Uçak Bileti

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura Nehri’nin iki yakasında uzanıyor. Tarihi geçmişi ilk çağlara uzanan kadim şehir, İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri. Gürcistan’ın sanayi, bilim, eğitim, ticaret ve turizm merkezlerinden olan Tiflis, bölge için hayati önem taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Kars-Tiflis hızlı tren hattının da odak noktaları arasında.

Sıcak suyu olan yer anlamına gelen bir kelime olan Tiflis, Sovyetler Birliği’nin en önemli kültürel şehirleri arasında gösteriliyor. Farklı etnik kimliklerdeki çok sayıda insanın huzur ve barış içerisinde yaşadığı şehirde bu kültürel çeşitliliği her köşede görmek mümkün.

Tiflis-Gezilecek-Yerler

Tiflis’te Gezilecek Yerler

Sololaki Tepesi ve Kartlis Deda Heykeli

Tiflis gezilecek yerler arasında ilk akla gelen noktalardan biri Sololaki Tepesi. Tepe üzerindeki kalenin tarihi 3. yüzyıla uzanıyor. Kale kalıntıları üzerine inşa edilen Gürcülerin anası olarak tanınan Kartlis Deda Heykeli, şehrin her yerinden görülebiliyor. Şehrin kuruluşunun 1500. yılı anısına inşa edilen heykel, günümüzde kentin en önemli sembollerinden biri. Kale ve çevresindeki rekreasyon alanı herkesin gezmeye, nefes almaya ve soluklanmaya geldiği bir çekim merkezi.

Mobil Uygulama

Old Town (Eski Şehir)

Tiflis’in turistik olarak cazibe bölgesi sayılan Old Town, şehrin tarihi evleri ve kültürel zenginliklerine ev sahipliği yapıyor. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, tarihi evleri ve yapıları ile ön plana çıkan Tiflis Old Town’da görülecek çok sayıda yer var. Narikala Kalesi, Sioni Katedrali, Metekli Kalesi ve Kilisesi, Shardeni Caddesi, Orbeliani Sülfür Banyoları, Mimari ve Etnografik Müze Kompleksi, Kala Tepesi ve göz alıcı birçok tarihi sokak Tiflis’in Old Town bölgesinde yer alıyor.

Sioni Katedrali

Tiflis’in Old Town bölümünde yer alan Sioni Katedrali’nin tarihi 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Gürcü mimarisinin özelliklerini taşıyan katedralin inşası 12. yüzyılda tamamlanmış ve zaman içinde bazı bölümleri restore edilmiş. Katedral, dini sanat eserleri, freskler ve ikonalarıyla dikkat çekiyor. Sioni Katedrali’ne ziyaretçi kabul ediliyor; fakat belirli günlerde yapılan ibadetler sırasında ziyaretçilerin sessiz olması önem taşıyor.

Metekhi Kalesi ve Metekhi Kilisesi

Tiflis’in Old Town bölümünde, Kura Nehri kıyısında yer alan Metekhi Kalesi’nin tarihi 4. yüzyıla uzanıyor.  Kaleye tırmanarak panoramik şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Metekhi Kalesi’nin yanında yer alan Metekhi Kilisesi, 13. yüzyılda inşa edilmiş. Kilisede kral mezarları ve çok sayıda sanat eseri yer alıyor.

Narikala Kalesi

Tarihi 4. yüzyıla uzanan Narikala Kalesi, büyük tahribat almış ve 11. yüzyılda Gürcistan Kralı IV. Bagrat tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Persçe kökenli olan Narikala, “Küçük Şehir” anlamına gelir. Kuleleri, duvarları ve savunma noktalarıyla ön plana çıkan Narikala Kalesi içinde St. Nicholas Kilisesi ve St. George Katedrali yer alır. Kaleye teleferikle veya yürüyerek çıkabilirsiniz. Kaleden Tiflis’in panoramik şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Barış Köprüsü

Kura Nehri üzerinde yer alan Barış Köprüsü, İtalyan mimar Michele De Lucchi tarafından tasarlanmış. 2010 yılında açılan köprü, Gürcistan’ın bağımsızlık mücadelesini temsil ediyor. Yaya köprüsü olarak inşa edilen Barış Köprüsü, mimarisi ve gece ışıklandırmasıyla şehrin göz alıcı yapılarından biri.

