Uçak Bileti

Belgrad, Sırbistan‘ın Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada kurulu, yemyeşil parkları, tarihi yapıları, dinamik meydanları ve renkli gece hayatıyla, ülkenin göz bebeği, başkenti. Avrupa’dan Türkiye’ye uzanan yol üzerinde yer alan ve Türk vatandaşlarının vizesiz ziyaret edebileceği Belgrad, yaklaşık 1,5 saatlik uçuşla ulaşılabilen dikkat çekici bir Balkan şehri.

Belgrad uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Belgrad’ın En Güzel Manzaralı Yeri: Kalemegdan

1. Kalemegdan

Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada yüksek bir tepede yer alan Kalemegdan, Belgrad Kalesi’nin de yer aldığı şehrin buluşma noktası. Türkçede Kale Meydan isminden dönüşen meydan geniş bir alana yayılıyor.

Mobil Uygulama

Bölgede Belgrad Kalesi, İstanbul Kapı ve Saat Kulesi’ni geçince karşınıza çıkan, Mora Fatihi olarak bilinen Damat Ali Paşa Türbesi ile Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın 1578’de yaptırdığı bir de çeşme bulunuyor. Çeşmeyi arkanızda bırakıp biraz daha ilerlediğinizde muhteşem ve yemyeşil bir şehir manzarasına eşlik eden bir yere geliyorsunuz.

2. Belgrad Kalesi

Belgrad’ın en güzel, görülmeye değer bölgelerin başında gelen Kalemegdan’da yer alan Belgrad Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Avrupa’ya açılacak yeni ticaret yollarını denetim altında tutmak için almak istediği yer. İçerisinde müzeler, parklar, anıtlar, galeriler, heykeller bulunan ve enfes Belgrad manzaraları sunan 53 hektarlık bir alana yayılan kale, 1521’de Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine katıldı.

3. Askeri Müze

Belgrad Kalesi’nin hendekleri arasına bulunan Askeri Müze, eski Yugoslavya’nın askeri tarihinin tüm detaylarını gözler önüne seren bir yer. Osmanlı tarafından inşa edilen İstanbul Kapısı’nın hemen önünden başlayan açık hava kısmında I. Dünya Savaşı’ndan kalma yüzlerce tank ve ağır silahlar bulunuyor.

Askeri Müzesi’nin içine girmek isterseniz, burada da ayrıca Kosova Kurtuluş Ordusu’na ait yakalanan silahlar, bombalar ve füzeler, nadir bulunan silahlar ve 1999’da vurulan Amerika’nın görünmez savaş uçağına ait parçaları görebilirsiniz.

4. İstanbul Kapı

Belgrad Kalesi’ne giriş çıkışı sağlayan kapılardan biri olan ve Sırpça Stambol Kapija olarak bilinen İstanbul Kapı, aslında kalenin ana kapısı. İkincil kent surlarının güneydoğusunda yer alan ve Saat Kapısı’na bir köprüyle bağlanan İstanbul Kapı, Kalemegdan’da yukarı kentin duvarlarında yer alan birçok kapıdan en önemlisi.

5. Saat Kulesi

Kalemegdan’da 18. yüzyıl ortalarında inşa edilen Saat Kulesi, ‘Sahat Kula’ olarak Sırpçaya girmiş Türkçe kelimelerden biri. Askeri Müze’nin az ilerisinde yer alan ve Avusturya eseri olduğu bilinen Saat Kulesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde Saat Kapısı olarak bahsediliyor. Yukarı Hisar olarak anlattığı kısımda bulunan, Saat Kapı İstanbul Kapı ile birbirine ahşap bir köprü ile bağlı.

6. Damat Ali Paşa Türbesi

Belgrad Kalesi içerisinde Mora Fatihi olarak da bilinen Damat Ali Paşa’nın türbesi yer alıyor. 1716’daki Avusturya ordusuna karşı Petrovaradin Muharebesinde hayatını kaybeden Damat Ali Paşa’nın defnedildiği türbede paşanın yanı sıra Tepedelenli Selim Paşa ve Çeşmeli Hasan Paşa’nın da naaşları bulunuyor.

