Uçak Bileti

İran’da Pers İmparatorluğu’nun başkenti Persepolis’e ev sahipliği yapan Şiraz, güllerin kenti olarak anılan, tarihte şiir ve şarapla öne çıkan bir şehir. Tarih boyunca edebiyat alanında ünlü isimlere ilham kaynağı olan Şiraz, dünyanın en romantik yerleşim yerlerinden biri olarak çok sayıda eserin yazıldığı, şair ve yazarların eser verdiği bir merkez olmuş.

Köprüleri, şirin meydanları, hareketli sokakları, sıcakkanlı yerel halkı, kutsal mekanları ve İran’ın en ünlü şairlerinden Hafız ve Sa’di’nin şiirlerine ilham kaynağı olan eşsiz atmosferi ile Şiraz, İran’ın en etkileyici yerlerinden.

Şiraz uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Şiraz’da Görülecek Yerler

1. Persepolis

Mobil Uygulama

Ahameniş İmparatorluğu’nun son başkenti Persepolis, Şiraz’ın dünyaca ünlü antik kenti. Şiraz’ın 70 km kuzeydoğusunda konumlanan kent, MÖ 6. yüzyılın sonunda kurulmuş. Dünyanın en büyük imparatorluklarından Pers İmparatorluğu’na başkentlik yapan Persepolis, duvar süslemeleri, saray kalıntıları ve sivil mimari yapılarıyla görülmeye değer.

2. İrem Bağları

Şiraz Üniversitesi tarafından yönetilen İrem Bağları, havuzlar, renkli çiçekler, hamamlar ve sayısız ağaç türüyle Şiraz’ın soluk alma merkezi. İçerisinde çok sayıda bitki türünün bulunduğu İrem Bağı, dünyada örnekleri görülen botanik bahçelerini andırıyor. Geleneksel İran bahçe mimarisini görebileceğiniz İrem Bağları, Bağ-ı Halil ve Bağ-ı İrem olmak üzere 2 ayrı parçadan oluşuyor.

3. Şah Çerağ Türbesi

Çağ Çerağ Türbesi, Şiiliğin en kutsal ziyaret yerlerinden. Işıkların Şahı anlamına gelen Şah-ı Çerağ, çinili kubbesi, minareleri, aydınlatma sistemi ile özellikle hava karardıktan sonra seyrine doyum olmaz bir güzelliğe dönüşüyor. Türbe Işıkların Şahı olarak da anılan Şiilerin sekizinci imamı olan İmam Rıza’nın kardeşi Seyyid Ahmed Emir’e ithafen inşa edilmiş.

4. Kerim Han Kalesi

Şiraz’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Kerim Han Kalesi, Zend Hanedanı’nın ileri gelenlerinden Kerim Han Zend tarafından yönetim merkezi olarak 1766’da yaptırılmış. Devletin başkenti olan Şiraz’da, devlete yarışır bir yönetim binası inşa etmek amacıyla kaleyi inşa ettiren Kerim Han, kaleyi tamamlayana kadar 12 bin işçi çalıştırmış.

5. Hafız’ın Türbesi

İran’ın dünyaya armağanı olan ünlü şair Hafız’ın Türbesi, Şiraz’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yapılardan. 14. yüzyılda Şiraz’da yaşayan şairin gerçek ismi Şemseddin Muhammed. Şair, çok erken yaşta Kuran’ı ezberlediğinden Hafız, memleketinden dolayı da Şirazi ismiyle anılmış.

Şiirin gazel türüne getirdiği yenilikçi bakış açısıyla devrim yaratan şai şiirlerinde sevgi ve mutluluk temasını işlemiş. Divan’ı Orta Doğu’da en çok okunan eserler arasında. Asrın şairi olarak da bilinen Hafız’ın kabrinin bulunduğu yapıyı her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here