Uçak Bileti

Moskova, kilometrelerce devam eden topraklara sahip olan Rusya’nın başkenti. Aynı zamanda ülkenin en kalabalık ve en turistik şehri. Sadece Rusya’nın değil tüm Doğu Avrupa için de önemli bir merkez.

Zengin kültürel dokusu, soğan başı kubbelerin renklendirdiği sıra dışı mimarisi, kar yağdığında ortaya çıkan masalsı manzaraları ile Moskova, haklı olarak, seyahat severlerin ve gezginlerin ‘bir gün mutlaka görülecek yerler’ listesinde. Bu soğuk ama güzel şehir gezilip görülecek yerler bakımından da fazlasıyla tatmin edici. Moskova’yı merak ediyor ve ‘gitmeden önce bir fikir edineyim’ diyorsanız buyurun, Moskova Gezilecek Yerler yazımıza.

Moskova Gezilecek Yerler

1. Kızıl Meydan

moskova gezilecek yerler

Kızıl Meydan, Moskova’nın en ünlü meydanı. Moskova hakkında pek bir şey bilmeseniz dahi bu meydanın adını eminim duymuşsunuzdur. Tarih boyunca gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere ev sahipliği yapan Kızıl Meydan, hem şehir hem de ülke tarihinde büyük bir önem taşıyor. Sayfalarca hikayesi, yaşanmışlıkları var.

Meydandaki kubbeler, renkler insanı buraya çekiyor. Tarihi yapılarıyla kartpostal manzaralarının gerçeğe dönüşmüş hali sanki. Kar yağdığında ise daha da güzelleşiyor. Moskova’nın bu albenili geniş meydanında Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin’in mumyasının bulunduğu mozele yer alıyor.

Mobil Uygulama

2. Kremlin Sarayı

Kremlin

Kremlin Sarayı, şehre yüksek bir tepeden bakan, kırmızı duvarlarla çevrili 20 kuleli devasa bir kale gibi duruyor Moskova semalarında. Moskova’nın kurulduğu 1147’de inşa edilmiş.

Kilise ve sarayları, altın kubbeleri, anıt, rezidans ve toplantı salonlarıyla büyük bir kompleks olan saray, 1918’de gelen komünist rejime değin Çarlık Rusyası’nın kraliyet sarayı olarak kullanılıyormuş. Saray günümüzde ise cumhurbaşkanlığı sarayı olarak kullanılıyor. Tarih boyunca da Moskova’nın dini merkezi olduğu için, siyasi olduğu kadar ve dini açıdan da Rusya için yadsınmayacak bir öneme sahip.

3. Aziz Basil Katedrali

Aziz Basil Katedrali

Aziz Basil Katedrali, 1552’de Moğollara karşı kazanılan zaferin anısına yapılmış. Katedral, hem Moskova’nın hem de Rusya’nın dünya çapında sembolü hâline gelmiş karakteristik yapılarından biri. Rengârenk kubbeleri, masalsı atmosferi, şatafatlı ve renkli dokusu ile şehirde yer alan pek çok diğer görkemli katedralden belirgin bir biçimde ayrılıyor.

Aziz Basil Katedrali, günümüzde müze olarak hizmet veriyor olsa da, aslında merkez şapel ve çevresine sıralanmış kule biçimindeki sekiz küçük şapelin birleşiminden oluşan dini bir kompleks olarak yapılmış. Mutlaka Moskova gezilecek yerler listenizde olsun.

4. Lenin Mozolesi

Lenin Mozolesi

Lenin Mozolesi, Sovyetler Birliği’nin efsanevi lideri Lenin için yapılmış. Piramit şeklinde yapı gri, siyah ve kırmızı granit taşlarla inşa edilmiş. 1924’ten bu yana Kızıl Meydan’da bulunan mozolede 1924’te ölen Lenin’in mumyalanmış naaşı bulunuyor. Kızıl Meydan üzerinde ayrıca Stalin ve Maksim Gorki gibi önde gelen Rus düşünür, sanatçı, bilim ve devlet adamlarının da anıt mezarları da var.

5. Puşkin Müzesi

Puşkin Müzesi

Pushkin Müzesi, Moskova’nın en büyük Avrupa sanatı müzesi. 1912’de ünlü mimar Roman Klein tarafından inşa edilmiş. 1981’den bu yana uluslararası bir müzik festivali olan Svyatoslav Richter’ın de bu müzede gerçekleştiriliyor.

Pushkin müzesinde empresyonist ve post empresyonist döneme ait göz alıcı birçok sanat eser sergileniyor. Müze koleksiyonunda ayrıca Van Gogh, Gauguin, Picasso, Dufrenoy ve Matisse gibi ünlü ressamların değerli çalışmalarını da görmek mümkün.

6. Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu, Rusya’nın en ünlü tiyatro, opera ve balesi.1824’te yapılmış. Dünyaca ünlü opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındırıyor. Bolşoy Tiyatrosu aynı zamanda Rus Neo-Klasik mimarisinin de en güzel örneği.

Bolşoy Tiyatrosunun dünyanın en büyük sahnelerinden birine sahip olduğu söyleniyor. Tarih boyunca en ünlü opera ve bale eserlerinin dünya prömiyerlerine sahne olmuş. Çok değerli müzisyenlerin konserlerine ev sahipliği yapmış. O halde Bolşoy’da büyüleyici bir performans izlemeden Moskova’dan ayrılmayın ve önceden biletlerinizi alın.

7. Tretyakov Galerisi

Tretyakov Galerisi, bir sanat merkezi. Alelade bir sanat merkezi değil ama. İsmini kurucusu Pavel Tretyakov’dan almış. Devrim öncesi zamana ait geleneksel Rus sanat formlarının en muazzam örneklerini ve 11 ile 20. yüzyıllar arasında yaşamış, dünyaya nam salmış ünlü Rus sanat ikonlarının eserlerinin içeriyor. Tam da bu nedenlerle galeri, Moskova’nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinin başında geliyor.

Büyük, Rus sanat koleksiyoncusu Pavel Tretyakov’un koleksiyonundan iki bin eserin ve ilaveten evinin Moskova’ya bağışlanması ile oluşturulmuş. Oldukça saygın grafik, resim ve heykeller de bu galeride sergileniyor. Mutlaka uğrayın.

8. Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarıcı İsa Katedrali, 1839 tarihli bir yapı. Beyaz cephesi, altın varak kubbeleri ile en dikkatsiz birinin bile gözüne takılacak türden. Dünyadaki en uzun Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip. Katedral, 1931’de savaş nedeniyle bombalanmasıyla ağır hasar almış. Savaşın ardından inşasına yeniden başlanan ve 2000’de tamamlanmış. Altın kubbeli katedral, Kropotkinskaya bölgesinde yer alıyor.

9. Eski Arbat Sokağı

eski arbat sokağı

Eski Arbat Sokağı, ‘Moskova’nın en turistik sokağı neresi?’ sorusunun cevabı. Sokak üzerinde hediyelik eşya tezgâhları, mağazalar, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Günün her anı hep bir hareket var, burada enerji daima yüksek.

Dört bir yanı sokak sanatçılarıyla dolu, canlı, renkli ve hareketli bir sokak olan Eski Arbat üzerinde rastlayacağınız kafe, restoran ve mağazalarda pazarlık yapmak oldukça normal kabul ediliyor. Pazarlıkla fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşürülüyor. Gözünüze çarpan, hoşunuza giden bir şeyler olursa pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Moskova gezilecek yerler listenize eklemeye değer.

ⓘ En ucuz Moskova uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here