Uçak Bileti

Günümüzden milyonlarca yıl önce Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lavların doğal etkenlerle aşınması sonucu ortaya çıkan peribacası oluşumlarıyla olağanüstü bir coğrafya olan Kapadokya, Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış.

Kapadokya ismi, Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya, Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresini içine alan bir bölge.

Ürgüp ilçesine bağlı, Mustafapaşa Kasabası ise barındırdığı 30’a yakın kilise ve şapelle, Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge. 1924 yılında yapılan nüfus değişimine kadar Mustafapaşa’da yerleşen Hristiyanlar, yöreye özgü kesme taş işçiliği ile pek çok ibadethane ve konak bırakmışlar.

Antik dönemlerde ismi Sinasos olan Mustafapaşa’da 600 Rum ve 150 Türk ailenin yaşadığı biliniyor. Tipik bir müze-kent görünümünde olan bölgede Aziz George, Aziz Vasilios ve Aziz Stefanos Kiliseleri ve Aziz Basil Şapeli öne çıkıyor. Aynı zamanda bu ilginç kasabada Hristiyan ve Selçuk yapı işçiliğinin özgün örnekleri de hayranlıkla inceleniyor.

Mobil Uygulama

Ürgüp – Mustafapaşa – Taşkınpaşa yolunda bulunan Keşlik Manastırı’nın en dikkat çekici yapısı Arkhangelos Kilisesi olan manastırdaki Stefanos Kilisesi ise manastır kompleksi içinde ayrı bir blokta yer alıyor. Aziz Konstantin Kilisesi ve 1829’da inşa edilen Helena Kilisesi bugün de kasaba meydanında yer almasına rağmen, 1840’ta inşa edilen Başmelekler Kilisesi ise ne yazık ki yıkılmış. Bu yapıların haricinde Mustafapaşa’da, henüz adları konulmamış çoğu kaya oyma, irili ufaklı kilise, manastır bulunuyor.

1601 yılında yapılan Merkez Cami bölgenin en eski camisi. Mehmet Şakir Paşa Medresesi ise mimari açıdan Kapadokya bölgesindeki en önemli anıt örneği. Kasabanın batısında bulunan Gömede Vadisi ise jeomorfolojik açıdan Ihlara Vadisinin küçük bir benzeri. Aynı şekilde Ihlara’da olduğu gibi burada da kaya oyma kiliselere, barınaklara ve vadinin içinden geçen bir dereye sahip.

Vadide Aziz Basil Kilisesi, Aziz Nicola Manastırı ile kasabaya yaklaşık 5 km uzaklıktaki eski bir yerleşim alanı olan Golgoli Tepesindeki kilise ve çevresindeki kayalara oyulmuş odalar ve ilginç kaya oluşumları da görülmeye değer. Bir diğer önemli vadi olan Saklı Vadi, Baltanın Yeri olarak da bilinen bir etkinlik alanı olarak tasarlanmış. Saklı Vadide ayrıca kayalara oyulmuş Aziz Grigorios Kilisesi de yer alıyor.

Kültür Bakanlığı’na bağlı Özel Müze statüsünde bulunan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, bölgenin tarihi, kültürel ve mimari özelliklerinin yanı sıra Türkiye ve dünyadan el yapımı bebekleri de sergiliyor. Mustafapaşa’nın yerli turistler açısından en popüler mekânı ise Asmalı Konak. Konak günümüzde otel ve restoran olarak hizmet veriyor.

Mustafapaşa’ya Nasıl Gidilir?

Türk Hava Yolları, Pegasus ve Anadolu Jet, Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan Nevşehir Havalimanı’na iniyor. Kayseri Havaalanı. Nevşehir merkeze 100 km mesafede. Ürgüp Ankara’ya 276, İstanbul’a 764 ve İzmir’e 779 km mesafede yer alıyor. Kayseri’den Nevşehir, Ürgüp ve Göreme’ye; Nevşehir’den de Ürgüp, Göreme, Avanos ve Uçhisar’a toplu taşıma ile ulaşım mümkün. Fakat Mustafapaşa’ya ulaşımın en keyifli yolu, bir Nevşehir uçak bileti kadar kolay.

Nevşehir otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here