Uçak Bileti

Türkiye’de yeraltı şehirleri ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesinde, Kapadokya çevresinde yer alıyor. Volkanik dağlarla çevrili olan bu bölge, binlerce yıl boyunca patlayan lavların rüzgar ve yağmur gibi doğal etkilerle aşınarak insan müdahalesinin kolaylıkla yapılabileceği bir forma dönüşmüş. Kapadokya çevresinde yer alan oyma kaya oteller, mağaralar ve güvercinlikler bölgenin kayaç yapısının özelliklerini yansıtıyor.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

1. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir-Niğde karayolu üzerindeki Nevşehir’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde yer alıyor. Kapadokya’da 36 yeraltı şehirlerinden en büyüğü olan Derinkuyu’nun ilk yerlileri Asur kolonilerine dek uzandığı gibi MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanların Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya’ya gelerek buraya yerleştiği biliniyor.

Bölgede gezilebilir alanı en geniş olan Derinkuyu’da, halkın uzun süre dışarı çıkmadan yaşayabilecekleri erzak depoları, havalandırma bacaları, şarap imalathaneleri, kiliseler, manastırlar, su kuyuları, tuvaletler ve yaşam odaları bulunuyor. Birbirine bağlı odalardan oluşan bu şehirlerde bazı odalar ancak bir insanın geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlı.

⏰ Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

Mobil Uygulama

Kapadokya’ya otobüsle gidecekseniz eğer Nevşehir otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

2. Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’e 20 kilometre mesafede, Ihlara Vadisi yolu üzerindeki Kaymaklı kasabasında yer alıyor. Tarihi MÖ 3 bin yılına dek uzanan Kaymaklı, 5 bin kişi barındırma kapasitesine sahip, 8 kattan oluşuyor

Günümüzde yalnızca ilk dört katı ışıklandırılmış bir şekilde ziyaretçilere açık olan Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin geziye açık en derin noktası yerin 20 metre altında.

Şehirde dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek tehlikeleri önlemek amacıyla kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları yer alıyor.

⏰ Kaymaklı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Kaymaklı Yeraltı Şehri giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

3. Özlüce Yeraltı Şehri

Özlüce Yeraltı Şehri

Özlüce Yeraltı Şehri, Nevşehir-Derinkuyu Karayolu üzerinde, Kaymaklı kasabasının 6 km batısında yer alıyor. Orta çağdaki ismi Zeile olan ve daha sonra Zile ismini alan tipik bir Rum köyü sayılan Özlüce köyündeki yer altı şehrinin girişinde bazalttan yapılmış, birbirine geçmeli iki kemerli mekan bulunuyor.

Yeraltı şehrinin girişinde bulunan ana mekan en geniş bölüm. Burada erzak depoları ve oturma odaları bulunuyor. Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar sıralanıyor. Odaların tabanlarında ise çok sayıda tuzak yerleştirilmiş.

Özlüce’de diğer şehirler gibi kat sistemi bulunmuyor ve oldukça geniş bir alana yayılıyor. Özlüce Yeraltı Şehri henüz tam olarak temizlenmemiş ve göçük tehlikesi olduğundan ziyarete kapalı durumda.

4. Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir’in Avanos ilçesine 14 km uzaklıktaki Özkonak kasabasında yer alıyor. Yeraltı şehri, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde inşa edilmiş.

Dört kattan oluşan ve diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak katlar arasında haberleşmeyi sağlayan dar ve uzun delikler barındıran Özkonak Yeraltı Şehri’nin MÖ 400’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.

Yeraltı şehri henüz tam anlamıyla temizlenememiş olsa da temizlendiği bölümlerdeki geniş alana yayılan galeriler ve tüneller görülmeye değer.

⏰ Özkonak Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Özkonak Yeraltı Şehri giriş ücreti 25TL. Müze Kart geçerli.

5. Mazı Yeraltı Şehri

mazi-yeralti-sehri

Mazı Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en önemli ve popüler yeraltı şehirlerinden biri. Yeraltı şehrinin bulunduğu Mazı köyü, Ürgüp’e 18 kilometre uzaklıkta. Köyde bulunan ve dört farklı girişi olduğu tespit edilen bu şehirde, odalar, kilise ve ahır gibi alanlar var.

Antik adı Mataza olan Mazı Köyünde erken Hristiyanlık eserlerinden biri olan yeraltı şehrinde en geniş bölüm ahırlara ayrılmış. Ahırlardan kısa koridorlar ile yeraltı şehrinin kilisesine ulaşılıyor. Bu mekânın girişi sürgü taşı ile kapatılabilecek şekilde tasarlanmış. Kilise apsisi, köşeye oyulmuş ve cephesi kabartmalarla süslü.

⏰ Mazı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Mazı Yeraltı Şehri giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.

6. Acıgöl Tatlarin Yeraltı Şehri

Acıgöl Tatlarin Yeraltı Şehri, Nevşehir’in Acıgöl ilçesinin 10 kilometre kuzeyinde, Tatlarin kasabasının Kale tepesinde bulunuyor. 1975 yılında keşfedilen ve üç girişi olduğu bilinen bu şehir, freskleriyle ünlü.

1991 yılında ziyarete açılan Acıgöl Tatlarin Yeraltı Şehri, oldukça geniş alanlara yayılmasına rağmen çok küçük bir bölümü emizlenebilmiş yeraltı şehirlerinden. Halen iki katı gezilebilen yeraltı şehrinin en önemli özelliği diğer yeraltı şehirlerinde pek bulunamayan tuvalete sahip olması.

⏰ Acıgöl Tatlarin Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Acıgöl Tatlarin Yeraltı Şehrine giriş ücreti alınmıyor.

7. Ağırnas Yeraltı Şehri

Agirnas Underground City

Ağırnas Yeraltı Şehri, Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesinde yer alıyor. Mimar Sinan’ın doğduğu yer olarak bilinen Ağırnas’ın tarihi geçmişi günümüzden 3 bin yıl önceye uzanıyor. Aşağı Pınar Mevkiinde yer alan yeraltı şehrinin tam olarak hangi dönemde ve kim tarafından inşa edildiği tespit edilememiş.

Ancak yeraltı şehrinin tıpkı Kapadokya’da olduğu gibi Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadetlerini gizli bir şekilde yapmak isteyen bölgede yaşayan Hristiyanlar tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Kayseri’ye 27 km uzaklıktaki Ağırnas’a Kayseri Sivas Caddesinden her saat başı belediye otobüsü kalkıyor.

⏰ Ağırnas Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 10.00-17.00. Yeraltı şehri, haftanın 7 günü ziyarete açık. ? Ağırnas Yeraltı Şehri giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil.

Bayburt’a otobüsle gidecekseniz eğer Bayburt otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here