Uçak Bileti

Kayseri, Selçuklu döneminden kalma tarihi yapıları ve altı bin yıl öncesine dayanan köklü geçmişiyle Anadolu coğrafyasının ve Türkiye’nin en önemli kentlerinden. Antik Çağ’dan bu yana ticaret yollarının merkezinde yer alan şehir, Orta Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri.

İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olan şehir, o dönemlerin etkisiyle gelişen kültürel zenginliklerinin yanı sıra damaklarda eşsiz tatlar bırakan mutfak kültürü ve dünyanın dört bir yanından turist çeken kayak merkeziyle de ünlü.

Kayseri Gezilecek Yerler

Kent merkezinde Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Kayseri, kent merkezi dışındaki bölgelerinde de gezilecek, görülecek onlarca rotaya sahip. Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma pek çok kültürel ve tarihi izler taşıyor.

Bu etkileyici şehir, geniş ulaşım ağı, modern konaklama tesisleri ve yöresel tatların hazırlandığı lüks restoranlarıyla da zamana ayak uydurmayı başarıyor. Anadolu’nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Kayseri, savaşlar, doğa olayları ve çevresel faktörlere rağmen ayakta kalmayı başaran müze gibi

Mobil Uygulama

Günümüzde geniş yolları, düzenli şehir planlamasıyla modern bir görünüme kavuşan Kayseri’de, şehir merkezindeki tarihi yapıları ve yerleri görmek için zemin işaretleriyle belirtilen kültür rotasını takip etmeniz yeterli.

1. Kayseri şehir merkezi

Kayseri-Gezilecek-Yerler

Tarihi Saat Kulesi, Bürüngüz Camii, Kurşunlu Camii, Kale Çarşısı ve Alaca Kümbet gibi pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Kayseri şehir merkezi, geçmişin ruhunu yansıtan tarihi atmosferi ve hareketli yapısıyla gezilip görülmeye değer.

Çok kültürlülüğün olduğu yerde gezilecek yerler de çoktur genellikle. Şehir merkezindeki tarihi yerler birbirine çok yakın olduğu için bu bölgenin tamamını yürüyerek gezebilirsiniz. Şehri keşfetmek için uzun ve kısa olmak üzere iki yürüyüş turu rotası var.

Kayseri Belediyesinin hazırladığı ‘Kısa Tur’ bir kültür rotası olarak kale surları etrafında yer alan ve daha çok Selçuklu ve Osmanlı miraslarını görebileceğiniz bir rota. Kayseri’de keşfetmek için daha çok vakti olanlar için ise 6 km uzunluğundaki ‘Uzun Tur’ rotası uygun bir keşif rotası olabilir.

2. Selçuklu Medeniyeti Müzesi

Gevher Nesibe Medresesi ve Türbesi olarak da anılan Selçuklu Medeniyeti Müzesi, Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Dönemine ait eserlerin sergilendiği müzenin en etkileyici noktası ise Eski Türkler ve Selçuklular zamanında su ve müzik sesi ile akıl hastalarının tedavi edildiği Bimarhane bölümü.

3. Tarihi Kayseri Lisesi

Tarihi Kayseri Lisesi

Kayseri’nin sembol eğitim kurumlarından Tarihi Kayseri Lisesi, 1904 yılında Sultan II. Abdülhamid Döneminde kesme taştan inşa edilmiş görkemli bir bina. 1893 yılından bu yana eğitimin verildiği Kayseri Lisesi, Türkiye’de önemli görevler üstlenen pek çok ismi mezun etmiş. Okul 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış. Turgut Özal ve Abdullah Gül buradan mezun.

II. Abdülhamit Döneminde Osmanlı’nın önemli şehirlerinde ‘idadi’ ismiyle açılan liseler arasında bulunan Kayseri Lisesi, Kurtuluş Savaşı döneminde Ankara’nın işgal edilme riski olduğundan bir dönem Millet Meclisi olarak kullanılmış.

4. Hunat Hatun Külliyesi

Hunat-Hatun-Kulliyesi

Taş oymalarıyla süslü görkemli görüntüsüyle Selçuklu mimarisinin en muhteşem örneklerinden olan Hunat Hatun Külliyesi, I. Alaeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi olan Mahperi Hatun tarafından inşa ettirildi. İçinde cami, hamam, medrese ve kümbet gibi bölümlerin de yer aldığı külliye, 1238 yılında tamamlandı.

5. Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı

Kazancilar Carsisi

Eski Osmanlı mimarisi kullanılarak inşa edilen Kapalıçarşı, Türkiye’nin en büyük ikinci kapalı çarşısı. Tarih boyunca pek çok büyük yangın atlatan çarşı, her defasında onarılarak yeniden açıldı. Kıyafet, kumaş, ayakkabı, yöresel yiyecekler ve baharat gibi çok çeşitli ürünlerin satıldığı bu tarihi çarşının hemen yanında da Pastırmacılar Çarşısı ve kuyumcuların mesken tuttuğu Kazancılar Çarşısı yer alıyor.

