Uçak Bileti

Maçahel Vadisi, Artvin ile Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyetine yayılan, Karadeniz yöremizin belki de en özel vadisi. Maçahel’in (Macahel/ Macahela/ Maçahela) tüm bayırları ağaçlarla ve çayırlarla kaplı, cennetten bir parça. Gürcistan’ın güneybatı ucu ile ülkemizin kuzeydoğu ucunda, iki ülke sınırına yayılan vadinin Karadeniz’e uzaklığı 25 km kadar.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Maçahel, Karçal dağları eteklerinde yer alan Macahel vadisi farklı türde yaşlı ağaçlarıyla ünlü. Avrupa’nın en yaşlı, Türkiye’nin ise yağmur ormanlarıyla çevrili, zengin bitki ve faunasına sahip tek gizli cenneti. Gürcüce ismi Macahel olan bölge aslında bölgeyi oluşturan 6 köyden birinin ismi olan Camili olarak anılıyor.

Macahel Vadisi

Bölgenin adı Gürcüce ‘Maca’ bilek, ‘Hel’ de el anlamına geliyor. İki ülke arasında kalan vadide toplam 18 köy var. Maçahel’in (Macahel/Macahela/Maçahela) tüm bayırları ağaçlarla ve çayırlarla kaplı, cennetten bir parça. Macahel 2006’da UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ ünvanına layık görüldü. Koruma altındaki dünyadaki 621 kıymetli alandan bizim topraklarımızda yer alan tek biyosfer alanı.

Söylenilene göre anlaşma sırasında köy halklarına hangi ülkeye bağlı kalmak istedikleri sorulmuş ve cevaba göre sınır çizilmiş. 1921’de yapılan oylama ile bu köylerden 12’si Gürcistan’a katılmayı seçerken, 6 köy Türkiye’yi seçmiş.

Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur olmak üzere altı köyden oluşan coğrafi bir bölge olan Maçahel, Borçka-Camili karayolu üzerinde yer alıyor. Türkiye tarafında bulunan ve Camili yöresini oluşturan 6 köy Yukarı Maçahel olarak da biliniyor.

Mobil Uygulama

Dört bir yanı dağlarla çevrili bir alanda gizli vadiler silsilesi olarak saklanıyor. Kış mevsiminde coğrafya öyle bir kar altında kalıyor ki coğrafyadaki köyler kendi kaderine terk edilmiş gibi kış uykusuna yatıyor adeta. Kış ve baharlarda Macahel köylerine neredeyse 5-6 ay boyunca kardan kapanan yollar yüzünden ulaşmak neredeyse imkansız.

Maçahel’e Borçka yönünden giden tek yol, Batamya (Küçük Yayla) 1850 m yükseğe çıktıktan sonra tekrar 400 metreye inen bir geçitten oluşuyor. Maçahel’e diğer bir geçit ise Gürcistan’a olan çıkış ve bugün Maçahel’in içinde bulunan Gürcistan sınır kapısı burada bulunuyor.

Borçka’ya giden geçit karla kaplandığında, hastalar kızaklarla Gürcistan’a taşınıyor. Kasım ayından sonra yoğun kar yağışı ile birlikte Macahel’i Borçka’ya bağlayan geçit kapanıyor.

Artvin Macahal Vadisi

Ulaşılması zor, dünyadan uzak gibi duran bu coğrafya gerek doğası gerekse de gelenek ve görenekleri inanılmaz iyi korunmuş durumda. Halk coğrafya ile uyum içerisinde, toprağına sahip çıkmış, sevmiş buraları.

Bal üretimi, arıcılık yörenin geçim kaynaklarından biri. Yörenin kestane balı oldukça ünlü ve çok talep görüyor. Ayrıca fındık yetiştirilmesi, hayvancılık da yörenin geçim kaynakları arasında.

Maçahel Vadisi nerede

Maçahel Vadisine nasıl gidilir

Macahel’e ulaşım için havayolu kullanmak isterseniz, uçakla Erzurum veya Trabzon Havalimanlarına inebilirsiniz. Trabzon’dan Artvin’e geçip yaklaşık 5 saat sonra Borçka’da olabilir, buradan da Camili minibüsleriyle en fazla 2.5 saat sonra saklı cennet Maçahel’de olabilirsiniz.

Artvin otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasındaki kampanyaları takip edin. Kayseri otobüs biletleri ne kadar, sefer saatlerini görebilirsiniz.

Borçka-Camili karayolunda, Düzenli Köyü’nden sonra yer alan Camili merkezi, Borçka’ya 50 km, Artvin’e ise 82 km uzaklıkta yer alıyor. Camili’ye ulaşmak için Borçka’dan sonra oldukça çetin bir yol kat etmek gerekiyor.

Borçka, Karagöl’den sonra Camili’ye yaklaşık 20 km’lik bir yol var. Camili’ye giderken 2900 m yükseklikte bulunan Cankurtaran Geçidi’nden geçiyorsunuz, burada durup muazzam manzaranın tadını çıkarabilir, gönlünüzce fotoğraf çekebilirsiniz.

Otobüsle ulaşım düşünüyorsanız, Artvin’e hareket eden otobüslere bindiğinizde tüm araçlar Borçka’dan geçiyor. Borçka’da inip Maçahel’e geçebilirsiniz.

Fotoğrafçılar ve trekking tutkunları ve doğa aşıklarının saklı cenneti olan Maçahel, doğal ve bakir güzelliğiyle büyüleyici bir bölge.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here