7. Zindan Kapı

İç kent surlarının kuzeydoğusunda, Despot Stefan Kulesi’nin hemen yanında yer alan ve bir köprüyle Zindan Kapısı’na bağlanan kapı, Despot Stefan’ın ismiyle anılıyor. Kalemegdan’ın simge kapılarından biri olan 15. yüzyıl yapısı, Osmanlı döneminde zindan olarak kullanıldığı için bu ismi almış.

8. Leopoldov Kapı

Belgrad Kalesi’nin en dıştaki kuzeydoğu kapısı olan ve Zindan Kapı’ya bir köprüyle bağlanan Leopoldov Kapı, I. Leopold’un adıyla anılıyor.

9. Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi

Saat Kulesini geçince, karşınıza çıkan Damat Ali Paşa Türbesi’nin yanında bulunan Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi (Mehmed-paša Sokolović), yine Sokullu’nun adının verildiği bir de bir dut ağacının hemen yanında yer alıyor. Paşanın 1578’de yaptırdığı çeşmeyi, Saat Kapısı’nda girip surların orta kısmına doğru ilerlediğinizde görebilirsiniz.

10. Stefan Lazerevic Anıtı

Stefan Lazarević ya da Uzun Stevan, yaşadığı zamanın en iyi şövalye ve ordu liderlerinden biri kabul edilen, Sırbistan hükümdarı. Stefan Lazarević aynı zamanda edebi eserlerinden dolayı Orta Çağın en önemli Sırp yazarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Babasının I. Kosova Muharebesi’nde ölümünün ardından 1389’da Sırbistan Prensliği tahtına geçen Lazarević, 1402’de Timur İmparatorluğu’na karşı yapılan Ankara Muharebesi’nde I. Bayezid’in yanında Osmanlı saflarında savaşmıştı.

11. Nebojsa Kulesi

Kalemegdan’da yakın zamanda yenilenmiş bir canon kulesi olan Nebojsa Kulesi, 1460’larda kenti Türklere karşı savunmak için inşa edilen daha sonra cezaevine çevrilen bir yapı. Şehrin savunma sisteminin bir parçası olan kulede tutsak olan Rhigas Velestinlis hakkında bir sergi de bulunuyor.

Nebojša Kulesi’nin en ünlü mahkûmu olan Rhigas, aynı zamanda 18.yüzyılda Türklere karşı Balkan ayaklanması organize etmeye çalışan Filiki Eteria örgütünün de etkin bir elemanıydı. Günümüzde Nebojša Kulesi tarihinden kesitlerin görülebileceği bir müze olarak hizmet veriyor.

Kalemegdan’ı gezdikten sonra şehrin kalbi Cumhuriyet Meydanı’nı da gezin. Belgradlıların buluşma noktası ve kentin en önemli meydanlarından Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike), ortasında Osmanlıların Sırbistan üzerindeki hakimiyetini sonlandıran Prens Miloš Obrenović’in bir eliyle ileriyi işaret ettiği bir heykele ev sahipliği yapıyor. Knez Mihailova’nın hemen yanı başında bulunan meydanda Sırbistan Ulusal Tiyatrosu, Parlamento Binası, Skadarlija ve diğer turistik adresler yer alıyor.

Bu canlı şehri ziyarete geldiğinizde, bir Belgrad turu görülecek yerler, Belgrad Kalesi, Sırbistan Ulusal Müzesi, Nikola Pasic Meydanı, Aziz Sava Katedrali, Nikola Tesla Müzesi, Taş Meydan, Usce, Zemun, Belgrad Sarayı olarak sıralanıyor. Kafanız karışmasın vaktiniz sınırlı ise, Belgrad’da üç günde görülebilecek en önemli adresleri not edip yola çıkarsanız, bu şehre gelmek ve geniş geniş keşfetmek için gayet iyi fikir sahibi olabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here