6. Tarihi Kayseri Mahallesi

Tarihi-Kayseri-Mahallesi

Setenönü’nde, Kayseri geleneklerinin ve eski yaşam tarzının yansıtıldığı cezbedici bir bölge olan Tarihi Kayseri Mahallesi, restore edilerek turizme kazandırılan tarihi konakları ve yapılarıyla ünlü. 88 dönüm arazi üzerine kurulan bu eski Ermeni mahallesi; bakkal, berber, fırın gibi küçük esnafın yeniden canlandırılmaya çalışıldığı, özel bir turistik adres.

7. Erciyes Dağı

Erciyes-Dagi

Kayseri şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Erciyes Dağı, görkemli görünümü ve modern kayak merkezleri ile şehrin cazibe merkezlerinden biri. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen kayak ve dağ yürüyüşü tutkunlarını buluşturan Erciyes, muhteşem manzaralar izleyip, kış sporları yapabileceğini bir adres.

8. Ağırnas Yeraltı Şehri

Agirnas-Yeralti-Sehri

Şehir merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki Ağırnas kasabasında bulunan Ağırnas Yeraltı Şehri, tarihi Milattan Öncesine dek uzanan oldukça eski bir yerleşim yeri. Yakın tarihte keşfedilen ve ziyarete açılan bu şehrin rehberli turlar eşliğinde gezilmesi öneriliyor. Henüz üç tanesine ulaşılmasına rağmen bölgede çok daha fazla yer altı şehri olduğu ve hepsinin de birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

9. Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbasi-Selalesi

Yahyalı ilçesi sınırlarında konumlanan Kapuzbaşı Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 165 kilometre mesafede. Özellikle yaz aylarında turistlerin ve yerel halkın uğrak adreslerinden biri haline gelen bu doğa harikası, piknik ve doğa yürüyüşleri için de oldukça uygun bir ortama sahip. Şehrin cennet köşelerinden biri olan bu şelalelere arabayla iki buçuk saatte gidebilirsiniz.

10. Mimar Sinan Evi

Mimar-Sinan-Evi

Mimarideki eşsiz yeteneği ülke sınırlarını aşan Mimar Sinan, kentin yetiştirdiği en önemli isimlerden. Kayseri’nin Ağırnas kasabasında doğan ve 22 yaşına kadar burada yaşayan Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü ev, günümüzde müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı.

Kesme taştan yapılan Mimar Sinan Evi, içerisindeki taş oymalar, kemerler ve nişlerin yanı sıra tüf zeminin oyulması ile oluşturulan alt bölümüyle de göz alıyor.

11. Mix Kayseri Yaşam Merkezi

Kayseri’nin yerel lezzetlerini ve dünya mutfaklarından enfes tatları bulabileceğiniz restoranları, tasarım ürünler satan mağazaları, atölye çalışmaları ve fitness merkeziyle şehrin buluşma noktası haline gelen Mix Kayseri Yaşam Merkezi, şehrin en hareketli ve kalabalık noktalarından.

Burada Lunch Box ve Çemen’s Mutfak’ta karnınızı doyurup, kendinizi Vanilin Chocolate’ın enfes çikolatalarıyla ödüllendirebilirsiniz.

12. Talas

kayseride-gorulecek-yerler

Talas, Tarih kokan sokakları, taş binaları, eski evleri, cami ve kilisesiyle Kayseri’nin en güzel yeri. Gayrimüslimlerin yaşadı­ğı dönemde Kayseri’nin ticaret merkezi olan Talas, hem doku ve hem de atmosferiyle eski kültürel dokusunu misafirlerine hissettirebilen bir yerleşim yeri.

Bağlar, bahçeler, meyvelikler arasına gömülü; Aşağı Talas ve Yukarı Talas olarak iki ayrı bölümden oluşan mahallede, Yukarı Talas’ta ağırlıklı olarak Ermeniler ve Rumlar, Aşağı Talas’ta ise Müslümanlar yaşamış.

Harman Camii, Ali Saip Paşa Camii, Yukarı Talas’ta yer alan Amerikan Koleji görülmesi gereken yerlerden. Eski Talas binalarını kent yaşamına dâhil etmeye yönelik çalışmalar sürüyordu

Kayseri otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasındaki kampanyaları takip edin. Kayseri otobüs biletleri ne kadar, sefer saatlerini görebilirsiniz. Kayseri uçak bileti satın alarak daha hızlı bir şekilde Kayseri şehrine ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here