Uçak Bileti

Dünyanın farklı şehirlerindeki anıtlar, o ülke ya da şehirle ilgili en çok akılda kalan semboller arasında. Bazen bir çeşme, bazen bir anıt, bazense bir mimari yapı bulunduğu şehrin bile önüne geçebiliyor. Bu semboller belli bir çağı, bir inancı, kültürü ya da yeri en iyi anlatmanın yolu olarak görülüyor. Dünyanın en ünlü anıtlarını görmek isteyen milyonlarca insan seyahat ediyor.

Dünyanın En Ünlü Anıtları

Mısır Piramitleri – Kahire, Mısır

Antik Mısır Hanedanlığı’na ait kültürün simgesi olan Mısır Piramitleri’ni her yıl binlerce insan ziyaret ediyor. Giza Piramiti ve Büyük Sfenks Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunuyor. Antik Mısır tarihinin mimari ve mühendislik harikaları olarak gösterilen piramitlerde firavunların mezarları ve kişisel eşyaları yer alıyor. Piramitler arasında en büyüğü Keops Piramidi’dir. M.Ö 2580 – 2560 yılları arasında IV. Khufu tarafından inşa edilmiş. Piramitlerin nasıl inşa edildiği konusu gizemini korumakla birlikte çeşitli teoriler ortaya sürülmüş, büyük kaya parçalarının taşınması ile oluşturulan her bir piramit binlerce işçi tarafından inşa edilmiş.

Eyfel Kulesi – Paris, Fransa

Romantizm şehri Paris’te bulunan Eyfel Kulesi, Fransa’nın en tanınan sembolü. EXPO için 1889 yılında geçici süre için inşa edilmiş yapı, gördüğü ilgiyle dünyada en çok ziyaret edilen anıtlardan biri haline gelmiş. Çelikten yapılan ve yaklaşık 300 metre yüksekliğe sahip kule, dörtgen bir piramidi andırıyor. 3 kattan ve 3 gözlem platformundan oluşan yapının zirvesine asansörle veya merdivenle çıkmak mümkün. Eiffel Kulesi, 20.000 civarında ışıklandırma ile akşamları ışıl ışıl gözüküyor. Kule, Paris’in en romantik ve turistik noktalarından biri.

Mobil Uygulama

Akropolis Antik Kenti – Atina, Yunanistan

Yunanistan‘ın başkenti Atina’da bulunan Akropolis Antik Kenti, antik Yunan ve Klasik Helen Medeniyeti’nin en iyi gözlemlenebileceği noktalardan biri. Denizden yükseliği 152 metre olan antik bölge her yıl dünyanın birçok yerinden insanın ilgisini çekiyor. M.Ö. 5. yüzyılda Perkles liderliğinde inşa edilen kentte birçok yapı yer alıyor. Bunlardan en dikkat çekeni Parthenon Tapınağı’dır. Dorik mimarisinin bir örneği olan Tapınak, tanrıça Athena’ya adanmış. Bir diğer önemli yapı ise Erechtheion’dır. Karyatid adı verilen kadın figürü ile süslü bu tapınak tanrıça Athena ve Poseidon’a adanmış. Savaş sanatının ve zaferin anıtı olarak inşa edilen Propylea ve Akropolis Müzesi’de antik kent içinde yer alıyor. Akropolis, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Akropolis, Atina

Tac Mahal – Agra, Hindistan

Aşkın ve Hindistan’ın sembolü Tac Mahal, birçok insan için Hindistan denildiğinde ilk akla gelen yerlerden. Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Beyaz mermerden inşa edilen Tac Mahal’in baş mimarı Ahmad Lahori’dir. Yapının inşası 1632 yılında başlamış, 1653 yılında tamamlanmış. Kubbeler, minareler, geometrik desenler ve bahçe peyzajı ile süslenmiş yapı İmparator Şah Cihan’ın doğum sırasında hayatını kaybeden eşi Mumtaz Mahal’in anısını yaşatmak için inşa edilmiş.

