta.

8. Çat Vadisi

Çat Vadisi, Nevşehir’in 7 km kuzeybatısında bulunan Çat beldesinde yer alıyor. Nevşehir-Gülşehir yolunun yaklaşık 6. km’sinden sola girildiğinde ulaşılan vadi, Kapadokya’nın popüler yürüyüş rotalarından biri. Çat Vadisinde yürüyüş sırasında 11. yüzyılda inşa edilen Fırınasma Kilisesi görülüyor. Çat Vadisi içerisinde kayalara oyulan güvercinlikler ise bölgenin coğrafi yapısının sembollerinden. Birçoğu apartman biçiminde 6-7 katlı olan ve odaların içleri 5-10 metrekare büyüklüğünde olan güvercinlikler yürüyüş sırasında vadinin her iki yanında yer alıyor.

kapadokya yürüyüş rotalari

9. Meskendir Vadisi

Meskendir Vadisi, 4 bin 400 metre uzunluğunda, girişi oldukça dik bir nokta olan Kapadokya yürüyüş rotalarından. Sedir ağaçlarıyla bezeli vadide Meskendir Kilisesi, dehlizler, peri bacaları, tüneller ve birbirinden güzel bitkiler bulunuyor. Vadi boyunca Kızılçukur, Güllüdere 1, Güllüdere 2 vadileri ve Çavuşin sıralanıyor.

Göreme-Ortahisar Karayolu üzerinde, Ortahisar sapağına gelmeden asfalt yoldan 1 km kadar yürüdükten sonra vadinin girişine ulaşılıyor. Vadiye iniş sırasında muazzam bir manzara var. Sedir ağaçlarıyla bezeli vadide en önemli tarihi yapı ise Meskendir Kilisesi.

10. Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi, Mustafapaşa’nın batısında konumlanıyor. Vadi, Ihlara Vadisi’nin küçük benzeri olarak adlandırılıyor. Tıpkı Ihlara Vadisi’nde olduğu gibi Gomeda Vadisi’nde de kaya oyma kiliseler, barınaklar ve vadi içerisinden geçen nehir var. Şeytan Deresi olarak da isimlendirilen Gomeda Vadisi, oyukları, tünelleri ve güvercinlikleri ile keyifli bir rota.

Vadide bulunan bir mağara geçmişte yağmur sularını toplayarak içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılıyormuş. Günümüzde de kullanılan bu mağaradaki su, vadi içerisindeki kavak ağaçlarının sulanması için kullanılıyor. Geçmişte güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz aylarında yine güvercinlere rastlanıyor.

11. Güzelyurt Vadisi

Güzelyurt Vadisi, bölgenin tarihi dokusu en iyi korunan noktalarından Güzelyurt beldesinde yer alıyor. Eski bir Rum kasabası olan ve 1924 yılına kadar nüfusun büyük bölümünün Rumlardan oluştuğu Güzelyurt, mübadele sonrasında nüfus değişiminin yaşandığı merkezlerden. Rumlardan kalan kiliseler ve manastırlar Kapadokya’yı ziyaret edenler için hoş birer durak.

Güzelyurt Vadisinde Kızıl Kilise’den başlayan yürüyüş rotası 10 km sürüyor ve Yüksek Kilise, Güzelyurt Göleti kıyısında sona eriyor. Rota boyunca Kalburlu Kilise, Kömürlü Kilise, Cafarlar Kilisesi ve Koç Kilise görülecek yerler arasında.

Kapadokya’ya otobüsle gidecekseniz eğer Nevşehir otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Kapadokya yürüyüş rotaları, eşsiz Kapadokya coğrafyasını yılın dört mevsimi keşfetmek isteyenler için muhteşem bir seçenek. Uzun yürüyüşler ve sıcak hava balonu gezileri için ilkbahar ve sonbahar dönemleri en ideal zamanlar. Temmuz ve ağustos ayları aşırı sıcaklar nedeniyle açık havada bulunmak için pek uygun değil.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here