Uçak Bileti

Kapadokya, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini içine alan ve yayılmış 60 milyon yıl önce bölgedeki volkanik dağların püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu bir bölge. Yumuşak tabakaların yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla oluşmuş yeryüzü şekilleri ise peribacası olarak tanımlanıyor.

Bu büyülü coğrafyada öne çıkan Ürgüp bölgesi ise, Nevşehir’in 20 km doğusunda yer alan Kapadokya’nın en önemli turizm merkezi. Tarihsel süreç içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için Osiana, Hagios Prokopios, Başhisar ve Burgut Kalesi gibi farklı isimle anılmış.

Nevşehir’in en gelişmiş ilçesi olan Ürgüp, özellikle turistler için gece hayatının, pek çok restoranın, kayadan oyma küçük bar ve şarap evlerinin yer aldığı ilçede, kaya oyma ve taş evlerin işçiliği görenleri hayran bırakıyor.

Peribacası olarak tanımlanan ilginç doğal oluşumların sıkça ve tipik örneklerinin yoğun olarak yer aldığı bir bölge olan Ürgüp, Selçukluların önemli kentleri Konya’ya ve Niğde’ye açılan önemli bir kale konumundaymış. Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbeleri, ilçenin en önemli yapıları arasında bulunuyor.

Mobil Uygulama

Ürgüp’ten Avanos’a doğru giderken solunuzda kalan Pembe Vadi ise, Kapadokya’nın adeta simgesi haline gelen ve yılın dört mevsimi turist akınına uğrayan Üç Güzeller peribacaları ve deveye benzerliği ile öne çıkan kaya oluşumuyla ünlü. Günbatımında büründüğü tatlı kızıllıkla hem seyir tepesi olarak fotoğrafçıların hem de trekking meraklılarının uğrak noktası olan Kızılçukur Vadisi, Üzümlü Kilise’siyle de Kapadokya’nın en özel vadisi.

Mustafapaşa Kasabası ile yakınlarında bulunan Cemil Köyü, kayalara oyulmuş onlarca kilise, şapel ve manastırın bulunduğu Ürgüp ilçesine bağlı yerleşimler. Buralarda, Aziz George, Aziz Vasilios ve Aziz Stefanos Kiliseleri, Aziz Basil Şapeli, Cemil Köyü Kilisesi ve Keşlik Manastırı’nın dışında ismi henüz tespit edilememiş Hristiyanların mübadele öncesi yaşamlarına ait birçok yapı bulunuyor.

Ürgüp merkezine 20 km mesafede bulunan Damsa Köyünde yer alan Taşkınpaşa Külliyesi, bir cami ve medrese ile iki türbeden oluşan Karamanlılar Dönemine ait kalıntılardan oluşuyor. 1217’de Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından Aksaray – Ürgüp – Kayseri yolu üzerine yaptırılan Sarıhan Kervansarayı, Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerinden biri. Kervansarayda yapı malzemesi olarak sarı, kırmızımsı pembe ve açık kahverengi renkte, düzgün kesme taş kullanılmış. Sarıhan’dan sonra Selçuklular han yaptırmadığından yapı sultan hanların en sonuncusu. Damsa Baraj Gölü ise Damsa Çayı üzerine sulamam amaçlı olarak yapılmış. Göl ve çevresi Kapadokya bölgesinin en önemli mesire yeri.

Ürgüp’e Nasıl Gidilir?

Havayolu ile ulaşım düşünenler için, Türk Hava Yolları tarafından her gün İstanbul-Nevşehir-İstanbul iç hat tarifeli seferleri bulunuyor. Şehir merkezine 30, ilçe merkezine ise 11 km uzaklıkta yer alan Nevşehir Havalimanı’ndan Pegasus ve Anadolu Jet’in de uçuş seferleri var. Bir alternatif de Kayseri Havaalanı. Nevşehir merkeze 100 km mesafede yer alan havalimanından yaklaşık 35-40 dakikada Ürgüp’e ulaşım mümkün.

Karayolu ile gelmeyi düşünenler için ilçe neredeyse Anadolu’nun tam ortası. Ankara-Ürgüp arası 276, İstanbul-Ürgüp arası 764 ve İzmir-Ürgüp arası ise 779 km mesafede yer alıyor. Kayseri’den Nevşehir, Ürgüp ve Göreme’ye; Nevşehir’den de Ürgüp, Göreme, Avanos ve Uçhisar’a dolmuşlar hareket ediyor.

Ürgüp’e gelip Kapadokya’nın en özel peribacalarını görmek ve oyma kiliselerini ziyaret etmek, bu büyülü atmosferi yaşamak bir Nevşehir uçak bileti kadar yakın.

Nevşehir otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here