Özgürlük Meydanı ve St. George Anıtı

Şehrin ana meydanı ve simgesi olan Freedom Square (Özgürlük Meydanı), birçok caddenin kesişim noktası. Meydanda St. George Anıtı yer alıyor. Meydan çevresinde Gürcistan Parlamento Binası, tarihi yapılar, kafeler, restoranlar ve oteller mevcut.

Shardeni Sokağı

Shardeni Sokağı, Tiflis’inen popüler bölgelerinden biridir. Sokak boyunca tarihi evler, renkli duvarlar, sanat galerileri, mağazalar, kafeler ve restoranlar yer alır. Shardeni Caddesi, tarihi güzellikleri, keyifli atmosferi ve gün boyu hareketli olması nedeniyle turistlerin gözdesi.

Orbeliani Sülfür Hamamları

Zengin su kaynaklarına sahip Tiflis, doğal sıcak sülfür sularının kullanıldığı birçok termal banyoya ev sahipliği yapıyor. Modern bir spa deneyimi sunan Sülfür Hamamları, mimari olarak da göz kamaştırıyor. Tiflis’i keşfederken biraz mola vererek şifa verici sülfür banyolarında dinlenebilirsiniz.

Fabrika

Sovyetler Birliği döneminde dikiş fabrikası olarak hizmet veren yapı, yakın zamanda dönüştürülerek kültür ve sanat aktivitelerinin yer aldığı bir eğlence kompleksi olarak kapılarını açmış. Akhmeta Caddesi üzerinde yer alan Fabrika’da sanat galerileri, sergiler, konserler, tiyatro oyunları ve atölye çalışmaları düzenleniyor. Fabrika içerisinde kafe ve restoranlar da mevcut. Fabrika’da ayrıca, hostel konseptinde konaklama da yapılabiliyor.

Rustaveli Bulvarı

Tiflis’in en hareketli caddelerinden biri olan Rustaveli Bulvarı, şehirdeki birçok noktayı birbirine bağlar. Cadde üzerinde Gürcistan Opera, Bale ve Tiyatrosu, Rustaveli Tiyatrosu ve Gürcistan Parlamento Binası yer alıyor. Ayrıca cadde boyuca çok sayıda mağaza, kafe ve restoran da hizmet veriyor. Rustaveli Bulvarı’nda yaz aylarında ve Noel dönemlerinde çok sayıda kültür ve eğlence aktiviteleri düzenleniyor.

Meidan Bazaar (Yer Altı Çarşısı)

Tiflis’in Old Town bölgesinde yer alan Meidan Bazaar, şehrin tarihi alışveriş noktalarından biri. Yer altındaki tarihi tüneller boyunca sıralanan dükkanlardan el işi hediyelikler, baharatlar, kuruyemişler, Gürcistan’a özgü yerel lezzetler satılıyor. Canlı bir atmosfere sahip pazar, günün gün boyunca hareketli ve oldukça renkli bir atmosfere sahip.

Tiflis’e Nasıl Gidilir

Gürcistan ve Türkiye’nin imzaladığı ikili anlaşma ile Gürcü ve Türk vatandaşlarının karşılıklı yapacakları seyahatlerde vize uygulanmıyor. Her iki ülke vatandaşları kendi kimlik belgeleri ile diğer ülkeye giriş yapabiliyor. Nüfus cüzdanı ile giriş yapılabilen kent, pasaporta ihtiyaç duyulmadan ziyaret edilebilecek bir şehir.

Tiflis-Nasil-Gidilir

Ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren bir yıla kadar kalış hakkı tanınan Gürcistan’ın başkentine İstanbul, Adana ve Gaziantep’ten direkt uçak seferi bulunuyor. Otobüs, taksi ve özel araçla da bu güzel şehre gitmek mümkün. Tiflis uçak bileti seçeneklerine göz atarak bu güzel şehre seyahatin ilk adımını atmak oldukça kolay.

Tiflis’e İstanbul’dan otobüs seferleri de düzenleniyor. Tiflis otobüs bileti seçeneklerini tek yerden kolayca karşılaştırabilirsiniz.

Kafkasların görkemli şehri Tiflis, Orta Çağ izlerini taşıyan sokakları, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla cezbedici bir seyahat rotası.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here