Stonehenge – Wiltshare, İngiltere

Dünyanın en meşhur tarih öncesi anıtı olan Stonehenge, bölge halkı tarafından kutsal olduğuna inanılan bir yer. Doğaüstü olaylara konu olduğu düşünülen yapı, İngiltere’nin başkenti Londra’nın 130 km batısında.

Stonehenge, İngiltere

Great Wall of China (Çin Seddi) – Çin

Çin’in en önemli sembollerinden biri olan Çin Seddi, dünyanın en uzun, kesintisiz sur yapıları arasında. Yıkılmış bölümleriyle birlikte 6,000 km’lik bir uzunluğa ulaşan duvarın yapılmasının nedeni savunma ihtiyacı. İnşası M.Ö. 7 yüzyılda başlayan ve farklı hanedanlar tarafından 300 yıldan fazla süre genişletilen Çin Seddi, toplamda 21.000 kilometrelik bir savunma hattına sahip olmuş. Gözetleme kuleleri ve birleşim noktalarından oluşan yapı Çin kültürünün bir sembolü haline gelmiş, tarihsel önemi nedeniyle ülkenin turistik noktalarından biri olmuş.

Colosseum (Kolezyum) – Roma, İtalya

Gezilecek yerler açısından en zengin şehirlerinden biri olan İtalya‘nın başkenti Roma’da bulunan Kolezyum, ‘Sonsuz Şehir’ olarak bilinen tarihi kentin en çok tanınan sembollerinden. Roma İmparatorluğu medeniyetinin izlerini taşıyan Kolezyum, İmparator Vespasian tarafından M.S. 70-80 yılları arasında inşa edilmiş. hayvan avları, gladyatör dövüşleri ve halk etkinliklerinde kullanılan ve amfi tiyatro özelliğinde olan bu yapı Roma İmparatorluğu’nun nüfuzunu ve gücünü gösterme amaçlı inşa edilmiştir. Ortalama 50.000 – 80.000 kişilik kapasiteye sahip yapı, dört katlıdır. Arena, alt zemin, tüneller ve odalardan oluşan kısımlar etkinlikler için tasarlanmış. Zaman içinde deprem vs. gibi felaketler nedeniyle zarar gören Kolezyum’un bir bölümü restore edilerek ayakta kalması sağlanmış. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kolezyum, Roma’nın ilgi çekici turistik noktalarından biri.

Statue of Liberty (Özgürlük Heykeli)  – New York, ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeki Liberty Adası’nda yer alan bu anıt, Bağımsızlık Bildirisi’nin 100. yıl dönümü anısına Fransız halkı tarafından ABD’ye hediye edilmiş. Fransız heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi tarafından tasarlan ve Gustave Eiffel tarafından inşa edilen Özgürlük Anıtı, New York’un ve Amerika Birleşik Devletleri’nin simgesi haline gelmiş. 46 metre yüksekliğindeki Statue of Liberty (Özgürlük Heykeli), özgürlüğü ve demokrasiyi simgeliyor. Heykelin başında yer alan taçtaki 7 ışın, 7 kıtaya ve okyanusları temsil ediyor.

Liberty-Statue-New-York

Christ the Redeemer – Rio de Janeiro, Brezilya

Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde Corcovado Dağı’nın zirvesinde ve Tijuca Ormanı Milli Parkı içinde yer alan Christ the Redeemer (Kurtarıcı İsa Heykeli) 700 metre yüksekliğinde bir tepeye inşa edilmiş. Şehrin hemen her yerinde görülebilen, dünyanın en büyük İsa heykeli olma özelliğine sahip Christ the Redeemer 30 metre yüksekliğinde. Heykelin bulunduğu noktadan şehri panoramik olarak görmek mümkün.

Rio de Janeiro Gezilecek Yerler

Otobüs Bileti

2 YORUMLAR

  1. Stonehenge ve Tac Mahal görmek istediğim yerler arasında. Belgeseller sayesinde Piramitler gizemli ve merak uyandırıcı olsa da gördüğünüzde çok etkileneceğiniz beklentisine çok da girmeyin.

  2. Avrupa seyahatimde İtalya’ya gidememek içimde kalmıştı. En yakın zamanda umarım

Comments are closed.