Uçak Bileti

Novi Sad, Sırbistan’ın kuzeyinde, Tuna Nehri kenarına kurulmuş, Sırbistan‘ın Belgrad’dan sonra ikinci büyük şehri. Eski Yugoslavya Cumhuriyeti’nden beri özerk olan Voyvodina’nın başkenti olan ve Sırbistan’ın Atina’sı olarak anılan Novi Sad, uzun yıllar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hâkimiyetinde kaldığından Macar etkisi ağır basan bir yerleşim.

Novi Sad’da Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Adres

Her yıl Petrovaradin Kalesi’nde düzenlenen ve Balkanların en büyük müzik festivallerinden biri olan Exit Festivali’ne de ev sahipliği yapan Novi Sad kent merkezinde yer alan Özgürlük Meydanı (Trg Slobode), hemen yanındaki Neo-Gotik tarzında inşa edilen Meryem Ana Katolik Kilisesi, Neo-Rönesans tarzında inşa edilen Belediye Binası gezilecek yerler arasında bulunuyor. Petrovaradin Kalesi, Karlofça Kasabası ve Petrovaradin Bölgesi Novi Sad’ın kesinlikle görülmesi gereken adresler.

1. Özgürlük Meydanı

Özgürlük Meydanı (Trg Slobode), Novi Sad’ın en önemli meydanı ve merkezi. Meydanın tam ortasında ise şehrin sembolü sayılabilecek birkaç önemli yapı bulunuyor. Çevresinde ise Avusturya-Macaristan döneminden kalma Neo-Rönesans mimarisinde çok sayıda yapı ve ev bulunuyor. 1895’te yapılan Belediye Binası ve tam karşısında yer alan St. Mary Kilisesi, meydanın kalbinde yer alan Sırp gazeteci ve yazar Svetozar Miletić Anıtı, 1854’te yapılan ve Novi Sad’ın simge yapılarından olan Hotel Vojvodina bunlardan bazıları. Ayrıca meydanda pek çok şirin kafe ve restoran bulunuyor.

Mobil Uygulama

2. Petrovaradin Bölgesi

Novi Sad şehir merkezinden yaklaşık 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde yer alan Petrovaradin Bölgesi, 150 yıllık Osmanlı egemenliği sonrasında Avusturya ordusu tarafından alınmış bir bölge. 1692’de Osmanlı saldırılarına karşı yapılmış ve 1780’e dek genişletilmiş bir kale olan Petrovaradin’in altında, 16 km uzunluğunda yeraltı tünelleri bulunuyor. Avrupa’nın en iyi ve ünlü müzik festivallerinden biri olan EXIT Festivali Petrovaradin Kalesi’nde yapılıyor. Kaleyi gezdikten sonra çevredeki kafelerden birine oturup muazzam Tuna manzarasını izleyin.

3. Karlofça Kasabası

Karlofça Kasabası (Sremski Karlovci), Novi Sad kent merkezine 11 km uzaklıkta bulunuyor. Novi Sad’dan hareket eden belediye otobüsleri ile ulaşabileceğiniz Karlofça Kasabası’na, aynı zamanda şarabıyla da meşhur. Osmanlı Devleti ile İttifak Devletleri arasında imzalanan ve Macaristan, Ukrayna, Mora Yarımadası, Dalmaçya Kıyılarını kaybettiğimiz ünlü Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı yer.

4. Zmaj Jovina Caddesi ve Dunavska Caddesi

St. Mary Kilisesi’nin hemen sağ yanından ileriye doğru uzayan, trafiğe kapalı bir cadde olan Zmaj Jovina Caddesi, Novi Sad’ın en eski caddelerinden biri. Eski dönemlerde kentin ticari bölgesi olan Zmaj Jovina’nın sonunda, çocuk şiirleri ile tanınan Şair Jovan Jovanovic Zmaj Anıtı ve hemen arkasında ise kırmızı tuğladan yapılmış Sırp Ortodoks Kilisesi Piskoposu’nun Evi (Vladiin Court) yer alıyor. Evin hemen sağında yer alan Dunavska Caddesi‘nin başında ise kütüphane bulunuyor. Bir zamanlar zanaatkarların ağırlıkta olduğu cadde, Dunavska Caddesi ile birlikte şehrin en önemli alışveriş caddesi. Dunavska Caddesi, Dunavska Parkı ve Tuna Nehri’ne açılıyor. Yolun sol tarafında, parkın karşısında Vojvodina Müzesi ile Güzel Sanatlar Müzesi bulunuyor.

5. St. George Katedrali ve Slovak Evanjelist Kilisesi

Daha önceki yıllara uzanan bu yapının tarihi ise 1905’te yapılmış oldukça etkileyici bir yapı olan St. George Katedrali, Piskopos’un Konağı’nın hemen sol arka tarafında yer alıyor. Muhteşem mimarisiyle büyüleyen St. George Katedrali’nin yanı sıra, Rotkvarija bölgesinde yer alan Slovak Evangelist Kilisesi ise pembemsi hoş rengi ile sizi selamlıyor. Slovak Evangelist Kilisesi’nin hemen yakınlarında ise, Novi Sad Tiyatrosu yer alıyor.

Novi Sad’a nasıl gidilir

Bir Avrupa kenti olan Novi Sad’a Belgrad’da yer alan Nikola Tesla Havalimanı’ndan ulaşım mümkün. Belgrad şehir merkezine 18 km mesafede olan havalimanından direkt ulaşım olmadığından, önce Belgrad’a gelip buradan otobüs veya tren ile Novi Sad’da olabilirsiniz. Belgrad’a 80 km mesafede yer alan Novi Sad’ı keşfetmek için yapmanız gereken tek şey bir Belgrad uçak bileti almak!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here